Πράσινο Κίνημα: Το ποδήλατο πρέπει να γίνει μέρος της λύσης

Ν. Παπαδάκης: Η Αττική γίνεται “πράσινη” Περιφέρεια
2 Ιουνίου 2023
Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Προτάσεις για να μην πληρώσουν οι επόμενες γενιές το τίμημα
5 Ιουνίου 2023
Show all

Πράσινο Κίνημα: Το ποδήλατο πρέπει να γίνει μέρος της λύσης

Πράσινο Κίνημα: Το ποδήλατο πρέπει να γίνει μέρος της λύσης

Το Ποδήλατο είναι σύμβολο βιώσιμης μετακίνησης και στέλνει θετικό μήνυμα για την ενθάρρυνση της βιώσιμης κατανάλωσης και παραγωγής. Σε αυτό το πλαίσιο το Πράσινο Κίνημα δίνει μεγάλο βάρος στην 3η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, προβάλλοντας το μήνυμα που θέλει να στείλει αυτή η “φρέσκια” Παγκόσμια Ημέρα, καθώς η σχετική απόφαση ελήφθη το 2018 από την γενική συνέλευση του ΟΗΕ, κατόπιν μιας διεθνούς εκστρατείας από τους λάτρεις του ποδηλάτου, στην οποία πρωτοστάτησε ο Πολωνός κοινωνιολόγος και ακτιβιστής δρ Λέσεκ Σιμπίλσκι, πρώην μέλος της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της Πολωνίας.
Το ποδήλατο είναι ένα απλό, οικονομικά προσιτό, αξιόπιστο και φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μεταφοράς. Μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο ανάπτυξης, επιχειρηματικότητας, πρόσβασης στην εκπαίδευση, στην υγεία και στην άθληση. Το ποδήλατο προσφέρει την άμεση επαφή με το γύρω περιβάλλον. Προσφέρει μακροζωία και ευεξία.
Στην εποχή μας είναι περισσότερο από εμφανές ότι το ποδήλατο μπορεί να είναι μέρος της αντιμετώπισης των προκλήσεων που η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει στη νέα εποχή. Τα Ηνωμένα Έθνη βλέπουν την ευκαιρία για μία νέα κανονικότητα στον τομέα των αστικών μετακινήσεων, με τη χρήση του ποδηλάτου να διαδραματίζει όλο και πιο πρωταγωνιστικό ρόλο.
Οι κάτοικοι των πόλεων έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο το ποδήλατο. Ως αποτέλεσμα πολλές πόλεις έχουν αρχίσει να επενδύουν σε νέους ποδηλατοδρόμους. Σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε και στη χώρα μας. Αξίζει να αναφερθεί πως η Περιφέρεια Αττικής με τη συμβολή της “πράσινης” παράταξης του Πράσινου Κίνήματος “Αττική Πράσινη Περιφέρεια”, με επικεφαλής τον Νίκο Παπαδάκη ήδη κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου δήλωσε με αφορμή τη σημερινή ημέρα: “Ο δημόσιος χώρος δεν ανήκει μόνο στα αυτοκίνητα αλλά στην καθημερινότητα και στις ζωές μας. Χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να μεταμορφώσουμε σε πιο ανθρώπινες, βιώσιμες και πράσινες τις πόλεις που ζούμε. Το Πράσινο Κίνημα ενθαρρύνει την χρήση του ποδηλάτου, καθώς αποτελεί ένα ασφαλές και φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μετακίνησης, το οποίο συντελεί ουσιαστικά τόσο στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος με τον περιορισμό της ρύπανσης, του θορύβου κ.ά. Με λίγα λόγια, το ποδήλατο μπορεί να γίνει μέρος της νέας μας κανονικότητας.”

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Go Green… για τη ζωή μας