Προγράμματα φιλαναγνωσίας για μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού, στις βιβλιοθήκες του δήμου Χανίων

Ζώνη Καινοτομίας Δ. Μακεδονίας: Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Δήμου Κοζάνης, Πανεπιστημίου και Δ.ΕΠ.Ε.ΠΟ.Κ.
27 Ιανουαρίου 2023
Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τους πολίτες του δήμου Πετρούπολης
27 Ιανουαρίου 2023
Show all

Προγράμματα φιλαναγνωσίας για μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού, στις βιβλιοθήκες του δήμου Χανίων

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων για ακόμα μια χρονιά, δίνει τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές Α/θμιας Εκπαίδευσης, να συμμετέχουν σε προγράμματα φιλαναγωσίας και δημιουργικής απασχόλησης και για το νέο έτος 2023, στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, της Παιδικής – Εφηβικής Βιβλιοθήκης Σούδας και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σταλού.

Τα προγράμματα για τα μικρότερα παιδιά οργανώθηκαν και πραγματοποιούνται από το προσωπικό των Βιβλιοθηκών, ενώ για τα μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά συνεργαζόμαστε με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδας.

Στόχος των προγραμμάτων είναι να καλλιεργηθεί η φιλαναγνωσία, η εφευρετικότητα, η δημιουργική φαντασία, το χιούμορ, η χαρά της μάθησης.

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή επιλέγοντας το πρόγραμμα που επιθυμούν και τη βιβλιοθήκη, εγκαίρως. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Πληροφορίες:

– Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 8π.μ -2.μ.μ. & Δευτέρα και Πέμπτη: 6μ.μ -9.00μ.μ. Σάββατο: 10π.μ. – 1μ.μ.

Πληροφορίες: τηλ. 2821 3 41661

-Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Σούδας.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 8.30π.μ. έως 3.30μ.μ.

Πληροφορίες: τηλ. 2821 3 41221

-Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταλού.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 10π.μ. έως 12 μ.μ.

Πληροφορίες: τηλ. 2821 0 99787 & κα Νίκη Γαλάνη 6974647556

Δείτε αναλυτικά τις δράσεις εδώ:

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΑΝΙΩΝ

«Να σε κάνω μια αγκαλιά;»

Πόσο σημαντική είναι μια αγκαλιά; Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές αγκαλιές…

Κάποιες μας γεμίζουν χαρά και αγάπη, άλλες μας φοβίζουν και θέλουμε τόσο πολύ να πούμε «όχι». Η αγκαλιά που ξεχειλίζει συμπόνια, ενσυναίσθηση, αγάπη και αποδοχή είναι η αγκαλιά που μας δίνει ζωή και για αυτές τις αγκαλιές αξίζει να παλεύουμε.

Μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά για τη συναίνεση; Μπορούμε να τα μάθουμε να λένε «όχι» όταν αισθάνονται άβολα; Της συγγραφέως Φρόσω Φωτεινάκη, εκδ. Διόπτρα.

Για παιδιά Νηπιαγωγείου, Α΄, Β΄& Γ’ Δημοτικού

«Σπίτι είναι»

Να σου πω τι είναι «Σπίτι»; Είναι ένας χώρος; Είναι χρώματα; Συναισθήματα; Είναι οι άνθρωποι που ζουν σε αυτό; Ή είναι τα γέλια, οι ιστορίες, τα παιχνίδια που αυτοί μοιράζονται; Είναι οι μνήμες, οι μυρωδιές, η ζεστασιά; Είναι το μέρος όπου νιώθουμε ασφάλεια, αγάπη και χαρά; Ή μήπως, τελικά, Σπίτι είναι… όλα αυτά μαζί; Εγώ…Εσύ…Εμείς…

Εμπνεόμενοι από το βιβλίο της Σεβαστής Χατζησαββίδου, εκδ. Σιέλ.

Για παιδιά Νηπιαγωγείου, Α΄& Β΄ Δημοτικού

«Εσύ τι λες πολύτιμο πως είναι;»

Ένας ασβός τριγυρνά στο δάσος, ψάχνοντας να μάθει ποιο είναι το πολυτιμότερο πράγμα στον κόσμο. Μια πέτρα, μια πεταλούδα, ένα δέντρο, τα αποδημητικά πουλιά, μια κουκουβάγια, ένας ποιητής, ένας παραμυθάς κι ένα παιδί, έχουν την απάντηση.

