Προς δημοπράτηση το έργο ΣΔΙΤ για την υδροδότηση της Κέρκυρας

Χρήστος Γώγος: “Γνώμονας η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών”
1 Φεβρουαρίου 2023
Ο Όλυμπος υποψήφιος ένταξης στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO
1 Φεβρουαρίου 2023
Show all

Προς δημοπράτηση το έργο ΣΔΙΤ για την υδροδότηση της Κέρκυρας

Ξεκίνησε η διαγωνιστική διαδικασία για το μεγαλύτερο έργο που έχει γίνει στην Κέρκυρα, με προϋπολογισμό 181 εκ. ευρώ, το οποίο θα δώσει μόνιμη και βιώσιμη λύση στην υδροδότηση του νησιού, που σήμερα υδροδοτείται από 149 γεωτρήσεις, πολλές εκ των οποίων με νερό μέτριας ποιότητας.

Ο διαγωνισμός εκτός από την κατασκευή περιλαμβάνει ακόμα λειτουργία και συντήρηση, πήρε το πράσινο φως από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Ο διαγωνισμός εκτός από την κατασκευή περιλαμβάνει ακόμα λειτουργία και συντήρηση. Η υπαγωγή του έργου στο καθεστώς των ΣΔΙΤ προχώρησε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η συμμετοχή του Δημοσίου στη χρηματοδότηση της κατασκευής του ανέρχεται έως του ποσού των 60 εκατ. ευρώ κατά μέγιστο, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Το έργο «Ύδρευση Νήσου Κέρκυρας» είναι ενταγμένο στο «Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υποδομών και Μεταφορών 2021-2025», με προϋπολογισμό 181.226.000 ευρώ.

Η σύμπραξη αφορά στην κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία του έργου.

Στο αντικείμενο περιλαμβάνεται η κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των φραγμάτων Μελισσουδίου, εκτροπής Κυπριανάδων και Καλαμιώτισσας, με τα έργα προσαγωγής νερού από τα φράγματα στην κεφαλή των έργων διανομής και τα λοιπά συνοδά τεχνικά έργα. Επίσης, η κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των Εγκαταστάσεων Καθαρισμού Νερού (ΕΚΝ) Μελισσουδίου και Καλαμιώτισσας.

Επίσης περιλαμβάνεται η κατασκευή εξωτερικών δικτύων, συνολικού μήκους περί τα 220 χλμ., τεσσάρων δεξαμενών (Χωροεπισκόπων, Τρουμπέτας, Στρογγύλης, Νέα Δεξαμενή Μελιτειέων), τεσσάρων αντλιοστασίων (Μελισσούδι Α και Δ, Λατομείων, Καλαμιώτισσας) και τεσσάρων προωθητικών αντλιοστασίων, μαζί με τη λειτουργιά και συντήρησή τους.

Ο ανάδοχος θα αναλάβει, επίσης, τη λειτουργία και συντήρηση της Εγκατάστασης Αποσκλήρυνσης Νερού (ΕΑΝ) Χρυσηίδας, της δεξαμενής Ποταμού, του αντλιοστασίου Ποταμού Β-ΠΟ και τριών αντλιοστασίων γεωτρήσεων (Χρυσηίδας, Ραρτούρου, Ζούγρα).

Ακόμη, θα εγκατασταθεί σύστημα SCADA για τον έλεγχο και την τηλεδιοίκηση του έργου και θα υλοποιηθούν σχετικά έργα οδοποιίας και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.