Ο Βασίλης Ρόκος από Real Fm καλεί σε Debate τον Τζιτζικώστα

Άμεση αποκατάσταση των οδικών συνδέσεων ζητούν οι δήμοι Φαρκαδόνας, Μουζακίου, Πύλης
12 Σεπτεμβρίου 2023
Λ. Αποστολίδης: “Κρύβεται ο κ. Περιφερειάρχης ότι εκπροσωπεί τη ΝΔ”
12 Σεπτεμβρίου 2023
Show all

Ο Βασίλης Ρόκος από Real Fm καλεί σε Debate τον Τζιτζικώστα

Ο Βασίλης Ρόκος από Real Fm καλεί σε Debate τον Τζιτζικώστα

Ο Βασίλης Ρόκος, επικεφαλής της ομάδας «ΣΥΝ-εργασία», ο νεότερος μάλιστα υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, έδωσε το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023 μια συνέντευξη στον realfm 97.8, όπου συζητήθηκαν φλέγοντα ζητήματα τα οποία απασχολούν τη χώρα μας και ειδικότερα την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. 
Αρχικά, ο Βασίλης Ρόκος μίλησε για τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες που μαστίζουν τη χώρα μας και πρότεινε λύσεις. Ο ίδιος αυτό που επιθυμεί είναι να ακολουθούνται συγκεκριμένες διαδικασίες για πυροπροστασία, όπως γίνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν πρέπει να ανακαλύψουμε εμείς τον τροχό, αλλά πρέπει να δούμε τουλάχιστον τι εφαρμόζεται σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος». 
Οι προτάσεις του για την πυροπροστασία είναι οι εξής:
α) Κάμερες στις εισόδους/εξόδους των δασών με αισθητήρα κίνησης, ώστε να προλαμβάνονται οι εμπρηστικές ενέργειες. Τα τελευταία χρόνια περίπου το 50-60% των πυρκαγιών οφείλονται σε εμπρηστικές ενέργειες.
β) Ειδικά μπαλόνια, τα οποία λειτουργούν με ήλιον και διαθέτουν αισθητήρα πυρανίχνευσης και κάμερες, ώστε να ειδοποιούνται απευθείας τα κέντρα πυρόσβεσης.
γ) Δημιουργία λωρίδων έκτακτης ανάγκης. Παραδείγματος χάριν, ένα μεγάλο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης είναι ότι ο περιφερειακός δεν διαθέτει Λ.Ε.Α.
Σχετικά με τα αντιπλημμυρικά έργα ο Βασίλης Ρόκος αρχικά ανέφερε ότι «δεν πρέπει να είμαστε έρμαια της κλιματικής αλλαγής». Το 2021 ξεκίνησαν τρία αντιπλημμυρικά έργα στην Κεντρική Μακεδονία, ένα στη Χαλκιδική και δύο στη Δυτική Θεσσαλονίκη, τα οποία είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. Ο ίδιος ανέφερε πως θα μεταβεί στα σημεία αυτά και θα δει εάν και κατά πόσο έχουν προχωρήσει οι εργασίες για τα έργα αυτά και αν πράγματι λειτουργούν.
Οι προτάσεις του για τα αντιπλημμυρικά έργα είναι πρώτα – πρώτα να βελτιωθούν, να συντηρηθούν και να επεκταθούν τα υδρολογικά έργα, όπως τα φράγματα και οι χείμαρροι. Με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί η αποθηκευτική ικανότητα των υδάτινων πόρων και έτσι θα αποφευχθούν στο μέλλον οι πλημμύρες. Επιπλέον, πρότεινε δημιουργία αποστραγγιστικών έργων και υδροκαλλιεργειών. Ένα ακόμη σημαντικό μέτρο είναι να διεξαχθούν και προγράμματα εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την πρόγνωση και τη διαχείριση των πλημμυρών. 
Ο Βασίλης Ρόκος στη συνέχεια της συνέντευξής του τόνισε ότι «αυτό που έχουμε καταφέρει είναι να βγάλουμε τη νέα γενιά μπροστά», αναφέροντας μάλιστα ότι ο μέσος όρος υποψηφίων της ομάδας «ΣΥΝ-εργασία» είναι τα 44 έτη. Το όραμα του Βασίλη Ρόκου είναι να υλοποιήσει το πρόγραμμα το οποίο προτείνει και είναι μάλιστα το πιο καλοδομημένο που έχει γραφτεί μέχρι τώρα όχι μόνο για την Κεντρική Μακεδονία αλλά και για οποιαδήποτε περιφερειακή ενότητα. Ο ίδιος μάλιστα προσκαλεί τον κ. Τζιτζικώστα σε ανοιχτό debate για να μιλήσουν σχετικά με τα έργα που ο ίδιος λέει πως έχει υλοποιήσει χρησιμοποιώντας τα τεράστια χρηματικά ποσά που έχουν δοθεί στην περιφέρεια για τα έργα αυτά.
Ο Βασίλης Ρόκος ακούραστα βλέπει επιτόπου τα προβλήματα της κάθε περιοχής και προσπαθεί να σκεφτεί λύσεις για τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων. Για παράδειγμα στην Κατερίνη θίγει το γεγονός πως τα λύματα χύνονται στη θαλάσσια περιοχή, μολύνοντας έτσι το περιβάλλον. Από την άλλη, στην Αμφίπολη, υπάρχει μια γέφυρα που ενώνει τα δύο χωριά, που έχει δημιουργηθεί από τον στρατό τη δεκαετία του ’60. Κανείς δεν έχει μεριμνήσει για την επισκευή της γέφυρας μιας και όπως τόνιζε ο κ. Ρόκος, είναι σκουριασμένη και επικίνδυνη για τους πολίτες.
Τέλος, πρέπει η Περιφέρεια να μεριμνεί και για την ασφαλή εκπαίδευση των παιδιών. Ο Βασίλης Ρόκος βρέθηκε σε σχολείο της Βέροιας όπου σήμερα Δευτέρα τα παιδιά θα ξεκινήσουν μαθήματα σε υπόγειες τάξεις.