Το μήνυμα του Πράσινου Κινήματος για την Παγκόσμια Ημέρα του Καταναλωτή

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η αποπεράτωση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στον Ελαιώνα Προϋπολογισμού 13,4 εκατ. ευρώ
14 Μαρτίου 2023
ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Συμμετέχουμε ΟΛΟΙ στην απεργία. – Το έγκλημα των Τεμπών δεν θα συγκαλυφθεί
16 Μαρτίου 2023
Show all

Το μήνυμα του Πράσινου Κινήματος για την Παγκόσμια Ημέρα του Καταναλωτή

Το Πράσινο Κίνημα χαιρετίζει την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή που καθιερώθηκε με απόφαση του κινήματος των καταναλωτών το 1983 ως η Παγκόσμια μέρα του Καταναλωτή. Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά την ομιλία του τότε Προέδρου των Η.Π.Α. John F Kennedy στις 15 του Μάρτη το 1962 στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κατά την οποία αναφέρθηκε στα δικαιώματα των καταναλωτών.
Δυστυχώς, η χώρα μας συνεχίζει να σαρώνεται από τερατια ακρίβεια και οι πολιτικές της κυβέρνησης δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα, ειδικά για τους πιο αδύναμους οικονομικά. Χαρακτηριστικό είναι το θέμα των λογαριασμών του ρεύματος για το οποίο το Πράσινο Κίνημα έχει πρωτοστατήσει.
Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι για τους ευάλωτους καταναλωτές η νομοθεσία της ΕΕ παρέχει ειδική προστασία λόγω πνευματικής ή σωματικής αναπηρίας. Η νομοθεσία της ΕΕ απαγορεύει στους πωλητές να επωφελούνται από τέτοιες καταστάσεις προκειμένου να πείσουν τους καταναλωτές να αγοράσουν κάτι που δεν θα αγόραζαν υπό κανονικές συνθήκες.
Ορισμένες πρακτικές που χρησιμοποιούνται συχνά με στόχο την εκμετάλλευση των ευάλωτων καταναλωτών έχουν πλέον απαγορευτεί εντελώς. Βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ απαγορεύονται οι τεχνικές πωλήσεων που υπονομεύουν την ελευθερία επιλογής του μέσου καταναλωτή χρησιμοποιώντας πρακτικές παρενόχλησης, εκβιασμού, σωματικής βίας ή εκμεταλλευόμενες ατυχείς περιστάσεις.
Για παράδειγμα, στην Ευρώπη απαγορεύεται στους πωλητές να προσπαθούν να πείσουν τους καταναλωτές ότι δεν μπορούν να φύγουν από κάπου χωρίς να αγοράσουν κάτι.
Ομοίως, απαγορεύεται να μπουν στο σπίτι κάποιου καταναλωτή όταν προηγουμένως τους έχει ζητηθεί να φύγουν ή να μην επιστρέψουν. Άλλη απαγορευμένη πρακτική είναι η δημιουργία ψευδούς εντύπωσης ότι κάποιος καταναλωτής έχει κερδίσει κάποιο δώρο, ενώ δεν υπάρχει τέτοιο δώρο, ή ότι ο καταναλωτής πρέπει να προκαταβάλει χρήματα ή να αγοράσει κάτι προτού διεκδικήσετε το δώρο. Ομοίως, απαγορεύεται να συμπεριλαμβάνεται ανεξόφλητο τιμολόγιο σε υλικό προώθησης που δημιουργεί την εντύπωση ότι ο καταναλωτής έχει ήδη παραγγείλει κάποιο προϊόν.
Επιπλέον, η νομοθεσία της ΕΕ αναγνωρίζει τους ευάλωτους καταναλωτές ως ειδική κατηγορία στο πλαίσιο της ενεργειακής πενίας, καθώς αναφέρεται σε ανθρώπους που δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας, ιδίως για θέρμανση και δροσιά.

Στο μήνυμά της η Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου ανέφερε σχετικά: «Η φετινή παγκόσμια ημέρα του καταναλωτή βρίσκει τη χώρα μας να σαρώνεται από ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας και τους πολίτες να υποφέρουν βλέποντας τους μισθούς τους να εξανεμίζονται. Οι πολιτικές της Κυβέρνησης της ΝΔ αδυνατούν να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά το πρόβλημα, τη διαρκή πτώση του βιοτικού επιπέδου και στην ουσία ανακυκλώνουν το πρόβλημα προσπαθώντας να απαντήσουν με πολιτικές τύπου “pass”, τα διαρθρωτικά προβλήματα της Ελληνικής Οικονομίας.
Το Πράσινο Κίνημα έχει προτείνει την ενίσχυση των ουσιαστικών δικαιωμάτων των καταναλωτών και την προαγωγή πολιτικών διαφάνειας ως προς τις χρεώσεις σε ειδικότερους τομείς, μεταξύ άλλων και με την αποκατάσταση των ρηγμάτων που έχουν προκαλέσει κυβερνητικές νομοθετικές πρωτοβουλίες των τελευταίων ετών.”

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Go Green για τη ζωή μας