ΟΗΕ: Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης φυσικών καταστροφών σώζουν ζωές

3η Ποδηλατική Διαδρομή Αίγιο – Διακοπτό την Κυριακή 28 Μαΐου
22 Μαΐου 2023
Δήμος Χαλκιδέων: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς
22 Μαΐου 2023
Show all

ΟΗΕ: Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης φυσικών καταστροφών σώζουν ζωές

Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης φυσικών καταστροφών επέτρεψαν να σωθούν πολλές ζωές, αλλά οι οικονομικές απώλειες λόγω των φαινομένων αυτών αυξήθηκαν κατακόρυφα, υπογράμμισε σήμερα ο ΟΗΕ.

Την περίοδο 1970- 2021 λιγότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω ακραίων μετεωρολογικών, κλιματικών και υδρολογικών φαινομένων, εκ των οποίων το 90% στις αναπτυσσόμενες χώρες, επεσήμανε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ).

Όμως οι 11.778 φυσικές καταστροφές που καταγράφηκαν το διάστημα αυτό προκάλεσαν οικονομικές απώλειες ύψους 4.300 δισεκ. δολαρίων.

“Οι πιο ευάλωτες κοινότητες είναι δυστυχώς οι πλέον πληγείσες από τους μετεωρολογικούς, κλιματικούς και υδρολογικούς κινδύνους”, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΠΜΟ Πέτερι Τάαλας.

Παρ’ όλα αυτά η υπηρεσία του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι η βελτίωση των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και η συντονισμένη διαχείριση των καταστροφών μείωσαν σημαντικά τον αριθμό των ανθρώπινων απωλειών.

Ο Τάαλας έχει αναγάγει σε προτεραιότητα την κάλυψη όλου του παγκόσμιου πληθυσμού από αυτά τα συστήματα, τα οποία επιτρέπουν στους ανθρώπους να προετοιμάζονται, να βρίσκουν καταφύγιο ή να απομακρύνονται εγκαίρως από επικίνδυνες περιοχές.

Στόχος είναι να προστατευθεί όλος ο κόσμος ως το τέλος του 2027.

Προς το παρόν μόνο οι μισές χώρες διαθέτουν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, με την κάλυψη να είναι ιδιαίτερα μικρή στην Αφρική και στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

Οι χώρες μέλη του ΠΜΟ, που συνεδριάζουν από σήμερα στη Γενεύη, πρέπει να επικυρώσουν την πρωτοβουλία του ΠΜΟ, του Γραφείου του ΟΗΕ για την Πρόληψη των Καταστροφών, της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εθνικών Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου με ονομασία “Early Warnings for All” (Συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για όλους).