Πότε και πώς θα γίνει το νέο κυβερνητικό πάρκο στην πρώην ΠΥΡΚΑΛ

Πράσινο Κίνημα: Ο Άγγελος Νταβίας επικεφαλής της Επιτροπής Οργανωτικού
26 Ιουλίου 2021
Ένταξη έργων ύψους 153 εκατ. ευρώ στο “Αντώνης Τρίτσης”
26 Ιουλίου 2021
Show all

Πότε και πώς θα γίνει το νέο κυβερνητικό πάρκο στην πρώην ΠΥΡΚΑΛ

Ποια υπουργεία και ποιοι οργανισμοί θα πάνε στον χώρο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ στη περιοχή του Υμηττού; Πότε θα ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία για τη ΣΔΙΤ με την επιλογή του αναδόχου; Πότε θα γίνει η απαλλοτρίωση του ακινήτου και πότε αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες του project; Πότε θα έρθει το αναγκαίο και απαραίτητο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο; Τι ποσοστό του όλου project θα αφορά το Πάρκο Πρασίνου και τους άλλους κοινόχρηστους χώρους; Πόσα από τα υφιστάμενα κτίρια με τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά θα διατηρηθούν, θα συντηρηθούν και θα αναδειχθούν;
Στις 3 Απριλίου 2021 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην ιστορική βιομηχανική μονάδα ανακοίνωσε την αναμόρφωση του παλιού εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ στην περιοχή του Υμηττού με τη μετατροπή του σε πάρκο με την προτεινόμενη ονομασία «Ανδρέας Λεντάκης», το οποίο θα αποτελέσει «πνεύμονα» πρασίνου για την ευρύτερη περιοχή και θα φιλοξενήσει τις συγκεντρωμένες υπηρεσίες εννέα υπουργείων και άλλων οργανισμών.
Η εμβληματική αυτή οικιστική παρέμβαση, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, θα απελευθερώσει κοινόχρηστους χώρους για τους πολίτες, δημιουργώντας ένα πάρκο 80 στρεμμάτων, κάτι που αποτελούσε εδώ και δεκαετίες αίτημα των κατοίκων. Παράλληλα θα εξοικονομηθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου, βάσει των μισθωμάτων που πληρώνει σήμερα το Δημόσιο σε 7 έως 8 χρόνια.
Τα βασικά στοιχεία του έργου είναι πάνω κάτω τα εξής: α) Η ολοκλήρωση του τοποθετείται σε περίπου πέντε χρόνια και η μετεγκατάσταση των κρατικών υπηρεσιών προβλέπεται να γίνει την περίοδο 2025 – 2026.
β) Η επένδυση θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ και εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 250 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη παρέμβασή του, μεταξύ άλλων, επεσήμανε τα εξής: «Η αξιοποίηση του ακινήτου επιτρέπει την ουσιαστική αναβάθμιση της λειτουργίας πολλών δημόσιων υπηρεσιών, οι οποίες σήμερα είναι διασκορπισμένες σε δεκάδες ενοικιαζόμενα κτίρια, επιβαρύνοντας τα δημόσια ταμεία. Συνάδει, δε, πλήρως με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, δεδομένου ότι η απομάκρυνση του εργοστασίου από τον αστικό ιστό έχει ζητηθεί από το γενικό πολεοδομικό σχέδιο του 1996».
«Μας δίνεται η δυνατότητα να αποδώσουμε 120 στρέμματα, 80 στρέμματα σε πάρκο, 40 στρέμματα σε κοινόχρηστους χώρους στους πολίτες της Δάφνης και του Υμηττού».
«Βρισκόμαστε τρία χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, πολύ κοντά σε σταθμό Μετρό. Η δυνατότητα του χώρου αυτού να φιλοξενήσει 9 υπουργεία θα οδηγήσει νομοτελειακά και στην οικονομική αναβάθμιση της περιοχής. Ταυτόχρονα, θα απελευθερωθούν πολλά ακίνητα στο κέντρο της πόλης, τα οποία θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν για άλλους σκοπούς».
Αλλά, ας πάμε γρήγορα στις απαντήσεις.
Η πρώτη απάντηση αφορά το ποια υπουργεία θα μεταφερθούν στο νέο κυβερνητικό πάρκο. Πρόκειται για τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τουρισμού. Συνολικά, 9 υπουργεία θα μετεγκατασταθούν από το κέντρο της Αθήνας όπου και βρίσκονται. Μαζί τους, θα βρουν φιλόξενη στέγη στη νέα κυβερνητικό πολιτεία η ΑΑΔΕ αλλά και το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) μαζί με τις θυγατρικές του, ΤΑΙΠΕΔ και ΕΤΑΔ.
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του project είναι η επιλογή για ΣΔΙΤ. Με άλλα λόγια, το όλο project θα γίνει με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Μάλιστα, το συγκεκριμένο ΣΔΙΤ είναι ένα από τα μεγαλύτερα των επομένων χρόνων. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς η επιλογή του αναδόχου της Σύμπραξης τοποθετείται για τον Μάρτιο του 2023.

Απαλλοτρίωση
Η απαλλοτρίωση του ακινήτου τοποθετείται χρονικά τον Μάρτιο του 2022, ενώ οι πρόδρομες εργασίες του project όπως η τροποποίηση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου του Δήμου Δάφνης Υμηττού αλλά και ο χαρακτηρισμός των διατηρητέων κτιρίων προσδιορίζεται για τις αρχές του φθινοπώρου (Σεπτέμβριος 2021). Τον Ιούνιο του 2022 θα έρθει το αναγκαίο και απαραίτητο ειδικό πολεοδομικό σχέδιο.
Το ποσοστό του όλου project που θα αφορά το Πάρκο Πρασίνου και τους άλλους κοινόχρηστους χώρους, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, θα φθάνει το 77,4 %. Το Πάρκο Πρασίνου με την επωνυμία Ανδρέας Λεντάκης θα καταλαμβάνει 80 στρέμματα και άλλα 40 στρέμματα θα είναι χαρακτηρισμένοι ως κοινόχρηστοι χώροι.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι 25 από τα υφιστάμενα κτίρια με τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά τους θα διατηρηθούν, θα συντηρηθούν και θα αναδειχθούν, την ίδια στιγμή που θα υπάρχει πρόνοια και σχέδιο για τη δημιουργία χώρων και δομών πολιτισμού, ένα μουσείο της ιστορικής εταιρείας ΠΥΡΚΑΛ αλλά και της βιομηχανικής ιστορίας της χώρας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας τον περασμένο Απρίλιο στην εκδήλωση για το νέο κυβερνητικό πάρκο – «μια μοναδική ευκαιρία μιας σημαντικής αστικής ανάπλασης η οποία από τη μια θα αλλάξει ουσιαστικά την όψη της πόλης και από την άλλη θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για να λειτουργήσει καλύτερα η δημόσια διοίκηση σε καινούργια κτίρια, φιλικά προς το περιβάλλον και φυσικά πολύ πιο φιλικά προς τους εργαζόμενους» – έκανε μια ειδική αναφορά σε ένα παλιό, σταθερό συνεργάτη του, τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση, ο οποίος έχει και την ευθύνη του συντονισμού του όλου project.