ΠΟΜΙΔΑ: Τι ζητά από τους δήμους για δημοτικά τέλη, αδήλωτα εμβαδά, οφειλές και πρόστιμα

Εκλογή του Φαρμάκη στη θέση του Γ’ Αντιπροέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας
3 Ιουλίου 2024
Πάτρα: Αφαίρεση τραπεζοκαθισμάτων που είχαν τοποθετηθεί χωρίς άδεια από πεζοδρόμους
4 Ιουλίου 2024
Show all

ΠΟΜΙΔΑ: Τι ζητά από τους δήμους για δημοτικά τέλη, αδήλωτα εμβαδά, οφειλές και πρόστιμα

ΠΟΜΙΔΑ: Τι ζητά από τους δήμους για δημοτικά τέλη, αδήλωτα εμβαδά, οφειλές και πρόστιμα

Δέσμη μέτρων για τη ρύθμιση των σχέσεων ακίνητης ιδιοκτησίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατέθεσε η ΠΟΜΙΔΑ κατά τη συνάντηση της με τον υφυπουργό Εσωτερικών Β. Σπανάκη. Η ΠΟΜΙΔΑ επισήμανε ότι οι οικονομικές υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελούν σημαντικό οικονομικό μέγεθος και για τις δύο πλευρές.

Ως εκ τούτου πρότεινε:

Αυτόματη διακοπή χρέωσης δημοτικών τελών:Προτείνεται η αυτόματη διακοπή της χρέωσης δημοτικών τελών όταν διακόπτεται η ρευματοδότηση ενός κενού ακινήτου. Η τρέχουσα νομοθεσία απαλλάσσει τον ιδιοκτήτη από τα δημοτικά τέλη μόνο από την ημερομηνία υποβολής δήλωσης στον Δήμο, δημιουργώντας προβλήματα και αναδρομικές χρεώσεις στους ιδιοκτήτες.
Διαρκής δυνατότητα δήλωσης αδήλωτων εμβαδών ακινήτων:Η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει τη μόνιμη λειτουργία της διαδικτυακής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ για τη δήλωση αδήλωτων επιφανειών ακινήτων, με επιβολή σταδιακά αυξανόμενων προστίμων για καθυστέρηση.
Πενταετής παραγραφή οφειλών:Η επαναφορά της παραγραφής οφειλών προς τους ΟΤΑ στην πενταετία, όπως ισχύει και για τις φορολογικές αξιώσεις του Δημοσίου, αντί της δεκαετίας που ισχύει σήμερα.
Περιορισμός των προστίμων:Ο καθορισμός ανώτατου ορίου προστίμων στο 50% της αρχικής οφειλής, ώστε να είναι εφικτή η πληρωμή τους από τους πολίτες.
Επιπλέον, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει τη θέσπιση δυνατότητας έκτακτης ρύθμισης των υφιστάμενων οφειλών προς τους ΟΤΑ σε 60 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και από τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής δήλωσης.
Οι εκπρόσωποι της ΠΟΜΙΔΑ υπογράμμισαν ότι η άμεση νομοθέτηση αυτών των μέτρων είναι ζωτικής σημασίας για τη δικαιοσύνη και την οικονομική βιωσιμότητα των πολιτών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ζήτησαν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να λάβει υπόψη τις προτάσεις αυτές, οι οποίες θα αποτελέσουν σημαντική πολιτική παρακαταθήκη για την κυβέρνηση και θα συμβάλουν στην ομαλοποίηση των σχέσεων ιδιοκτητών ακινήτων και ΟΤΑ.