ΗΛΕΚΤΡΑ: Χρηματοδότηση 375 εκ. ευρώ από την ΕΤΕπ για ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων

Η εταιρεία Istorima προσκαλεί νέους ερευνητές στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
18 Μαρτίου 2021
Δημήτρης Παπαστεργίου: Ώρα για έργα με αναπτυξιακό αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες
19 Μαρτίου 2021
Show all

ΗΛΕΚΤΡΑ: Χρηματοδότηση 375 εκ. ευρώ από την ΕΤΕπ για ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων

Συμφωνία χρηματοδότησης, ύψους 375 εκατ. ευρώ, για την επιτάχυνση της υλοποίησης έργων ενεργειακής αναβάθμισης σε δημόσια κτίρια σε όλη την Ελλάδα, μέσω του προγράμματος «Ηλέκτρα», υπέγραψαν χθες μεταξύ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της ΕΤΕπ, Werner Hoyer.

Τι είναι το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ
Η νέα δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη στήριξη του προγράμματος «Ηλέκτρα» θα συμβάλλει στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε δημόσια κτίρια, όπως σχολεία, νοσοκομεία και κτίρια γραφείων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. στόχου για την ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων έως το 2030».

Βασικός στόχος της χρηματοδότησης, η οποία συνιστά τη μεγαλύτερη στήριξη που έχει παράσχει η ΕΤΕπ για έργα ενεργειακής απόδοσης στα 58 χρόνια δράσης της στην Ελλάδα, είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους και του ανθρακικού αποτυπώματος των κτιρίων της χώρας.

Σκοπός του προγράμματος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος που ανήκει στην ιδιοκτησία των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης με παρεμβάσεις που αφορούν ενδεικτικά στο κέλυφος του κτιρίου, στα διάφορα συστήματα ηλεκτρο-μηχανολογικών εγκαταστάσεων και παρεμβάσεις που αποδεδειγμένα συμβάλουν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, συμπεριλαμβανομένης της στατικής ενίσχυσης, όπου απαιτείται. Το Πρόγραμμα αφορά στη χορήγηση επενδυτικών δανείων μέσω του ΤΠΔ στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, σκοπός του προγράμματος «Ηλέκτρα», συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, είναι η εξοικονόμηση 230.000 MWh έως το τέλος του 2025, προκειμένου να επιτευχθεί η σταδιακή μετατροπή των κτιρίων σε υψηλής ενεργειακής απόδοσης.