Στα «μαχαίρια» ο δήμαρχος Καλαμάτας με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για αντιπλημμυρικό έργο
Στα «μαχαίρια» βρίσκονται ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας και ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος. Αιτία το αντιπλημμυρικό έργο της Καλαμάτας.
Ο κ. Νίκας με πρόσφατες δηλώσεις τους πήρε αποστάσεις από τους σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής Καλαμάτας αφήνοντας ανοιχτό η Περιφέρεια να μην εγκρίνει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας, σημειώνοντας μάλιστα ότι θα μεταβεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος για να αναζητήσει συναινετικές λύσεις ώστε να μην αναστατωθεί η πόλη τα επόμενα δύο με τρία χρόνια από την κατασκευή του.
Η υπεύθυνη στάση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, απέναντι στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου της Καλαμάτας που αποτελεί κρίσιμο πολιτικό ζήτημα στη Μεσσηνία τη δεδομένη χρονική στιγμή, προκάλεσε την οργή του δημάρχου Καλαμάτας κατά πάντων.
Όπως είναι φυσικό η συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς θα εκφραστούν και οι θέσεις του περιφερειάρχη Πελοποννήσου και πρώην δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα.
Τις προηγούμενες ώρες, κυρίως από το Σάββατο και μετά, οι φήμες που ήθελαν τον κ. Νίκα να σκέφτεται να καταψηφίσει την ΜΠΕ, πηγαίνοντας ενάντια στη δημοτική αρχή Βασιλόπουλου, ήταν έντονες. Η φημολογία ως έναν βαθμό επιβεβαιώθηκε από τις δηλώσεις που έκανε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Π. Νίκας, το πρωί της Δευτέρας από την Καλαμάτα.
Μετά τις δηλώσεις Νίκα ο δήμαρχος Καλαμάτας παραχώρησε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Δευτέρας, στην οποία εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην Περιφερειακή αρχή αλλά και εναντίον δημοτικών παρατάξεων.
«Ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας και σημερινός περιφερειάρχης Πελοποννήσου», σημείωσε ο κ. Βασιλόπουλος «έχει ζήσει τις πλημμύρες του 2016 στο πετσί του. Στην πρώτη γραμμή. Δεν μπορώ να φανταστώ ένας άνθρωπος, ο οποίος ξεκίνησε αυτή τη μελέτη και είχε συμμετοχή σε συσκέψεις που έγιναν στο Υπουργείο, με τον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου Υποδομών, Γιώργο Δέδε, δεν μπορώ να φανταστώ ότι είναι δυνατόν να μην ψηφίσει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ανεξάρτητα αν υπάρχουν παρατηρήσεις. Αυτό είναι κάτι άλλο. Θεωρώ ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο θα την ψηφίσει».
Ταυτόχρονα ο κ. Βασιλόπουλος εξαπέλυσε επίθεση εναντίον τεσσάρων δημοτικών παρατάξεων των κ. Κοσμόπουλου, Τζαμουράνη, Μάκαρη και Οικονομάκου επειδή καταψήφισαν τους σχεδιασμούς του δήμου για το έργο.
Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του δημάρχου Καλαμάτας:
«Απευθυνόμενος στους δημότες της Καλαμάτας, σε ανθρώπους όλων των ηλικιών θέλω να τους πω ότι αυτή η Δημοτική Αρχή θα κάνει ότι πρέπει, ότι χρειαστεί προκειμένου η Καλαμάτα να αποκτήσει αντιπλημμυρική θωράκιση.
Αυτή η Δημοτική Αρχή θα κάνει ότι απαιτείτε προκειμένου η Καλαμάτα να μην ξαναζήσει τον εφιάλτη του 2016.
Να πάψει η απειλή της πλημμύρας να είναι ενεργή.
Να μπει ένα τέλος σε αυτό τον εφιάλτη που κάθε φορά που βρέχει βιώνουν οι κάτοικοι περιοχών, του Πηδήματος, της Αγίας Τριάδος, της Γλαύκου, της Βαγγέλη Δράκου, της Μπουλούκου, στα Γιαννιτσάνικα, στις γειτονιές μας που έχουν πληγεί στο παρελθόν.
Δυστυχώς, αν και οριακά, με μόλις μια ψήφο, 20 έναντι 21, το Δημοτικό Συμβούλιο δεν γνωμοδότησε θετικά, επί της ΜΠΕ του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου.
Δυστυχώς, για μια ακόμα φορά, η αντιπολίτευση στέκεται απέναντι σε ένα έργο. Αυτή τη φορά όμως στο έργο της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Καλαμάτας.
Καμία η δικαιολογία για την Κοινότητα Καλαμάτας που δεν συνεδρίασε νωρίτερα, που τάχθηκαν όμως υπέρ της ΜΠΕ για το έργο, αλλά με καθυστέρηση. Γιατί σήμερα θα είχαμε διαφορετικό αποτέλεσμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, απέναντι στην άρνηση και το όχι της αντιπολίτευσης.
