Αναστολή εφαρμογής του νόμου για αύξηση αντικειμενικών αξιών ζητά ο Δήμος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη

Δήμος Ηγουμενίτσας: Δικαιολογητικά μείωσης/απαλλαγής δημοτικών τελών σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες
25 Ιανουαρίου 2023
Διάκριση Δήμου Λίμνης Πλαστήρα για το Υπαίθριο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
25 Ιανουαρίου 2023
Show all

Αναστολή εφαρμογής του νόμου για αύξηση αντικειμενικών αξιών ζητά ο Δήμος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη

Τη μείωση των τιμών των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων Δήμου Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη και την επαναφορά τους σ’αυτές που ίσχυαν την 31/12/2021 καθώς και την επανεξέταση του συντελεστή παλαιότητας για τις κατοικίες άνω των 50 ετών, ζητά με ομόφωνη απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη από το Υπουργείο Οικονομικών.

Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης:

«Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη της πόλης μας. Στη Νίκαια οι αυξήσεις κυμαίνονται από 16,67% μέχρι 55,56% και στο Ρέντη από 13,33% μέχρι 43,75%. Ο επαναπροσδιορισμός των αντικειμενικών αξιών από τον Ιανουάριου 2023, προκαλεί δυσμενείς συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης χιλιάδων πολιτών και των οικογενειών τους. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση στοχεύει την είσπραξη μεγάλου μεγέθους εσόδων από φόρους και τέλη για να τονώσει τα ταμειακά διαθέσιμα όπως είναι και προφανές ότι εμείς ως Δήμος και Δημοτική Αρχή οφείλουμε να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των δημοτών και να αντισταθούμε στην υπέρμετρη ανατιμολόγηση των νοικοκυριών της πόλης. Είναι αδιανόητο σε μια πόλη σαν τη Νίκαια, με τις εκατοντάδες διαμερίσματα σε πολυκατοικίες που χτίστηκαν στη δεκαετία του ’30 και στο Ρέντη με τα εκατοντάδες διαμερίσματα των εργατικών κατοικιών του ’50, να αυξάνονται κι άλλο οι αντικειμενικές αξίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση λόγω παλαιότητας, που ορίζει το Υπουργείο είναι μέχρι 26 έτη, όταν στην πόλη μας υπάρχουν χιλιάδες σπίτια 60, 70 και 80 ετών. Και αυτό δεν λαμβάνεται πουθενά υπόψη».

Η εφαρμογή του συγκεκριμένου Νόμου θα προκαλέσει και αυξήσεις σε μια σειρά φόρων όπως:

η αντικειμενική δαπάνη (τεκμήριο) διαβίωσης,
το Δημοτικό τέλος ακίνητης περιουσίας (κτίσματα και οικόπεδα)
ο Φόρος μεταβίβασης/χρησικτησίας ακινήτων,
ο Δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων,
και παράλληλα, χάνονται

πολλά κοινωνικά επιδόματα (στέγασης, αλληλεγγύης, θέρμανσης κ.ο.κ.), δικαίωμα ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο των παρόχων του ηλεκτρικού ρεύματος και η ελάχιστη έκπτωση κατά 50% του ΕΝΦΙΑ.