ΚΕΔΕ για ΔΕΥΑ: Λειτουργία μίας ΔΕΥΑ σε κάθε νομό και το Δ.Σ. του νέου σχήματος να ανήκει 100% στην Αυτοδιοίκηση
Η απάντηση του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στα σχέδια του ΥΠΕΝ για αναγκαστικές συνενώσεις των ΔΕΥΑ
Την κάθετη αντίθεσή της Αυτοδιοίκησης στα σχέδια του ΥΠΕΝ για τη δημιουργία φαραωνικών ΔΕΥΑ ανά περιφέρεια εξέφρασε η ΚΕΔΕ με ομόφωνη απόφαση του Συνεδρίου της, καθώς αυτά, όπως τονίζει, αντίκεινται στο Σύνταγμα και στους νόμους που διέπουν την λειτουργία τους, καθώς και στην προστασία των λειτουργικών και περιουσιακών δικαιωμάτων τους.
Η κατηγορηματική αυτή τοποθέτηση έρχεται ως απάντηση στην «κόκκινη γραμμή», που έθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης ενώπιον των αιρετών ότι δηλαδή δεν μπορεί να υπογράψει μια μεταρρύθμιση που δεν έχει ελάχιστο επίπεδο αποτελεσματικότητας σε σχέση με τις υπηρεσίες που θα δίνουν οι μείζονες ΔΕΥΑ.
Η ΚΕΔΕ, με την απόφασή της, εμμένει στη συγκεκριμένη και επιχειρησιακά τεκμηριωμένη λύση για τις ΔΕΥΑ η οποία προβλέπει τη λειτουργία μίας ΔΕΥΑ σε κάθε νομό ( ή και δύο όπου κριθεί απαραίτητο και μόνο σε εθελούσια βάση) και το Δ.Σ. του νέου σχήματος να ανήκει 100% στην Αυτοδιοίκηση. Σε ότι αφορά στα νησιά, η θέση της ΚΕΔΕ είναι να παραμείνει το υπάρχον σύστημα και εκφράζουμε την αντίθεσή μας για το σχέδιο που διαρρέεται ότι εξυφαίνεται για τις Κυκλάδες, σύμφωνα με το οποίο θα εφαρμοστεί ένα 11μελές σύστημα διοίκησης, στο οποίο την πλειοψηφία θα έχει η ΕΥΔΑΠ Νήσων ή η ΕΥΔΑΠ.
Μάλιστα απαντώντας ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου στον υπουργό ζήτησε να γίνουν σεβαστές οι θέσεις της ΚΕΔΕ και της ΕΔΕΥΑ, μετά την πρόταση που κατέθεσαν και μετά τις συζητήσεις που έχουν γίνει, υπογραμμίζοντας πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να απαλλοτριωθούν τα περιουσιακά στοιχεία των δήμων που είναι οι ΔΕΥΑ.
Η συζήτηση για τα σχέδια του ΥΠΕΝ για τη λειτουργία των ΔΕΥΑ κυριάρχησε στο συνέδριο, αφού συγκέντρωσε την μεγαλύτερη συμμετοχή και την έντονη αντίδραση των αιρετών στην τοποθέτηση του υπουργού Θ. Σκυλακάκη.
Θ. Σκυλακάκης: Δεν θα υπογράψω μια μεταρρύθμιση που να μην έχει ελάχιστο επίπεδο αποτελεσματικότητας σε σχέση με τις υπηρεσίες που θα δίνουν οι μείζονες ΔΕΥΑ. Αυτό είναι η μόνη κόκκινη γραμμή μου
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης παρά τις εντονότατες αντιδράσεις των δημάρχων επέμενε στην αναγκαστική συνένωση των ΔΕΥΑ. Επικαλούμενος το πρόβλημα της λειψυδρίας υπεραμύνθηκε του σχεδιασμού του γιατί όπως, είπε «θα πρέπει στο τέλος να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε οργανισμούς με αρκετό μέγεθος και υπόσταση ώστε να μπορούν να σηκώσουν δανεισμό στην αγορά. Έτσι ώστε αθροιζόμενα με τα χρήματα που θα έρχονται από το κεντρικό κράτος, τα όποια μπορούμε να διασφαλίσουμε, να μπορούμε να κάνουμε τα έργα που χρειαζόμαστε στο μέλλον, και στην ύδρευση, και στην αποχέτευση».
