ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ: Η επανεκκίνηση των Δήμων πρέπει να έχει “πράσινο” και οικολογικό πρόσημο
Το Πράσινο Κίνημα έδωσε για ακόμα μια φορά είναι το μοναδικό εξωκοινοβουλευτικό κόμμα που έδωσε το παρών σε ένα μεγάλο θεσμικό γεγονός. Στελέχη του κόμματος , επικεφαλής τον Συμπρόεδρο Κώστα Καλογράνη παρακολούθησαν όλες τις εργασίες του Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Ρόδο. Οι θέσεις μας και οι παρεμβάσεις μας σε ζητήματα ανακύκλωσης , διαχείρισης υδάτων , πυροπροστασίας , ενεργειακής εξοικονόμησης αγκαλιάστηκαν από πολλούς αυτοδιοικητικούς.
Το Πράσινο Κίνημα συμφωνώντας με το σύνολο των διεκδικήσεων της ΚΕΔΕ που απεικονίζονται στο τελικό ψήφισμα, επισημαίνει τα εξής:
Οι περισσότερες προτάσεις του Υπουργού Λιβάνιου είναι προς την σωστή κατεύθυνση . Η προαιρετική ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εκλογές Δήμων και Περιφερειών, η δυνατότητα κήρυξης πρόωρων εκλογών σε Δήμους και Περιφέρειες, όταν το ψηφίσει τα 4/5 του συμβουλίου, η δημιουργία ποσόστωσης για τη συμμετοχή υποψηφίων ηλικίας έως 30 ετών στους αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς, η εκλογή των δημοτικών συμβούλων ενιαία στο σύνολο του δήμου και όχι ανά δημοτική ενότητα, το ενιαίο παράβολο συνδυασμού ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε ΟΤΑ, είναι θέσεις που έχει διατυπώσει στο παρελθόν και το Πράσινο Κίνημα.
Στο πρόγραμμά μας επίσης υπάρχει και η υποχρεωτική δημόσια διαβούλευση για όλες τις κανονιστικές πράξεις πριν εισαχθούν στο δημοτικό / περιφερειακό συμβούλιο και η επιτάχυνση της έκδοσης αποφάσεων για έλεγχο νομιμότητας εντός 10 ημερών. Επίσης το Πράσινο Κίνημα, κόντρα στον φτηνό λαϊκισμό πολλών κομμάτων, είχε επισημάνει προεκλογικά την ανάγκη για την αύξηση της αντιμισθίας δημάρχων και αντιδημάρχων, την αναστολή της επαγγελματικής δραστηριότητας δημάρχου και την υποχρεωτική άδεια για το σύνολο της θητείας. Και αυτό γιατί θέλουμε αιρετούς καλοπληρωμένους να δουλεύουν full time για το καλό της τοπικής κοινωνίας τους. Χαιρόμαστε που το κατάλαβε και η κυβέρνηση, γιατί όταν ήταν στην αντιπολίτευση έλεγε άλλα…
Το νέο μοντέλο για τις εκλογές, μπορεί και να είναι στα όρια της αντισυνταγματικότητας. Το να ψηφίζεις την πρώτη Κυριακή δύο υποψηφίους δημάρχους , με τον τρόπο που ανακοινώθηκε, έχει πολλές συνταγματικές ακροβασίες. Το Πράσινο Κίνημα, έχει καταθέσει εγκαίρως πρόταση αλλαγής του εκλογικού συστήματος, με άξονα την εμβάθυνση της δημοκρατίας, και την πραγματική πολιτική απεικόνιση της εκλογικής βούλησης των τοπικών κοινωνιών, με τις εξής βασικές παραμέτρους :
Α. Εκλογές ενός γύρου.
Β. Η πρώτη παράταξη λαμβάνει μπόνους 20% των εδρών του Δημοτικού / Περιφερειακού Συμβουλίου για να ενισχυθεί η κυβερνησιμότητα.
Γ. Όλες οι υπόλοιπες έδρες, μοιράζονται με απλή αναλογική για να μπορούν να εκφραστούν όλες οι τοπικές πολιτικές δυνάμεις.
Δ. Δήμαρχος / Περιφερειάρχης θα είναι πάντα ο επικεφαλής της πρώτης παράταξης.