Εσύ τι λες πως είναι το πιο πολύτιμο στον κόσμο; Έλα να το ανακαλύψουμε μαζί διαβάζοντας το βιβλίο της Λίλης Λαμπρέλη από τις εκδόσεις Πατάκη.

Για παιδιά Νηπιαγωγείου, Α΄& Β΄ Δημοτικού

«Το Σημειωματάριο του Κινηματογράφου – Λότε Ράινιγκερ» (Συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδας)

Η ζωή μας είναι γεμάτη εικόνες. Εικόνες που η καθεμιά τους λέει τη δική της ιστορία μέσα από τα βιβλία, τα έργα τέχνης, τις ταινίες. Ο κινηματογράφος ως μέσο τέχνης στηρίζεται πρώτα στην κίνηση των εικόνων.

Εικόνες που κινούνται “μαγικά”, όπως τα κινούμενα σχέδια που βλέπεις στην τηλεόραση και το σινεμά. Πώς, όμως, μπορεί ένα σχέδιο να ζωντανέψει; Ποιος είναι αυτός που τους δίνει ζωή και με ποιον τρόπο;

Με αφορμή την ιστορία της μικρής Σάρλοτ από το βιβλίο “Η μικρή Σάρλοτ σκηνοθέτης” του Frank Viva των εκδόσεων Μέλισσα, θα ταξιδέψουμε στον μαγικό κόσμο των πρώτων κινούμενων εικόνων της Λότε Ράινιγκερ, της πρώτης γυναίκας δημιουργού κινουμένων σχεδίων και θα πειραματιστούμε φτιάχνοντας τις δικές μας φιγούρες.

Για παιδιά Α΄, Β΄ & Γ΄ Δημοτικού

«Το Σημειωματάριο της ποίησης» – (Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, Γιάννης Ρίτσος, Νίκος Εγγονόπουλος κ.α» (Συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδας)

Μια μέρα, στη μαγική χώρα της ποίησης! Εκεί όλα είναι πιθανά, δοσμένα με λέξεις πλεγμένες, με ρυθμό και μέτρο. Μέσα από τα βιβλία τα παιδιά εμπνέονται και δημιουργούν τα δικά τους ποιήματα με τη μορφή του καλιγράμματος!

Για παιδιά Δ΄, Ε΄ & ΣΤ΄ Δημοτικού

«Το Σημειωματάριο της Αρχιτεκτονικής- Λε Κορμπιζιέ» (Συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδας)

Με αφορμή το βιβλίο “Λε Κορμπιζιέ: ένας σπουδαίος αρχιτέκτονας” από τις εκδόσεις Μέλισσα, θα κατανοήσουμε την επιστήμη της αρχιτεκτονικής, θα γνωρίσουμε υλικά και τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κτιρίων και θα δημιουργήσουμε μια μακέτα με απλά υλικά.

Για παιδιά Ε΄ & ΣΤ΄ Δημοτικού.

Εμψυχωτές των δράσεων: Μαστορακάκη Λίτσα, βιβλιοθηκονόμος & Τατσοπούλου Ρούλα, παιδαγωγός θεάτρου.

ΠΑΙΔΙΚΗ – ΕΦΗΒΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΟΥΔΑΣ

«Η φορεσιά του Αρλεκίνου»

Είναι Κυριακή της Αποκριάς και όλοι γλεντάνε εκτός από ένα μικρό αγόρι, τον Αρλεκίνο, που είναι φτωχός και δεν έχει στολή για να μασκαρευτεί… Ευτυχώς, όμως, μερικές φορές στη ζωή κερδίζει η φαντασία! Τι μας θυμίζει; Το βιβλίο «Ο Αρλεκίνος» της Ζώρζ Σαρή!

Με πολύχρωμα χαρτόνια και με οδηγό την φαντασία μας θα δημιουργήσουμε μια υπέροχη στολή για τον Αρλεκίνο μας και θα κατασκευάσουμε τις δικές μας πολύχρωμες μάσκες!

Για παιδιά Νηπιαγωγείου και Α΄ Δημοτικού

«Σπίτι είναι όπου είναι η καρδιά…!»

