Tη βούληση της περιφέρειας Αττικής να συνεχίσει να συνδράμει ενισχυτικά την εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με στοχευμένες δράσεις πρόληψης για την καλύτερη θωράκιση των πολιτών και της Αττικής, υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης στον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια, κατά τη συνάντηση τους στο υπουργείο Υγείας.
Σε αυτό το πλαίσιο επικαιροποίησαν και επαναβεβαίωσαν την ήδη στενή συνεργασία, συνηγορώντας στην πεποίθηση πως σε αυτή τη δύσκολη εθνική μάχη που δίνει η χώρα, απαιτείται συστράτευση, ενότητα και ομοψυχία.
Ο κ. Πατούλης, με αφορμή και την έξαρση κρουσμάτων, επανέλαβε κατά τη συζήτηση ότι το μεγάλο στοίχημα το φετινό καλοκαίρι ήταν και παραμένει όχι ο μεγάλος αριθμός των επισκεπτών στη χώρα μας, αλλά να έχουμε ασφαλείς τουρίστες και τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των προληπτικών δράσεων.
«Η περιφέρεια Αττικής θα συνεχίσει να συνδράμει ενισχυτικά την εθνική προσπάθεια με στοχευμένες πρωτοβουλίες και με έμφαση στην πρόληψη», επισήμανε και προς αυτή την κατεύθυνση, ενημέρωσε τον υπουργό πως από τις 11 Μαΐου έως σήμερα τα κινητά κλιμάκια της περιφέρειας και του ΙΣΑ, έχουν διενεργήσει πάνω από 2.700 ελέγχους για τη λοίμωξη Covid-19 σε 50 Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και άλλες κοινωνικές δομές.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τον περιφερειάρχη στις δράσεις πρόληψης που εφαρμόστηκαν από την περιφέρεια στις δομές φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων στην Αττική, επισημαίνοντας ότι δεν καταγράφηκε ούτε ένας θάνατος από το κορωνοϊό.
Παράλληλα αναφέρθηκε στους πάνω από 800 δειγματοληπτικούς ελέγχους που έγιναν όλη την περασμένη εβδομάδα σε ταξιδιώτες που επέστρεφαν από τις διακοπές τους, στα λιμάνια τους Πειραιά και της Ραφήνας, αλλά και στις χρήσιμες πληροφορίες ενημέρωσης και υποστήριξης, που παρέχει το τηλεφωνικό κέντρο της περιφέρειας 1110 στο οποίο, όπως ανέφερε το τελευταίο διάστημα λόγω και της νέας έξαρσης των κρουσμάτων, έχουν πολλαπλασιαστεί οι κλήσεις από τους πολίτες της Αττικής.
Επιπρόσθετα ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως η περιφέρεια χρηματοδοτεί, μέσω του ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Αττικής 2014-2020), πάγιες αλλά και έκτακτες ανάγκες του υπουργείου οι οποίες έχουν προκύψει, εξαιτίας της πανδημίας.
Ενδεικτικά αναφέρθηκε:
-Στον εξοπλισμό νοσοκομείων και κέντρων υγείας με σύγχρονα μηχανήματα, ύψους περίπου 25 εκ. ευρώ
-Στη χρηματοδότηση φορέων του υπουργείου Υγείας με ποσό άνω των 100 εκ. ευρώ, για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού ιατρών και νοσηλευτών για την αντιμετώπιση της λοίμωξης Covid-19, για τα επόμενα 2 χρόνια
-Στη χρηματοδότηση για την προμήθεια Μοτοσυκλετών ταχείας ανταπόκρισης για το ΕΚΑΒ,
ενώ όπως επισήμανε, το προσεχές διάστημα προβλέπονται:
-Η έκδοση πρόσκλησης για την αναβάθμιση και προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού στο εργαστήριο του ΕΟΔΥ
-Η δημιουργία Δικτύου Τηλεϊατρικής στα νησιά της Αττικής, με στόχο τη διασφάλιση της δυνατότητας ισότιμης πρόσβασης όλων των κατοίκων των νησιών, στις υπηρεσίες Υγείας.