Ο ΟΤΑκουστής είπε: “Ο Πειραιάς συνεχίζει να προχωρά ΜΠΡΟΣΤΑ με έμπειρους ανθρώπους στις σωστές θέσεις”
3 Ιουνίου 2024
Ο ΟΤΑκουστής είπε: «Η περιοχή των Στρατηγών συνεχίζει να φυλά Θερμοπύλες. Καλή ομάδα με όρεξη για δουλειά.»
5 Ιουνίου 2024
Show all

Θωμάς Βλάσσης: Υπηρεσία και Αφοσίωση

Γράφει ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού και Περιβάλλοντος στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων

Θωμάς Βλάσσης: Υπηρεσία και Αφοσίωση

Η πρόκληση να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον που θα αντανακλά τις ανάγκες και τις επιθυμίες των πολιτών, ενώ θα διασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος, αποτελεί πρωταρχικό μέλημα μου ως Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στην καρδιά του νησιού μας, έχω συνδεθεί με αυτόν τον τόπο και από τα πρώτα μου χρόνια ακόμα ως νέο μέλος της κοινωνίας μας εξέφραζα πάντα το ενδιαφέρον μου για συμμετοχή στα κοινά. Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης όπου και φοίτησα, ενδιαφέρθηκα ενεργά για τα θέματα του περιβάλλοντος και της βιωσιμότητας. Η ειδίκευση μου στην Αγροτική Οικονομία και τη Διοίκηση Αγροτικών Επιχειρήσεων μου έδωσε τη βάση για να κατανοήσω τις πολύπλοκες σχέσεις μεταξύ της ανθρώπινης δραστηριότητας και του φυσικού περιβάλλοντος.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου, αποφάσισα να επιστρέψω στην Κέρκυρα, όχι μόνο για να δουλέψω για την κοινότητα από την οποία προέρχομαι, αλλά και για να αφιερώσω τον εαυτό μου στον τομέα της εστίασης, του τουρισμού και της γεωργίας. Η εργασία μου ως Γεωπόνος στο Τμήμα Δακοκτονίας στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και η εμπειρία μου στον ιδιωτικό τομέα με βοήθησαν να αποκτήσω μια βαθιά κατανόηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί και οι επιχειρήσεις του τομέα.

Ως Αντιδήμαρχος, οραματίζομαι έναν Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας που θα είναι πρωτοπόρος στη διαχείριση του περιβάλλοντος, διατηρώντας ταυτόχρονα τον πολιτισμό και την ιστορία του νησιού μας. Οι στόχοι μου περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου Πολεοδομικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού που θα προωθεί την αειφόρο ανάπτυξη, την αναβάθμιση των υποδομών και των υπηρεσιών μας, καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ένας σημαντικός πυλώνας του οράματός μου είναι η προώθηση της βιώσιμης αγροτικής ανάπτυξης, η σύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό και η ενίσχυση του τοπικού αγροτικού τομέα. Μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης, ενίσχυσης και υποστήριξης, σκοπεύω να ενθαρρύνω τους γεωργούς και παραγωγούς μας να υιοθετήσουν βιώσιμες πρακτικές και να επενδύσουν σε πρωτοποριακές τεχνολογίες που θα μειώσουν τον αντίκτυπο της γεωργικής δραστηριότητας στο περιβάλλον.

Επίσης, επιδιώκω την ανάπτυξη προγραμμάτων που θα προάγουν τον τουρισμό υψηλής ποιότητας, βασισμένους στην τοπική κουλτούρα και το περιβάλλον με την δημιουργία θεματικών χωριών, παραδοσιακών οικισμών και μονοπατιών πεζοπορίας. Η προσέγγιση αυτή θα ενισχύσει την οικονομία μας, διατηρώντας ταυτόχρονα τον πολιτιστικό και φυσικό πλούτο του νησιού μας για τις μελλοντικές γενιές.

Στο πλαίσιο της διαχείρισης του περιβάλλοντος και της προστασίας του από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, προτείνω μια σειρά πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ανάπτυξης πράσινων χώρων και της προστασίας των υδάτινων πόρων μας. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα προστατεύσουμε μόνο το περιβάλλον μας, αλλά θα δημιουργήσουμε και ένα αειφόρο και ανθρώπινο περιβάλλον για όλους τους συμπολίτες μας.