Μαθαίνουμε για την ανεκτικότητα, την ενσυναίσθηση, την επανόρθωση, τα ίσα δικαιώματα στον κόσμο, την φιλία, την αποδοχή… Διαβάζουμε το βιβλίο «Ένα σπίτι για όλους» του Κρίστοφερ Κορ, εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Ένα ξεχωριστό βιβλίο που μέσα από τις υπέροχες εικόνες του, κατανοούμε πόσο όμορφο είναι να μοιράζεσαι και να ζεις αρμονικά με τους άλλους γύρω σου. Με χρώματα, την φαντασία μας και πολύ αγάπη θα δημιουργήσουμε το πιο όμορφο πολύχρωμο σπιτάκι …ένα σπιτάκι που θα τους χωράει όλους και θα ανήκει σε όλους!!

Για παιδιά Νηπιαγωγείου και Α΄ Δημοτικού

«Ο κήπος του Ματίς»

Με αφορμή το βιβλίο «Ο κήπος του Ματίς» της Σαμάνθα Φρίντμαν, θα γνωρίσουμε έναν από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα τον Ανρί Ματίς. Θα μιλήσουμε για τη ζωή του, το έργο του, για το πως ανακάλυψε την τέχνη του κολάζ ή όπως ο ίδιος έλεγε «ζωγραφική με ψαλίδια».

Θα γίνουμε και εμείς καλλιτέχνες με ψαλίδια, και πολύχρωμα χαρτόνια θα δημιουργήσαμε το δικό μας κήπο – έργο τέχνης!!!

Για παιδιά Β΄- Γ΄- Δ΄ Δημοτικού

«Γιαγιόι Κουσάμα : Από εδώ μέχρι το άπειρο»

Στο ταξίδι μας αυτό θα εμπνευστούμε από το έργο μιας πολύ σημαντικής δημιουργού του 20ου αιώνα, της Γιαγιόι Κουσάμα. Αφού μάθουμε την ιστορία της από το βιβλίο «Γιαγιόι Κουσάμα: Από εδώ μέχρι το άπειρο» της Σάρα Σουζούκι, θα επιχειρήσουμε και εμείς να καλύψουμε τον κόσμο με πολύχρωμες βούλες… από εδώ μέχρι το άπειρο!

Για παιδιά Β΄- Γ΄- Δ΄ Δημοτικού

«Το μαγικό μολύβι της Μαλάλα!»

Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα βιβλίο και ένα μολύβι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο! Η μαγεία είναι παντού στον κόσμο. Στη γνώση, στην ομορφιά, στην αγάπη, στην ειρήνη. Η μαγεία είναι σε εσένα, στα λόγια σου, στη φωνή σου.

Διαβάζουμε το υπέροχο βιβλίο «Το μαγικό μολύβι της Μαλάλα» της Γιουσαφζάι Μαλάλα, εκδόσεις Πατάκη, μια αληθινή ιστορία της λαχτάρας ενός κοριτσιού για έναν καλύτερο κόσμο! Έπειτα θα δημιουργήσουμε το δικό μας μαγικό μας μολύβι και μ΄ αυτό θα γράψουμε λόγια και ευχές για ένα κόσμο τόσο όμορφο όσο τα όνειρά μας!

Για παιδιά Ε΄ – Στ΄ Δημοτικού

«Ο γλύπτης Γιαννούλης Χαλεπάς» (Συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδας)

Και τι άλλο μπορεί να πει κανείς ότι είναι τέχνη, πέρα από μια προσπάθεια να κάνεις την ομορφιά αιώνια!! Με αφορμή το βιβλίο «Παραμύθι από μάρμαρο» της Κουμαριανού Μαριάννας, εκδόσεις Καλέντης , που αναφέρεται στη ζωή και το έργο του Γαννούλη Χαλεπά, γνωρίζουμε τον σημαντικότερο γλύπτη της νεότερης Ελλάδας! Έπειτα εκφραζόμαστε δημιουργικά αξιοποιώντας την τεχνική του στο υλικό του πηλού.