Ο κος Σκυλακάκης προέβλεψε ότι η λειψυδρία σε κάποιες περιοχές θα είναι δεινή. Ειδικά στην Αττική, είπε, θα κοστίσει μέχρι και 1 δις ευρώ και επειδή η ΕΥΔΑΠ είναι εισηγμένη, οι πόροι αυτοί μπορούν να βρεθούν μέσα από δανεισμό. Οι ΔΕΥΑ, συμπλήρωσε, όπως είναι σήμερα δεν μπορούν να βγουν στην αγορά για να πάρουν δάνεια, με εξαίρεση ενδεχομένως δύο-τριών.
«Συνεπώς τι πρέπει να κάνουμε; Πρέπει σε όποια μεταρρύθμιση, που είναι αντικείμενο προφανώς διαλόγου και παρεξηγήσεων και δυσκολιών, και όλα αυτά τα καταλαβαίνω, θα πρέπει στο τέλος να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε οργανισμούς με αρκετό μέγεθος και υπόσταση ώστε να μπορούν να σηκώσουν δανεισμό στην αγορά. Έτσι ώστε αθροιζόμενα με τα χρήματα που θα έρχονται από το κεντρικό κράτος, τα όποια μπορούμε να διασφαλίσουμε, να μπορούμε να κάνουμε τα έργα που χρειαζόμαστε στο μέλλον και στην ύδρευση, και στην αποχέτευση. Αυτό είναι για εμένα το σημείο κλειδί της μεταρρύθμισης. Να συζητήσουμε ό,τι θέλετε για το τι πρέπει να περιλαμβάνει. Αλλά στο τέλος της ημέρας πρέπει να έχουμε αρκετό μέγεθος ώστε ο οργανισμός να είναι υγιής. Το αντιλαμβάνεστε και εσείς ότι ένας υγιής οργανισμός που μπορεί να δανειστεί, ο οποίος θα είναι σε κάθε περίπτωση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν έχουμε κανένα λόγο να επεκταθούμε ως ΕΥΔΑΠ ή ως ΕΥΑΘ έξω από τις περιοχές του Λεκανοπεδίου και των Νομών των αντίστοιχων, χωρίς να υπάρχει η βούληση των Δήμων».
Υπογράμμισε δε εμφατικά ότι: «Εγώ δεν μπορώ να υπογράψω μια μεταρρύθμιση που να μην αισθάνομαι ότι έχει ελάχιστο επίπεδο αποτελεσματικότητας. Αυτό είναι η μόνη κόκκινη γραμμή μου. Αποτελεσματικότητα σε σχέση με τις υπηρεσίες που θα δίνουν οι μείζονες ΔΕΥΑ ή οι επιμέρους ΔΕΥΑ, ή όπως θα το πούμε».
Λ. Κυρίζογλου: Δεν θα απαλλοτριωθούν τα περιουσιακά στοιχεία των δήμων που είναι οι ΔΕΥΑ
Απαντώντας στον υπουργό ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου ανέφερε τα εξής:
«ΚΕΔΕ και ΕΔΕΥΑ θέλουμε οι θέσεις μας, μετά την πρόταση που καταθέσαμε και μετά τις συζητήσεις που είχαμε κάνει, να γίνουν σεβαστές. Όπως εμείς σεβόμαστε το άγχος και την αγωνία σας να θέλετε να κάνετε παρέμβαση στον τομέα των υδάτων και να υποστηρίξετε την εκτέλεση έργων που θα αφορούν την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Δεν πρέπει να αναλωθούμε σε δογματικές εμμονές στον ένα ή στον άλλο τρόπο. Σταματώ σ’ αυτό. Είμαστε στη διάθεση να ολοκληρώσουμε τη συζήτηση και το διάλογο, από τη Δευτέρα και μετά και να καταλήξουμε αν μπορούμε να καταλήξουμε…αν δεν μπορούμε δεν χάθηκε ο κόσμος, θα βρεθεί άλλος τρόπος. Δεν μπορεί όμως σε καμία περίπτωση, να απαλλοτριωθούν τα περιουσιακά στοιχεία των δήμων που είναι οι ΔΕΥΑ και το λέω αυτό γιατί επίσημη ενημέρωση δεν έχουμε».
Απαντώντας δε στον κο Σκυλακάκη αναφορικά με το αν μπορούν ή όχι να δανειστούν οι ΔΕΥΑ από το ΤΠΔ σημείωσε ότι «δεν υπάρχει δε μπορώ στην πολιτική, τα πάντα μπορούν να γίνουν. Επομένως το Ταμείο Παρακαταθηκών μπορεί, έστω περιορισμένα άμα θέλουμε να μεγαλώσουμε το εύρος και αυτό μπορεί να γίνει. Γιατί κατ’ ανάγκη το μέγεθος κάνει ταυτόχρονα και καθιστά υγιή μια ΔΕΥΑ μείζονα;»