Ιωάννινα: Προστασία της λίμνης ακόμη και με τη χρήση drone

Δήμος Ιωαννιτών: Προσωρινός μειοδότης για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου
4 Σεπτεμβρίου 2020
Νέα διεύρυνση της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ με το κίνημα “Ελληνορωσική Συμμαχία” και το “Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας”
5 Σεπτεμβρίου 2020
Show all

Ιωάννινα: Προστασία της λίμνης ακόμη και με τη χρήση drone

Σύσκεψη με σκοπό τον συντονισμό των ενεργειών για την αστυνόμευση και την προστασία της Παμβώτιδας πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Δημοτικής Ενότητας Παμβώτιδας μετά από πρωτοβουλία του αντιδημάρχου Βασίλη Βλέτσα.

Στη σύσκεψη συμμετείχε ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Φίλιππας Φίλιος, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων Ιωάννης Κοκκίνης, ο Προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Ηπείρου Πρόδρομος Γαϊτανίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης επισημάνθηκαν προβλήματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και προτάθηκαν μέτρα για την αντιμετώπιση σοβαρών ζητημάτων όπως :

-Αύξηση επιτήρησης με την συνεργασία των φορέων της προστατευόμενης περιοχής.

-Αυστηρότερη επιτήρηση της διαχείρισης πάσης φύσεως αποβλήτων και ιδιαίτερα των κτηνοτροφικών.

-Αύξηση περιπολιών και χρήση σύγχρονης τεχνολογίας drone.
-Δημιουργία μεικτών κλιμακίων για αυστηρότερους ελέγχους.

-Διερεύνηση του νομικού καθεστώτος ώστε να διαμορφωθούν πιο αποτελεσματικές διαδικασίες.

Κατά την σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι έχουν μειωθεί τα περιστατικά ρύπανσης αλλά δεν έχουν εξαλειφθεί.

Τονίστηκε ιδιαίτερα από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Βασίλη Βλέτσα, η ανάγκη να τηρούν όλο οι δημότες και ειδικά όσοι δραστηριοποιούνται στην παραλίμνια ζώνη τις προβλεπόμενες διαδικασίες ώστε να μειωθούν τα φαινόμενα ρύπανσης.

Τέλος, συμφωνήθηκε οι τριμερείς αυτές συναντήσεις να επαναλαμβάνονται ανά τετράμηνο με σκοπό, μέσα από τη συνεργασία των υπηρεσιών και τη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων και μέτρων, να επιτευχθεί η παύση των εισροών πάσης φύσεως ακαθάρτων υδάτων προς τη λίμνη.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΥΑΙ, γίνεται αρχικά και με έμφαση, υπενθύμιση προς τους δημότες ότι όσοι δεν έχουν συνδεθεί με το κεντρικό δίκτυο αποχέτευσης μπορούν να το πράξουν ως τις 31 Δεκεμβρίου με έκπτωση επί των τελών σύνδεσης 40%.

Παράλληλα, από τη ΔΕΥΑΙ, επισημαίνεται πως από 1η Ιανουαρίου η μη συμμόρφωση θα επιφέρει ποινικές κυρώσεις.

«Επειδή, δυστυχώς, υπάρχουν κάποιοι ασυνείδητοι οι οποίοι συνδέουν τους αγωγούς των ακαθάρτων υδάτων των οικιών τους με τους αγωγούς των ομβρίων, με αποτέλεσμα τη συστηματική ρύπανση της λίμνης, καλείται όποιος δημότης αντιληφθεί ένα τέτοιο περιβαλλοντικό έγκλημα να το καταγγείλει αμέσως στη ΔΕΥΑΙ», σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΔΕΥΑΙ.