Εγκύκλιος για προσαρμογή των ΠΕΣΔΑ στις απαιτήσεις της νομοθεσίας, στις συστάσεις της ΕΕ και στο πρόγραμμα ΠΕΚΑ 2021-2027

Ανακαινίστηκαν εννέα γήπεδα μπάσκετ, σε έξι αθλητικούς χώρους του ΟΠΑΝΔΑ με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής
7 Νοεμβρίου 2023
Β. Κικίλιας: Τους επόμενους έξι με οκτώ μήνες προσεισμικός έλεγχος στο 80% των δημόσιων κτιρίων
8 Νοεμβρίου 2023
Show all

Εγκύκλιος για προσαρμογή των ΠΕΣΔΑ στις απαιτήσεις της νομοθεσίας, στις συστάσεις της ΕΕ και στο πρόγραμμα ΠΕΚΑ 2021-2027

Εγκύκλιος για προσαρμογή των ΠΕΣΔΑ στις απαιτήσεις της νομοθεσίας, στις συστάσεις της ΕΕ και στο πρόγραμμα ΠΕΚΑ 2021-2027

Τις κατευθύνσεις για την προσαρμογή των ΠΕΣΔΑ στις θεσμικές αλλαγές που έχουν γίνει σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για ολοκληρωμένο πλαίσιο διαχείρισης των αποβλήτων, προκειμένου να αποτελέσουν τεκμηριωμένα, περιεκτικά και λειτουργικά επιχειρησιακά σχέδια, καθώς και τις προϋποθέσεις για τη συγχρηματοδότηση των έργων διαχείρισης αποβλήτων παρουσιάζει Εγκύκλιος του ΥΠΕΝ.

Ειδικότερα στην εγκύκλιο τονίζεται ότι «είναι ουσιώδους σημασίας να περιλαμβάνονται στα ΠΕΣΔΑ σε σημαντικό βαθμό ανάλυσης οι απαιτούμενες παρεμβάσεις, ώστε να τεκμηριώνεται η τήρηση της ιεράρχησης των αποβλήτων, δίνοντας έμφαση στη χωριστή συλλογή των αποβλήτων.

Στην Οδηγία Πλαίσιο για τα Απόβλητα ήδη και στο προοίμιό της (αιτιολογική σκέψη 41 της οδηγίας (ΕΕ) 2018/851) αναφέρεται ότι «Προκειμένου να αποφευχθεί η επεξεργασία αποβλήτων που καθηλώνει τους πόρους στα κατώτερα επίπεδα της ιεράρχησης των αποβλήτων, να αυξηθούν τα ποσοστά προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση, να ενεργοποιηθεί η υψηλής ποιότητας ανακύκλωση και να ενισχυθεί η αξιοποίηση ποιοτικών δευτερογενών πρώτων υλών, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν την ενίσχυση της συμμόρφωσης προς την υποχρέωση για χωριστή συλλογή αποβλήτων…».

Επιπλέον στην έκθεση έγκαιρης προειδοποίησης της ΕΕ1 για τη χώρα μας, σχετικά με τον κίνδυνο μη επίτευξης των στόχων προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωσης των αστικών αποβλήτων για το 2025, περιλαμβάνεται ως μία από τις βασικές συστάσεις της η προώθηση της χωριστής συλλογής.

Κρίνεται επομένως αναγκαίο, σημειώνεται στην εγκύκλιο, οι ποσότητες χωριστά συλλεγέντων ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων (διαλογή στην πηγή) ανά Δήμο να περιλαμβάνονται στα ΠΕΣΔΑ και να τεκμηριώνεται η συμμετοχή τους στην επίτευξη των στόχων ανακύκλωσης κάθε ΠΕΣΔΑ με ενδιάμεσα χρονικά ορόσημα.

Επιπλέον, το τροποποιημένο ΕΣΔΑ (ΠΥΣ 5/18.04.2023, Α’ 94), εισήγαγε την έννοια των Μονάδων Ανάκτησης Ανακύκλωσης (ΜΑΑ), ως εγκαταστάσεων ο σχεδιασμός των οποίων αποσκοπεί στην επεξεργασία σταδιακά αυξανόμενης εισροής διακριτών ρευμάτων (προδιαλεγμένα ανακυκλώσιμα απόβλητα και βιοαπόβλητα) στις μονάδες, με παράλληλη μείωση των υπολειπόμενων αποβλήτων που οδηγούνται σε ταφή.

Τέλος, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή (ΠΕΚΑ) «όλες οι δράσεις πρέπει να αποτελούν μέρος μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής, να συνάδουν με το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της κάθε περιφέρειας και να επικυρωθούν από τον ΦΟΔΣΑ, βάσει ανάλυσης κόστους-οφέλους του ΠΕΣΔΑ (από συλλογή έως επεξεργασία και διάθεση), ανάλυσης επιλογών, εκτίμησης λειτουργικότητας και βιωσιμότητας».

Η παραπάνω απαίτηση θεσπίστηκε με νομοθετική ρύθμιση (τροποποίηση του άρθρου 55 του ν. 4819/2021) και για την υλοποίησή της απαιτείται μεταξύ άλλων τεκμηρίωση και ανάλυση των προτεινόμενων επιλογών σε εξοπλισμό και υποδομές.

Αναλυτικά η Εγκύκλιος