Συνεπώς, με αφοσίωση και αποφασιστικότητα, συνεργαζόμενος με την κοινότητα μας, επιδιώκω να δημιουργήσω ένα κοινωνικά δίκαιο, οικονομικά ευημερούντα και περιβαλλοντικά βιώσιμο περιβάλλον για όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Κέρκυρας. Αυτό το όραμα ξεπερνά τα όρια μιας θητείας – είναι ένα όραμα για ένα καλύτερο αύριο, που θα κληροδοτήσουμε με υπερηφάνεια στις επόμενες γενιές.

Η Ειδική Πολεοδομική Μελέτη η οποία θα εκπονηθεί για την παλιά πόλη της Κέρκυρας αποτελεί ένα βήμα προς τη διατήρηση και ανάδειξη του πολιτιστικού και αρχιτεκτονικού πλούτου του νησιού μας.
Η παλιά πόλη της Κέρκυρας αποτελεί έναν από τους πιο ενδιαφέροντες και ιστορικούς προορισμούς του κόσμου. Με τα γραφικά σοκάκια της, τα πανέμορφα αρχοντικά και την αρχιτεκτονική της ποικιλομορφία, αποτελεί μια ανεξίτηλη μαρτυρία της πλούσιας ιστορίας και του πολιτισμού μας. Ωστόσο, η προστασία και η ανάδειξη αυτού του πολιτιστικού κειμηλίου απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό και δράση.
Με την Ειδική Πολεοδομική Μελέτη, στοχεύουμε στη διατήρηση της αρχιτεκτονικής αυθεντικότητας της παλιάς πόλης, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκουμε να προωθήσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών μας. Μέσω της συνεργασίας με ειδικούς επιστήμονες στον τομέα της πολεοδομίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς, θα εκπονήσουμε σχέδια που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και προκλήσεις, διατηρώντας παράλληλα τον παραδοσιακό χαρακτήρα και την ατμόσφαιρα της πόλης.

Επίσης, οι μελέτες θα επεκταθούν και σε άλλες πολεοδομικές ενότητες περιαστικά της πόλης μας. Σε αυτές τις περιοχές, σχεδιάζουμε να αναπτύξουμε χωροταξικά και πολεοδομικά σχέδια που θα προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, την αναβάθμιση των υποδομών και την προστασία του περιβάλλοντος, πάντα με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια πόλη και περιοχές που θα είναι ευχάριστες για τους κατοίκους και τους επισκέπτες μας, ενθαρρύνοντας την κοινωνική συνοχή και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο θα διατηρήσουμε την ιδιαίτερη ταυτότητα και τον πολιτισμό μας, αλλά θα δημιουργήσουμε και ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Η εμπιστοσύνη που μου έχουν δείξει οι συμπολίτες μου και ο Δήμαρχος Στέφανος Πενηντάρχου Πουλημένος αποτελεί για εμένα μια μεγάλη τιμή και ένα αίσθημα ευθύνης. Κάθε μέρα αισθάνομαι την υποχρέωση να εργάζομαι ακόμα πιο σκληρά για να ανταποκριθώ σε αυτή την εμπιστοσύνη και να προσφέρω τον καλύτερο μου εαυτό στην κοινότητά μας. Η πρόκληση να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας είναι κάτι που αναλαμβάνω με σεβασμό, πίστη και αφοσίωση. Με την ευαισθησία και την εμπειρία που έχω αποκτήσει, δεσμεύομαι να συνεχίσω να εργάζομαι με όλες μου τις δυνάμεις για την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης, την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημιουργία ενός κοινωνικά δίκαιου και ευημερούντος περιβάλλοντος για όλους. Αυτή η ευθύνη με γεμίζει με αίσθημα υπερηφάνειας και αποφασιστικότητας, καθώς συνεχίζω να προσφέρω στον τόπο μου με όλες μου τις δυνάμεις. Μαζί, μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα, δεν υπάρχει τίποτε αδύνατο για αυτόν που θα προσπαθήσει.