Πράσινο Κίνημα: Προφανώς «Ημέρα της Γης» θα έπρεπε να είναι κάθε μέρα

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Κατατέθηκε το «πράσινο» και ισότιμο Ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών
20 Απριλίου 2024
ΝΟΚ: Με διορθωτική νομοθετική ρύθμιση το ΥΠΕΝ θα θέσει πλαφόν στο ύψος των κτιρίων
22 Απριλίου 2024
Show all

Πράσινο Κίνημα: Προφανώς «Ημέρα της Γης» θα έπρεπε να είναι κάθε μέρα

Πράσινο Κίνημα: Προφανώς «Ημέρα της Γης» θα έπρεπε να είναι κάθε μέρα

Κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου εορτάζεται η Ημέρα της Γης, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών, των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων για έναν καθαρό και βιώσιμο πλανήτη. Καθιερώθηκε ως παγκόσμιο κίνημα τη δεκαετία του 1990, μετά και την ιστορική Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (1992).
Ιδιαίτερα φέτος, η ημέρα αυτή, αποκτά κομβική σημασία καθώς έχει θέμα: «Ο πλανήτης εναντίον των πλαστικών» και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες των ρύπων από τα πλαστικά στην υγεία του ανθρώπου και του πλανήτη. Ο εφιάλτης των μικροπλαστικών ελλοχεύει σήμερα και είναι πιο απειλητικός παρά ποτέ.
Το θέμα της Ημέρας της Γης για το 2024 εστιάζει στον γνωστό εφιάλτη των πλαστικών που απειλεί άμεσα τόσο τον πλανήτη όσο και την υγεία των πολιτών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η φετινή απειλή της αφρικανικής σκόνης που, σύμφωνα με τις πρόσφατες αναλύσεις, είναι γεμάτη βλαβερά μικροπλαστικά που εισέρχονται στον οργανισμό μας μέσω της αναπνοής.
Οι διοργανωτές της Ημέρας της Γης προχωρούν ένα βήμα παραπέρα και ζητούν μείωση της παραγωγής όλων των πλαστικών κατά 60% έως το 2040.

Με αφορμή τη σημερινή «Ημέρα της Γης» η Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου δήλωσε: «Το Πράσινο Κίνημα στηρίζει τον συμβολισμό κάθε Παγκόσμιας Ημέρας που είναι υπέρ του πλανήτη και της βελτίωσης του κλίματος αν και προφανώς «Ημέρα της Γης» θα έπρεπε να είναι κάθε μέρα.
Ο σημερινός εορτασμός είναι αφιερωμένος στις βλαβερές συνέπειες των ρύπων από τα πλαστικά στην υγεία του ανθρώπου και του πλανήτη και είναι πιο απειλητικοί παρά ποτέ.
Οι συνέπειες της επιδείνωσης του κλίματος θα θέσει σε κίνδυνο εκατομμύρια ζωές και μπορεί να επιφέρει, στο ακραίο σενάριο, ακόμη και την πιο σοβαρή απειλή του πολιτισμού μας.»