Πάνω από 70 οι μετασεισμοί στην Εύβοια, ζημιές σε παλιά σπίτια -Σε ετοιμότητα οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας

Η Απλή Αναλογική θέλει άλλη πολιτική κουλτούρα
28 Δεκεμβρίου 2022
Τι ισχύει για την ίδρυση νέων τμημάτων βρεφικής, παιδικής και βρεφονηπιακής φροντίδας στους δήμους
29 Δεκεμβρίου 2022
Show all

Πάνω από 70 οι μετασεισμοί στην Εύβοια, ζημιές σε παλιά σπίτια -Σε ετοιμότητα οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας

Μικρές υλικές ζημιές σε σπίτια προκλήθηκαν από τον χθεσινό σεισμό των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο την κεντρική Εύβοια. Ωστόσο η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται και μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί πάνω από 70 μετασεισμοί στην περιοχή. Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες πολιτικής προστασίας των δήμων και της περιφέρειας, μετά τη σύσκεψη που έγινε στα Ψαχνά, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί και δεν έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα σημαντικές ζημιές σε κτίρια.

«Μέχρι αυτή την ώρα η γη κυριολεκτικά χορεύει αλλά χορεύει σε ρυθμούς χελώνας» δηλώνει ο δήμαρχος Δελφών Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως ο ίδιος σημειώνει «υπάρχει ανησυχία στους κατοίκους, αλλά δεν ήταν τέτοια που να τους οδηγήσει να μείνουν έξω από τα σπίτια τους ή να απομακρυνθούν από την περιοχή».

Μέχρι στιγμής «έχουν εντοπιστεί κάποιες ζημιές σε παλιά και εγκαταλελειμμένα, κυρίως, σπίτια» προσθέτει ο κ. Ψαθάς ενώ 12 μηχανικοί του ΥΠΕΧΩΔΕ με τη βοήθεια 6 μηχανικών των δήμων και 6 μηχανικών της Περιφέρειας και μηχανικών του ΤΕΕ “χτενίζουν” την περιοχή για να εντοπίσουν πιθανές ζημιές. Πάντως, σύμφωνα με τις πρώτες καταγραφές, που έχουν κάνει οι δήμοι γίνεται λόγος για ρωγμές σε 10 σπίτια τα περισσότερα εκ των οποίων είναι παλιές κατασκευές και από αυτά τρία είναι ακατοίκητα.

Ο σεισμός παρότι επιφανειακός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Αττική.Σύμφωνα με τους σεισμολόγους δεν πρόκειται για την ίδια εστία που έδωσε την έντονη σεισμική δραστηριότητα την προηγούμενη περίοδο αλλά πρόκειται για ένα παλαιότερο ρήγμα που το 2003 είχε δώσει σεισμό 5,3 Ρίχτερ.

Ο Βασίλης Καραστάθης, αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, μιλώντας στην ΕΡΤ αναφέρει: «Έγινε σε μια περιοχή που αρκετές φορές μας έχει απασχολήσει με σεισμούς με μεγέθη της τάξης αυτής, οπότε εξ αυτού του γεγονότος δεν αποτελεί έκπληξη να έχουμε ένα σεισμό σε αυτή την περιοχή» και συνεχίζει: «Στο παρελθόν υπήρχαν και άλλες ακολουθίες, το 2003, 2009, 2010. Υπάρχει δηλαδή ένα ιστορικό το οποίο υποστηρίζει καλά μια σεισμικότητα με μεγέθη της τάξης αυτής. Αυτή η περιοχή που διεγέρθηκε τώρα δεν έχει καμία σχέση με την περιοχή που είναι κοντά στη Νέα Στύρα».

Ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης, τόνισε στην ΕΡΤ3: «Η προσοχή μας εντοπίζεται στο να μπορέσουμε να εντοπίσουμε ακριβώς τις διαστάσεις του συγκεκριμένου σεισμικού ρήγματος, για να το κάνουμε αυτό όμως θέλουμε δεδομένα αρκετά ενός με δύο 24ωρων για να μπορέσουμε να δούμε πιο καθαρά την εικόνα της συγκεκριμένης σεισμικής διέγερσης».

Σύμφωνα με τα πορίσματα της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας παρακολουθείται συνεχώς από τα Εθνικά Δίκτυα Σεισμογράφων και Επιταχυνσιογράφων. Από την ανάλυση των μέχρι τώρα δεδομένων το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη.