«Δεμένο με τον χώρο και την ταυτότητα της Ελευσίνας, το Ρολόι μετρά τον χρόνο της πόλης από το 1924», περιγράφει γλαφυρά ο Δήμος Ελευσίνας το ιστορικό τοπόσημο, για να ενημερώσει ότι μετά από πρωτοβουλία της δημοτικής Αρχής, ο Πύργος του Ρολογιού παίρνει τη θέση που του αξίζει στον κατάλογο των νεότερων μνημείων της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, όπως εξηγεί, συνέταξε τεκμηριωμένη εισήγηση – πρόταση προς τη Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεοτέρων και Σύγχρονων Μνημείων.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ. 337/Δ/10.6.2021, τόσο ο Πύργος του Ρολογιού, όσο και ο κινητός μηχανολογικός εξοπλισμός του ρολογιού χαρακτηρίζονται πλέον ως νεότερα μνημεία. Η σημαντική αυτή εξέλιξη, αφορά ένα τοπόσημο της ιστορίας της πόλης, που για δεκαετίες ολόκληρες δίνει τον ρυθμό στην Ελευσίνα.
Είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την βιομηχανική ιστορία της πόλης αλλά και με τα προσφυγικά κύματα που ήρθαν στις αρχές του αιώνα, και συγκεκριμένα με τους Μικρασιάτες.
« Η Δημοτική Αρχή, ευαισθητοποιημένη στα θέματα αυτά και θέλοντας να καταστήσει το Ρολόι σημείο αναφοράς και στις επόμενες γενιές, προχώρησε στην παραπάνω εισήγηση προς το Υπουργείο Πολιτισμού, δίνοντας έτσι ακόμη μεγαλύτερη αξία στο ίδιο το κτίσμα, αλλά και στον κινητό μηχανολογικό εξοπλισμό του», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Όπως πληροφορεί ο Δήμος Ελευσίνας, ο Πύργος του Ρολογιού κατασκευάστηκε το 1924 και ο μηχανισμός του ρολογιού, ήρθε απευθείας από την Ελβετία όπου τον αγόρασαν το 1911 οι αδελφοί Νικολάκης και Παναγής Βασιλείου. Πρόκειται, μάλιστα, για το δεύτερο σε σπανιότητα παγκοσμίως ρολόι πόλης – μετά από αυτόν της Οξφόρδης- μιας και λειτουργεί με την αρχή της βαρύτητας! Σήμερα, ο παλαιός μηχανισμός φυλάσσεται στο Δημαρχείο και στη θέση του έχει τοποθετηθεί ηλεκτρικός μηχανισμός.
Εξίσου σημαντική, όμως, προσθέτει ο Δήμος, είναι και η ιστορία που συνοδεύει τις καμπάνες του ρολογιού, που φτιάχτηκαν στην πρώην Σοβιετική Ένωση και μεταφέρθηκαν από Μικρασιάτες πρόσφυγες στην Ελευσίνα, όπου και δωρίσθηκαν στον Κελεό. Ήχησαν για πρώτη φορά το 1925 και μέχρι το 1940 όπου έγινε παύση λόγω του πολέμου, για να μπορούν να ακούγονται μόνο οι σειρήνες. Μετά τον πόλεμο, ξαναχτύπησαν ‘πληγωμένες’ πια από τους ανελέητους βομβαρδισμούς. Γύρω στα 1986 ο λαός της Ελευσίνας ξανακούει το ρολόι να χτυπά πια κανονικά με τις νέες του καμπάνες.
Για την συμπερίληψη του Πύργου του Ρολογιού στον κατάλογο του Υπουργείου Πολιτισμού, ο Δήμαρχος Ελευσίνας, Αργύρης Οικονόμου δήλωσε: « Η Δημοτική μας Αρχή είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη όσον αφορά τα τοπόσημα και τα οικοδομήματα της πόλης, που μένουν ζωντανοί μάρτυρες της ιστορίας της. Επιδίωξή μας, είναι η συντήρηση και η ανάδειξη τους. Για να το πετύχουμε, όμως, αυτό έπρεπε πρώτα να διασφαλίσουμε ότι θα γίνει με όρους που θα σέβονταν την αρχιτεκτονική ιστορικότητα του μνημείου και σήμερα και αύριο. Αυτό, πλέον, το διασφαλίσαμε».
Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Θανάσης Μαυρογιάννης, μίλησε για τις ενέργειες που θα κάνει το επόμενο διάστημα ο Δήμος και αφορούν στην εκπόνηση μελέτης για την στατική επάρκεια και τις απαιτούμενες εργασίες συντήρησης του πύργου και του μηχανολογικού εξοπλισμού του ρολογιού. Όπως σημείωσε «στόχος μας είναι ο μηχανολογικός εξοπλισμός να εκτεθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός του Δημαρχείου και να είναι επισκέψιμος από όλους».