Κ. Μητσοτάκης: Σημαντικές πρωτοβουλίες για τα πολεοδομικά σχέδια και την αυθαίρετη δόμηση

ΥΠΕΣ: Οδηγίες προς δήμους και περιφέρειες για την υποβολή των προϋπολογισμών έτους 2024 στον Κόμβο Διαλειτουργικότητας
9 Ιανουαρίου 2024
Εγκύκλιος ΥΠΕΣ για τη λειτουργία των δημοτικών παρατάξεων
9 Ιανουαρίου 2024
Show all

Κ. Μητσοτάκης: Σημαντικές πρωτοβουλίες για τα πολεοδομικά σχέδια και την αυθαίρετη δόμηση

Κ. Μητσοτάκης: Σημαντικές πρωτοβουλίες για τα πολεοδομικά σχέδια και την αυθαίρετη δόμηση

Στο πρόγραμμα πολεοδομικών μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με το οποίο, τόνισε, όλη η επικράτεια θα αποκτήσει επιτέλους σύγχρονα πολεοδομικά σχέδια.

Μίλησε για μία εκκρεμότητα που απασχολεί εκατομμύρια πολίτες και δυστυχώς διαρκεί έναν ολόκληρο αιώνα κι αυτό κάτι λέει για το πόσο έχουμε καθυστερήσει να οργανώσουμε τις χρήσεις γης σε όλη την επικράτεια.

Ανέφερε ότι με σημαντική χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, δρομολογείται η σύνταξη ειδικών και τοπικών πολεοδομικών σχεδίων σε όλη την επικράτεια, τα οποία θα καθορίζουν οριστικά τις χρήσεις γης, τους όρους δόμησης, εντός αλλά και εκτός σχεδίου και φυσικά τις προστατευόμενες ζώνες κάθε περιοχής.

Θα οριοθετηθούν, επίσης, οι οικισμοί με συντελεστή δόμησης σε 800 Δημοτικές Ενότητες και ανοίγει η διαδικασία ώστε να λυθεί πια και το χρόνιο πρόβλημα του χαρακτηρισμού των δημοτικών δρόμων.

Σημαντικές είναι και οι νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, που, όπως είπε, θα παρουσιαστούν από τον υπουργό Περιβάλλοντος.

«Το οριστικό άνοιγμα στη νομιμότητα πρέπει να συνοδεύεται από το κλείσιμο κάθε δυνατότητας στην παρανομία και νομίζω ότι η μεγάλη καινοτομία της πρότασης την οποία θα παρουσιάσει το υπουργείο είναι ότι πια θα μπορούμε, έχουμε τη δυνατότητα με τη χρήση της τεχνολογίας, να εντοπίζουμε σε πραγματικό χρόνο οτιδήποτε αυθαίρετο χτίζεται στην ελληνική επικράτεια», είπε επίσης τονίζοντας ότι πρόκειται «για μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση με έντονο αναπτυξιακό πρόσημο».

Υπογράμμισε ότι όλα θα γίνονται με συγκεκριμένους κανόνες και απαράβατη προτεραιότητα το σεβασμό του περιβάλλοντος.