Ολοκληρώθηκε, το Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021, στο Μνημείο της πλατείας της 9ης Οκτωβρίου 1944, η ετήσια εκδήλωση, τιμής και μνήμης για την 77η θλιβερή επέτειο του ολοκαυτώματος του Κορωπίου (9.10.1944) την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής. Είχε προηγηθεί η Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου με την τιμητική παρουσία εκπροσώπων μαθητών των Γυμνασίων (1ο και 2ο) και Λυκείων Κορωπίου (1ο και 3ο) με την επιμέλεια του προέδρου της Δ.Ε Παιδείας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθηγ. Μάκη Κιούση και των Διευθυντών των σχολείων. Για την αποφυγή συνωστισμού και την τήρηση μέτρων προστασίας δημόσιας υγείας δεν έγιναν προσκλήσεις σε σχολεία εκτός ορισμένων εκπροσώπων μαθητών ή άλλες ονομαστικές προσκλήσεις παρά μόνο σε αιρετούς και εκπροσώπους συλλόγων.
Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτριος Κιούσης, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του Ναζιστικού εγκλήματος στο Κορωπί που δεν αφήνει αμφιβολίες ότι πρέπει να καταταχθεί στα διεθνή, ειδεχθή, μαζικά Γερμανικά Ναζιστικά εγκλήματα πολέμου στη χώρα μας. Με δεικτικό τρόπο επισήμανε τις διαχρονικές ευθύνες της Ελληνικής Δημοκρατίας στη διερεύνηση του εγκλήματος στο Κορωπί. Απέδωσε, εμμέσως πλην σαφώς, ευθύνες στη διαδικασία αναγνώρισης που ακολουθεί το ελληνικό κράτος όταν θα έπρεπε για εθνικούς λόγους η ίδια η Ελληνική Πολιτεία να είχε διασώσει αρχεία, να είχε ανακαλύψει στα δικά της αρχεία ότι βρήκαν μετά από δεκαετίες, προσφάτως, ανεξάρτητοι τοπικοί ερευνητές του Κορωπίου. Το ίδιο τόνισε εμφατικά και για την σπουδαία αποκάλυψη και άλλων αναμφισβήτητων αποδεικτικών στοιχείων και σε ξένη χώρα (σ.σ όπως π.χ στοιχεία της Γερμανικής Δικογραφίας με τα ονόματα των Γερμανών αξιωματικών που είχαν συμμετοχή στο έγκλημα κατά αμάχων στο Κορωπί) που αποδεικνύει ότι στοιχεία υπήρχαν αλλά δεν υπήρχε κρατική στρατηγική για τα εθνικά μας Δίκαια. Ο Δήμαρχος Κρωπίας, όπως τόνισε, αναμένει το πόρισμα της επιτροπής του Υπ. Εσωτερικών (σ.σ. η κατάθεση του φακέλου με όλα τα τεκμήρια απόδειξης του εγκλήματος έγινε τον Ιούλιο του 2020, σε εκτέλεσης ομόφωνης απόφασης Δ.Σ Κρωπίας, Μάιος 2020) και την επιθυμητή επίσημη απόφαση της αναγνώρισης του Κορωπίου ως Μαρτυρικής Πόλης. Ο κ.Κιούσης απένειμε τα εύσημά του, ονομαστικά, στην ομάδα τοπικών ερευνητών που έφεραν στο φως της δημοσιότητας μοναδικά αποδεικτικά στοιχεία του Ναζιστικού εγκλήματος(Νίκο Λάζαρη, Γεώργιο Ντούνη, Γεώργιο Αθ. Κόλλια, Αθανάσιο Πουλάκη, και Τάκη Πρόφη). Έκλεισε την ομιλία ως εξής: Δεν επιζητούμε εκδίκηση. Δικαιοσύνη και επανόρθωση απαιτούμε. Τα Ναζιστικά εγκλήματα δεν παραγράφονται. Το Κορωπί υπερασπίζεται την ενότητα των Ελλήνων! Δεν επιζητά αναμόχλευση παθών και άλλων σπαραγμών άλλων εποχών που ευθύνονται ξένες δυνάμεις και εγχώριοι προδοτικοί κύκλοι που τις εξυπηρέτησαν. Αυτή η επέτειος έχει γραφτεί με αίμα για την ελευθερία μας! Γι’ αυτό μας βρίσκει περισσότερο ενωμένους από ποτέ! Το αίμα των θυμάτων μας, ενώνει το Κορωπί, σε όλες τις μάχες για την Ελληνική Δημοκρατία και τα Εθνικά Δίκαια. Στέκομαι εκ μέρους του Δήμου Κρωπίας στο μνημείο των νεκρών μας και με σεβασμό υποκλινόμαστε όλοι στη θυσία Σας. Εμείς, εδώ ζητάμε και τη δικαίωσή σας! Για να μην συμβούν ξανά. Για να μπορέσει η Ανθρωπότητα να βρει τον χαμένο της Παράδεισο! Αιωνία η μνήμη των νεκρών μας!