Για παιδιά Ε΄ – ΣT΄ Δημοτικού

Εμψυχωτής των δράσεων: Αρχοντούλα Χουδαλάκη, βιβλιοθηκονόμος

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΤΑΛΟΥ

«Σ’ ένα βάζο μέσα»

Ο Λουέλιν και η Έβελιν μαζεύουν σε γυάλινα βάζα την μαγεία του χειμώνα, την φρεσκάδα της άνοιξης και τις μεγάλες σκιερές μέρες του φθινοπώρου. Μαζεύουν όμως κι εκείνα τα «άπιαστα». Τα ουράνια τόξα, τον ήχο της θάλασσας και του ανέμου, τ’ αστέρια και τα ηλιοβασιλέματα τα γεμάτα βυσσινάδα…

Η Ντέμπορα Μαρσέρο εικονογράφος και συγγραφέας «Σ’ ένα βάζο μέσα» μια ιστορία όμορφη, μας λέει για τα μικρά και μεγάλα θαύματα της φύσης. Ένα μαγικό βιβλίο για την δύναμη των αναμνήσεων και της φιλίας.

Σας περιμένουμε να γίνουμε κι’ εμείς Συλλέκτες για τις δικές μας ξεχωριστές αναμνήσεις.

Για παιδιά Νηπιαγωγείου Α’ και Β’ Δημοτικού.

«Οι τρεις χρωματιστές κορδέλες»

Ελάτε να τρυπώσουμε στην πιο τρελή γιορτή του χρόνου. Ένα ταξίδι στη χώρα του καρναβαλιού θα κάνουμε. Μάσκες θα φτιάξουμε αστείες – σοβαρές – ευφάνταστες –μοναδικές … Ελάτε να «μπλεχτούμε» σ’ ένα πολύχρωμο χορευτικό έθιμο το «Γαϊτανάκι» … Κορδέλες πολύχρωμες πλέκονται … ξεπλέκονται και πάλι απ’ την αρχή.

Με οδηγό το βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά «Η χαρά και το Γκουντούν».

Για παιδιά Α’ Β’ και Γ’ Δημοτικού.

«Οι πρωτόγονες μάσκες μας μιλούν»

Με οδηγό το βιβλίο του διάσημου ανθρωπολόγου Κλώντ Λεβί «Ο δρόμος της μάσκας». Τον πρωτόγονο κόσμο των φυλών της γης θα γνωρίσουμε. Ταξίδι μακρινό θα κάνουμε από την Αφρική στον Ειρηνικό. Από την Αμερική στην Ασία … κι’ από εκεί στους Ινούϊ της Αλάσκας.

Σ’ ένα κόσμο πρωτόγονο θα βρεθούμε. Σ’ ένα κόσμο γεμάτο δύναμη … εξουσία … μαγεία …ξόρκια … και χορούς. Μάσκες θα φτιάξουμε γεμάτες μυστήριο που μας μιλούν και μας λένε την δική τους ιστορία.

Για παιδιά Δ’ Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού.

«Μίλα … μη Φοβάσαι. 3 ιστορίες για τη βία στο σχολείο»

Μη φοβάσαι … είμαστε κοντά σου. Μη το βάζεις κάτω. Πάντοτε υπάρχει κάποιος που περιμένει να ακούσει την φωνή σου. Ο Σεβασμός στα δικαιώματα αρχίζει απ’ το σχολείο με σεβασμό στον συμμαθητή.

Με οδηγό το βιβλίο «Μίλα μη φοβάσαι. 3 ιστορίες για τη βία στο σχολείο» της Ελένης Δικαίου, Βαγγέλη Ηλιόπουλου, Τζέμη Τασακούη, εκδ. Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου.

Για παιδιά Γ’ Δ’ Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού.

«… Όλη τη νύχτα παίζανε κρυφά με το φεγγάρι»

Ελάτε να συνομιλήσουμε με τους μεγάλους Έλληνες Ποιητές. Τον Γιάννη Ρίτσο … τον Γιώργο Σεφέρη … τον Κώστα Βάρναλη … τον Μανώλη Αναγνωστάκη … τον Διονύση Σολωμό.

Ποια μυστικά κρύβει ο μαγικός αυτός κόσμος της ποίησης; Μυστικά μοιράζονται μαζί μας με λέξεις για όσα βλέπουμε … για όσα νοιώθουμε … για όσα ονειρευόμαστε για να γράψουμε τα δικά μας ποιήματα …

Με οδηγό το βιβλίο «Έλληνες ποιητές. Γιάννης Ρίτσος. Εργοβιογραφία – Ανθολογία – Απαγγελία», εκδ. Η καθημερινή.

Για παιδιά Δ’ Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού.

Εμψυχωτής των δράσεων: Γαλάνη Νίκη, εθελόντρια