Ε. Αποδέσμευση του ψηφοδελτίου των Κοινοτήτων από το ψηφοδέλτιο για τους Δήμους
Η ανακοίνωση του Υπουργού για θεσμοθέτηση υποψηφίου δημοτικού συμβούλου επικρατείας που θα εκλέγεται χωρίς σταυρό, αδικεί το υπόλοιπο ψηφοδέλτιο , που θα αγωνίζεται για τον σταυρό. Ειδικά για τις παρατάξεις της μειοψηφίας, είναι ξεκάθαρο ότι, άλλοι θα κυνηγούν τον σταυρό και άλλοι θα εκλέγονται…
Οι αυτοδιοικητικοί αντέδρασαν και έκαναν σφοδρή πολιτική επίθεση στον Υπουργό Περιβάλλοντος Θεόδωρο Σκυλακάκη , επιβεβαιώνοντας για ακόμα μία φορά όσα κατά καιρούς έχει ανακοινώσει το Πράσινο Κίνημα. Ο φιλελεύθερος Υπουργός δυσκολεύεται να καταλάβει ότι οι Δήμοι, (ως ο εγγύτερος θεσμός προς τον πολίτη), δεν μπορεί να μην λαμβάνουν υπόψιν το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον ως ενιαία πολιτική κατεύθυνση. Ειδικά για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και το ενεργειακό πρόγραμμα «Απόλλων» οι ενστάσεις είναι πολλές. Δύο προγράμματα μακριά από την φιλοσοφία της Ευρώπης των Πόλεων και των Περιφερειών. Το ίδιο ισχύει και στα θέματα της διαχείρισης απορριμμάτων όπου η κυβέρνηση δεν δείχνει να έχει σοβαρό σχέδιο με οικολογικό προσημο. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα, έχει από τις χαμηλότερες επιδόσεις στην Ε.Ε, στην Ανακύκλωση, Επανάκτηση, Επαναχρησιμοποίηση. Όλες οι προτάσεις που έχει κάνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την αυτοδιοίκηση , δημιουργούν οικονομοκεντρικά, ανθρωποκεντρικά και περιβαλλοντοκεντρικά προβλήματα. Φυσικά δεν ξεχνάμε και τον περίφημο Νέο Οικοδομικό Κανονισμό όπου έλεγε ότι το τσιμέντωμα των Δήμων είναι … οικολογικό. Είναι προφανές ότι η παρούσα διοίκηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος με τις συγκεκριμένες πολιτικές, αποτελεί τροχοπέδη στην επανεκκίνηση των Δήμων , έτσι όπως την προωθεί η ΚΕΔΕ.
Αξίζει να αναφέρουμε και δύο ακόμα αναγκαιότητες για τον εκσυγχρονισμό και την επανεκκίνηση των Δήμων:
Α. Την αλλαγή φιλοσοφίας στην πολιτική προστασία με έμφαση στην πρόληψη. Ειδικά για την πυροπροστασία οι Δήμοι πρέπει να απαιτήσουν ένα άλλο μοντέλο λειτουργίας.
Β. Την ενδυνάμωση των εξειδικευμένων πολιτικών στον τομέα της προσβασιμότητας που είναι βασικός πυλώνας της βιώσιμης κινητικότητας. Ειδικά τα Άτομα με Αναπηρία, για να έχουν τα στοιχειώδη, πρέπει να αλλάξουν πολλά στις πόλεις.
Μετά το πέρας του συνεδρίου της ΚΕΔΕ ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε τα εξής:
” Για εμάς στο Πράσινο Κίνημα , είναι αναγκαίο οι Δήμοι να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις για πόλεις ψηφιακές, “έξυπνες”, “πράσινες” , οικολογικές, προσβάσιμες, βιώσιμες και ανθεκτικές στις απειλές της κλιματικής κρίσης. Η Επανεκκίνηση των Δήμων, πρέπει να έχει ως σημείο αναφοράς τις “πράσινες” πολιτικές και την οικολογία και να στηρίζεται στην Αποκέντρωση. Στο διάλογο για την κατάρτιση του νέου Κώδικα και της Χάρτας της Αυτοδιοίκησης, το Πράσινο Κίνημα θα καταθέσει το συνολικό τεκμηριωμένο πρόγραμμα που έχει.”