Η μάχη θα συνεχιστεί. Η αναγκαιότητα θα την αντιπλημμυρική θωράκιση είναι δεδομένη. Ξεκάθαρη. Δεν μπορεί να μπαίνει στη διαδικασία συζήτησης. Τι λέμε δηλαδή, ότι η πόλη δεν χρειάζεται αντιπλημμυρική θωράκιση; Δεν χρειάζονται έργα;
Άρα, ως προς την αναγκαιότητα υλοποίησης δεν τίθεται κανένα θέμα.
Επί της Μελέτης, αναλυτικά και ξεκάθαρα τα όσα ειπώθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, από τους πλέον ειδικούς.
Οι παρεμβάσεις στο Νέδοντα είναι απαραίτητες. Και είναι απαραίτητες είτε γίνει το εν λόγω έργο είτε όχι. Να είμαστε ξεκάθαροι. Μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Ο Νέδοντας όπως είναι σήμερα αποτελεί απειλή και όλοι ελπίζουμε να μην χρειαστεί αυτό να επιβεβαιωθεί γιατί τότε να πράγματα θα είναι πολύ άσχημα.
Η αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης είναι προτεραιότητα.
Συνοδά έργα. Τόσα ακούστηκαν. Τόση υποκρισία, τόσες υπεκφυγές και δικαιολογίες. Ποιος είπε όχι στο να διεκδικήσουμε; Κανείς. Πρώτοι εμείς και μόνο εμείς, θέσαμε κόκκινες γραμμές, θέσαμε και διεκδικούμε συγκεκριμένες μελέτες και έργα. Γιατί εμείς έχουμε μάθει να διεκδικούμε και να πετυχαίνουμε. Τι έκαναν οι Αντιπολιτεύσεις μετά την περσινή συνάντηση στις 5 Αυγούστου 2021 τότε που οι μελετητές, όλοι εδώ, μετά από δική μας προτροπή απάντησαν σε όλες τις παρατηρήσεις τους, τεκμηριωμένα. Όπως έγινε και προχτές.
Η αντιπολίτευση συσπειρώθηκε σε ένα όχι ενάντια στο έργο, στην πρόταση του Υπουργείου, στην πρόταση του Κράτους. Βρήκε ευκαιρία, όπως αρέσκετε, να συσπειρωθεί απέναντι στη Δημοτική Αρχή, βάζοντας ο κ. Κοσμόπουλος, ο κ. Τζαμουράνης, η κα. Οικονομάκου, ο κ. Μάκαρης τον πολιτικό εγωισμό και τα πολιτικά καπρίτσια πάνω από την πόλη και τα συμφέροντά της.
Έστω και οριακά σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο έχει εκφράσει την άποψή του. Άποψη εξέφρασε σήμερα, θετική άποψη, το Συμβούλιο Κοινότητας Καλαμάτας.
Το θέμα θα πάει για γνωμοδότηση πλέον στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Εμείς θα είμαστε εκεί. Θα είμαστε εκεί για να υπερασπιστούμε την αναγκαιότητα του έργου. Θα είμαστε εκεί γιατί το οφείλουμε πρώτα απ’ όλα στους δημότες μας.
Προσωπικά δεν με απασχολούν ούτε τα πολιτικά, ούτε τα αυτοδιοικητικά παιχνίδια.
Ελπίζω το Περιφερειακό Συμβούλιο όχι μόνο να αντιληφθεί την κρισιμότητα του έργου, αλλά να δώσει τη θετική του γνώμη σε ένα έργο που θα προσφέρει ασφάλεια στους πολίτες της Καλαμάτας, ένα έργο που θα θωρακίσει την πόλη έναντι των πλημμυρικών φαινόμενων.
Επαναλαμβάνω ότι αυτά τα έργα έπρεπε να μας ενώνουν κι όχι να μας διχάζουν. Ορισμένοι δυστυχώς, αυτοί που προανέφερα δεν μπορούν να αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους έναντι της κοινωνίας. Ας κριθούν και θα κριθούν από τους πολίτες.
Κλείνω λέγοντας το εξής: Ως Δήμαρχος θα διεκδικήσω το αυτονόητο. Και θα το διεκδικήσω μέχρι και ο τελευταίος κάτοικος αυτής της πόλης να μπορεί να κοιμάται ήσυχος κάθε φορά που βρέχει.
Στα δύσκολα είμαστε μαθημένοι και έχουμε μάθει να βγαίνουμε νικητές. Και η υλοποίηση ενός σύγχρονου ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού έργου, με όποιες τροποποιήσεις χρειάζεται αυτό, θα είναι η μεγάλη νίκη για την πόλη.
Η προσπάθεια συνεχίζεται. Είναι το ελάχιστο χρέος μας απέναντι στην κοινωνία, στην εξέλιξη και τις προοπτικές της πόλης».