Δωρεάν στάθμευση για ηλεκτρικά οχήματα – ΚΥΑ προβλέπει τη διαδικασία έκδοσης του ειδικού σήματος

Πρόταση για την ανάπλαση της Προκυμαίας και της Πλατείας Σαπφούς από τον Δήμο Μυτιλήνης
21 Δεκεμβρίου 2020
Καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για ελλειπή προστασία περιοχών Natura
21 Δεκεμβρίου 2020
Show all

Δωρεάν στάθμευση για ηλεκτρικά οχήματα – ΚΥΑ προβλέπει τη διαδικασία έκδοσης του ειδικού σήματος

Από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως την 31η Δεκεμβρίου 2022, εντός των διοικητικών ορίων των δήμων, όπου υπάρχουν θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης με πληρωμή, τα ηλεκτρικά οχήματα μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως 50 γρ. CO2/χλμ. απαλλάσσονται από την καταβολή τέλους στάθμευσης.

Αυτό προβλέπει η ΚΥΑ των υπουργών Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών και Επικρατείας “Καθορισμός διαδικασίας εφοδιασμού δικαιούχων με το ειδικό σήμα του άρθρου 3 του ν. 4710/2020 για την εφαρμογή του κινήτρου της δωρεάν στάθμευσης για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης” (ΦΕΚ τεύχος Β΄, αρ. φύλλου 5570, 17 Δεκεμβρίου 2020).

Ειδικότερα με την απόφαση καθορίζονται:

α. η διαδικασία υποβολής αίτησης των δικαιούχων μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) για απόκτηση ειδικού σήματος.

β. οι προδιαγραφές της ηλεκτρονικής εφαρμογής μέσω της οποίας εκδίδεται το ειδικό σήμα.

γ. οι προδιαγραφές του ειδικού σήματος καθώς και οι πληροφορίες που αναγράφονται σε αυτό.

δ. τα όργανα ελέγχου για την ύπαρξη και εγκυρότητα του ειδικού σήματος.

Δικαιούχοι του ειδικού σήματος για την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής τέλους στάθμευσης ορίζονται οι κύριοι ή/και κάτοχοι αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων και ηλεκτρικών υβριδικών οχημάτων εξωτερικής φόρτισης με εκπομπές ρύπων έως 50 γρ. CO2/χλμ.

Για τη χορήγηση του ειδικού σήματος απαιτείται πρόσβαση του αιτούντος/χρήστη στην ηλεκτρονική εφαρμογή που δημιουργείται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης και προηγούμενη αυθεντικοποίησή του με τη χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).