Στο Ηρώο του αγάλματος της Μάνας, στη μνήμη των 47 θυμάτων της 9ης Οκτωβρίου 1944 στην ομώνυμη πλατεία, στις 11:00, παρευρέθηκαν, από τα αιρετά μέλη πολιτικών θεσμών: ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτριος Κιούσης, οι βουλευτές Αττικής, Βασίλης Οικονόμου (Ν.Δ) και Χρήστος Σπίρτζης (ΣΥΡΙΖΑ, π.υπουργός,) οι δήμαρχοι, Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου και Παιανίας, Ισίδωρος Μάδης, η πρόεδρος του Δ.Σ Κρωπίας, Δήμητρα Μιχαιρίνα με τον γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου, Μάκη Κιούση, οι αντιδήμαρχοι, Θοδωρής Γρίβας, Νικόλαος Γιαννάκος, Ανδρέας Ντούνης, Κώστας Κιούσης, Λάμπρος Γκοτζαμάνης, ο πρόεδρος του Δ.Σ ΝΠΔΔ Σφηττός, δημοτικός σύμβουλος πλειοψηφίας, Αντώνης Κορωνιάς, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης, δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας με τον αντιπρόεδρο, δημοτικό σύμβουλο πλειοψηφίας, Σταμάτη Ντούνη, ο π.πρόεδρος του Δ.Σ Κρωπίας, δημοτικός σύμβουλος πλειοψηφίας, Θεοφάνης Μιχαιρίνας, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Διονύσης Κερασιώτης ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Ιωάννης Παπαευθυμίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας, Αθηνά Κιούση, Αφροδίτη Κουντούρη, και Δανάη Θηβαίου. Επίσης παρέστη, η γραμματέας του Δ.Σ του ΝΠΔΔ Σφηττός τ. πρόεδρος Ν.Σ Αν. Αττικής, κα Αγγελική Γκιόκα. Την εκδήλωση υποστήριξε, για μια ακόμα φορά, η ομάδα Πολιτικής Προστασίας Δήμου Κρωπίας με επικεφαλής τον τομεάρχη Δασοπροστασίας-πυρόσβεσης, κ.Δημήτρη Γκίκα. Παρευρέθηκαν, συγγενικά πρόσωπα θυμάτων, ενώ διακρίναμε επίσης τον ναύαρχο ε.α Γεώργιο Ντούνη, μέλος της ομάδας τοπικών ερευνητών, τον Γιάννη Πρόφη, συγγραφέα-λαογράφο, τον αντιστρατηγό ε.α της ΕΛΑΣ, Κωνσταντίνο Μιχαιρίνα, πρώην μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Κορωπίου. Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε, ο κ.Ιωάννης Κατιμερτζόγλου λόγω ασθένειας της κας Χριστίνας Παπαχρήστου, υπαλλήλου Δήμου Κρωπίας.
Ενημερωτικό σημείωμα. Η «καταστροφή /ολοκαύτωμα του Κορωπίου –» κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, τρεις ημέρες πριν την Απελευθέρωση της Αθήνας: Την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 1944, ισχυρή Γερμανική ναζιστική δύναμη πυρός, εφαρμόζει αντίποινα, για την απώλεια 5 στρατιωτών της σε απογευματινό επεισόδιο της Κυριακής 8ης Οκτωβρίου 1944 με εφεδρικό τμήμα μαχητών του ΕΛΑΣ και σπέρνει τον όλεθρο στο διάβα της. Οι Γερμανικές Ναζιστικές δυνάμεις πυροβολούν και εκτελούν ανθρώπινους στόχους από τα σημεία των πολυβολείων που είχαν αναπτύξει εντός της πόλης. Εκτελούν εντός-εκτός οικιών, με πολλούς φρικτούς τρόπους, 47 αμάχους, ηλικίας από 2(βρέφος!) έως 80 ετών που είχαν παραμείνει στην πόλη. Πυρπολούν, οικίες, εμπορικά καταστήματα, δημοτικά – δημόσια κτίρια. Τρεις είναι οι τραυματίες σύμφωνα με αρχεία του Δήμου και δεκάδες άλλοι ανεπίσημα, ενώ στους νεκρούς συμπεριλαμβάνονται και δύο κάτοικοι της Παιανίας που εκτελέστηκαν στην λεωφ. Αθηνών –Λαυρίου στην πορεία της γερμανικής ναζιστικής δύναμης. Πυρπολήθηκαν, συνολικά 420 οικίες, 60 ιδιωτικές επιχειρήσεις-καταστήματα(ιατρεία, φαρμακεία, κουρεία, ξυλουργεία, κρεοπωλεία, αρτοποιεία, παντοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, βαρελοποιεία, μηχανουργεία, χημεία, καφενεία, αποθήκες οίνου, υποδηματοποιεία, χρυσοχοείο, επισκευές ποδηλάτου, ραφείο, οινομαγειρείο κ.α), το Κοινοτικό κατάστημα, το Υποθηκοφυλακείο, το Τηλεγραφείο-ταχυδρομείο και τέσσερα συμβολαιογραφεία. Το Κορωπί ανήκει δικαιωματικά στις Μαρτυρικές Πόλεις και στα Μαρτυρικά Χωριά της Ελλάδας. Με δύο ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού του Συμβουλίου(2011 και 2020) διεκδικεί την επίσημη αναγνώριση του ναζιστικού εγκλήματος από την Ελληνική Δημοκρατία και τα δικαιώματά του στο πλαίσιο της εθνικής διεκδίκησης για τις Γερμανικές αποζημιώσεις-επανορθώσεις. Δεν επιζητεί εκδίκηση. Δικαιοσύνη και επανόρθωση απαιτεί. Τα Ναζιστικά εγκλήματα δεν παραγράφονται, τιμωρούνται έστω και μετά από 77 χρόνια… Ο Δήμος Κρωπίας ευχαριστεί όλους τους τοπικούς ερευνητές και τους μάρτυρες για τη συμβολή τους στη διερεύνηση του εγκλήματος στο Κορωπί και ιδιαίτερα την ομάδα ιστορικής έρευνας που αποτελείται από τους Νίκο Λάζαρη, Γεώργιο Ντούνη, Γεώργιο Αθ. Κόλλια, Αθανάσιο Πουλάκη, και Τάκη Πρόφη.