Δυτ. Λέσβος: Ξεκινούν οι έρευνες για το Γεωθερμικό Πεδίο Στύψης – Πέτρας

Συνάντηση δημάρχου Φλώρινας με συλλόγους ΑμεΑ για την Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης
14 Οκτωβρίου 2024
Ημερίδα για τον έλεγχο Δημοσίων Οικονομικών
14 Οκτωβρίου 2024
Show all

Δυτ. Λέσβος: Ξεκινούν οι έρευνες για το Γεωθερμικό Πεδίο Στύψης – Πέτρας

Δυτ. Λέσβος: Ξεκινούν οι έρευνες για το Γεωθερμικό Πεδίο Στύψης – Πέτρας

Ξεκινούν σήμερα Δευτέρα 14 Οκτωβρίου από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής της Σχολής Μεταλλειολόγων και Μεταλλουργών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, οι έρευνες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό των ακριβών εκείνων θέσεων στο γεωθερμικό πεδίο της Στύψης στη βορειοδυτική Λέσβο για την αξιοποίηση του μοναδικού αυτού ενεργειακού πλούτου μέσω της δημιουργίας εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, που εργάστηκε στην κατεύθυνση της έναρξης των εργασιών αυτών «οι έρευνες αποτελούν το πρώτο καθοριστικό βήμα για την αξιοποίηση του πλούσιου γεωθερμικού δυναμικού της περιοχής, που μπορεί να φέρει σημαντικές αλλαγές στην ενεργειακή αυτονομία του νησιού».

Ήδη και σύμφωνα με ενημέρωση στο ΑΠΕ ΜΠΕ του καθηγητή Γιώργου Αποστολόπουλου, Διευθυντή του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής, για την πρώτη μετά από πολλά χρόνια σεισμική έρευνα σε γεωθερμικό πεδίο μεταφέρθηκε στη Λέσβο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Σουηδικής Ουπσάλα ειδικός κατακαινούργιος εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας του εργαστηρίου Τζέους της Δανίας (πρόκειται για το αντίστοιχο με αυτό της Ελλάδας Ινστιτούτο Γεωλογικών μελετών) ο οποίος μαζί με «γεόφωνα» η τοποθέτηση των οποίων ξεκίνησε, «θα αποτυπώσει στο υπέδαφος τις ρηγματογώνες ζώνες με γεωθερμικό ρευστό. Αυτή η εργασία μαζί με ανάλυση των στοιχείων από Έλληνες και Σουηδούς ειδικούς επιστήμονες θα επιστρέψει την πραγματοποίηση γεωτρήσεων προκειμένου να εκμεταλλευτεί την αναβλύζουσα αυτή ενέργεια».

Σύμφωνα με σχετικές μελέτες η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου στην περιοχή της Στύψης στο βορειοδυτική Λέσβο μπορεί να καλύψει περί το 25% των ενεργειακών αναγκών της Λέσβου.

Οι πραγματοποιούμενες έρευνες χρηματοδοτούνται από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

«Η Λέσβος, με τα σημαντικά γεωθερμικά αποθέματα της, έχει τη δυνατότητα να γίνει πρωτοπόρος στην παραγωγή καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα. Στόχος της δημοτική αρχής της Δυτικής Λέσβου είναι η σωστή αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας καθώς μπορεί να μειώσει την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και να προσελκύσει επενδύσεις που θα ωφελήσουν τόσο την τοπική οικονομία όσο και το περιβάλλον», σημειώνει στη δήλωση του ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου ταξιάρχης Βέρρος.