Ξεκινάει η μελέτη για την ανακατασκευή και επέκταση του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για παιδιά από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στον Δήμο Ωραιοκάστρου
16 Φεβρουαρίου 2023
Δήμος Διονύσου: Αίτημα μείωσης των αντικειμενικών αξιών προς το Υπουργείο Οικονομικών
16 Φεβρουαρίου 2023
Show all

Ξεκινάει η μελέτη για την ανακατασκευή και επέκταση του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων

Η ολοκληρωτική ανακατασκευή του υπάρχοντος κτηρίου του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων, αλλά και η επέκταση του με νέα πτέρυγα, ξεκινά να δρομολογείται από τον Δήμο Χανίων, με τη σημερινή υπογραφή της σύμβασης σύνταξης των μελετών.

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης υπέγραψε από κοινού την ανάθεση της σύμβασης, με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων, Γιάννη Σημαντηράκη και εκπροσώπους από την ανάδοχο εταιρία, παρουσία του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών (Τ.Υ.), Μιχάλη Καλογριδάκη και στελεχών της Διεύθυνσης Τ.Υ. του Δήμου.

Σε δηλώσεις του έπειτα από την υπογραφή της μελέτης, ο Δήμαρχος Χανίων, τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ σπουδαίο έργο, το οποίο χρηματοδοτείται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από πόρους του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και «φιλοδοξούμε ότι με την ολοκλήρωση του θα έχουμε ένα από τα καλύτερα γηροκομεία σε επίπεδο χώρας και όχι μόνο», σημείωσε ο κ. Σημανδηράκης και συμπλήρωσε: «Προβλέπεται η κατασκευή ενός υπερσύγχρονου, καινούργιου κτιρίου, ταυτόχρονα όμως και η λειτουργική σύνδεση με το υφιστάμενο κτίριο, ώστε να μπορούν από κοινού να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στα άτομα τρίτης ηλικίας που φιλοξενεί».

Η συγκεκριμένη σύμβαση, ύψους 785.956,00 ευρώ, περιλαμβάνει τη σύνταξη ενός συνόλου μελετών για το υπάρχον κτίριο αλλά και την ανέγερση νέου (στατική, αρχιτεκτονική, τοπογραφική, Η/Μ κα), καθώς και για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, με την εξασφάλιση και των απαραίτητων εγκρίσεων.

Σε 14 μήνες, όπως προβλέπει η διαδικασία, θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των μελετών, όπως περιέγραψε ο Δήμαρχος Χανίων και υπογράμμισε ότι «όλη αυτή η ανάθεση που υπογράφουμε σήμερα της Μελέτης θα καταλήξει σε τεύχη δημοπράτησης. Ο μελετητής λοιπόν θα παραδώσει συνολικά ένα αποτέλεσμα, το οποίο θα απαιτεί μόνο τη δημοπράτηση του έργου και ελπίζω σύντομα να βρεθούμε σε αυτή την ευχάριστη θέση».

Τέλος, ο κ. Σημανδηράκης απηύθυνε τις ευχαριστίες του στον Πρόεδρο και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Γηροκομείου, καθώς και τους αρμόδιους στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου για τη συνδρομή τους στη διαδικασία.

Με την επέκταση, το Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων θα διπλασιάσει τους χώρους του, καθώς και τους ωφελούμενους που θα φιλοξενεί, δήλωσε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος, Γιάννης Σημαντηράκης σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι θα πρόκειται για «μία σύγχρονη μονάδα, ένα σύγχρονο Δημοτικό Γηροκομείο με ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Ο χώρος του Δημοτικού Γηροκομείου από 3.500 τετραγωνικά μέτρα θα γίνει 7.000 τ.μ. και η δυνατότητα φιλοξενίας των ηλικιωμένων θα αυξηθεί στο διπλάσιο, δηλαδή σε περισσότερα από 150 άτομα, σε έναν συνολικό χώρο με σύγχρονες κουζίνες, σύγχρονα δωμάτια, μεγάλες τουαλέτες και ντους, καθώς και προσβασιμότητα για ΑμεΑ».

«Άλλο ένα χρόνιο πρόβλημα, φαίνεται ότι βρίσκει λύση και σήμερα με την υπογραφή της μελέτης, ξεκινάμε να λύσουμε ένα τεράστιο πρόβλημα που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια στον Δήμο Χανίων. Η υπηρεσία μας προσπάθησε να προδιαγράψει όσο καλύτερα γίνεται τη συγκεκριμένη μελέτη, βάλαμε μέσα όρους ώστε να μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα κτίριο με ευρωπαϊκές προδιαγραφές και όχι μόνο αυτά που προέβλεπε η ελληνική νομοθεσία», υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Χανίων Μ. Καλογριδάκης.

Από τη μεριά του ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρίας που θα αναλάβει τη σύνταξη των μελετών, Παναγιώτης Ταβανιώτης, έκανε λόγο για έργο-πρόκληση και για τους ίδιους, ενώ χαρακτηριστικά ανέφερε πως «το έργο θα εξελιχθεί σε φάσεις, για τη λειτουργικότητα του Γηροκομείου και θα ολοκληρωθεί χέρι-χέρι με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και τα στελέχη και τους εργαζόμενους του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων».