ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Η κυβέρνηση συνεχίζει να “ξηλώνει” τους περιβαλλοντικούς νόμους

Στα «μαχαίρια» ο δήμαρχος Καλαμάτας με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για αντιπλημμυρικό έργο
12 Ιουλίου 2022
ΥΠΕΣ: Ο Νέος Κώδικας Ηθικής και Επαγγελματικής Συμπεριφοράς δημοσίων υπαλλήλων
13 Ιουλίου 2022
Show all

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Η κυβέρνηση συνεχίζει να “ξηλώνει” τους περιβαλλοντικούς νόμους

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ καταγγέλλει τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκα, που συνεχίζει το έργο του προκατόχου του Κ. Χατζηδάκη με περιβαλλοντοκτόνους νόμους.
Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ μαζί με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας μας ζητούν αρχικά να παραταθεί η διαβούλευση για το νομοσχέδιο περί περιβαλλοντικής αδειοδότησης, η οποία παρότι πρόκειται για ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο είχε διάρκεια μόλις εφτά ημερών.
Από εκεί και πέρα στην ουσία του νέου περιβαλλοντοκτόνου νομοσχεδίου το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ καταγγέλλει το υπουργείο ότι προχωρά στο περαιτέρω «ξήλωμα» της περιβαλλοντικής νομοθεσίας επιτρέποντας μέσω των διατάξεών του εξορύξεις, έργα και δρόμους, τουριστικές δραστηριότητες, ακόμα και την αλιεία και τη βόσκηση σε προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Νatura 2000.
Παράλληλα ανάβει το πράσινο φως ώστε οι περιβαλλοντικοί ελεγκτές να αμείβονται απευθείας από τους ελεγχόμενους, ενώ προχωρά και σε μειώσεις των επιβαλλόμενων προστίμων.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως πρόκειται για τέτοιο εμπαιγμό σε τόσους τομείς από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, που θα τον ζήλευε και προκάτοχός του που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο επιχειρεί μεταξύ άλλων:

  • Την ακόμα εντονότερη αλλοίωση του διεθνώς αποδεκτού θεσμού των αυστηρά προστατευόμενων περιοχών (κατηγορία στην οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από τα κράτη μέλη να εντάξουν τουλάχιστον το 10% της επικράτειας). Συγκεκριμένα, επιτρέπει εντός των ορίων τους ακόμα περισσότερες δραστηριότητες που είναι ασύμβατες με κάθε έννοια αυστηρής προστασίας, όπως η κατασκευή πλατειών και «γραμμικών υποδομών μεταφορών» (δηλαδή δρόμων), οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, η ερασιτεχνική αλιεία και η βόσκηση, κλπ.
  • Την εξ αρχής επιβάρυνση όλων των ζωνών προστασίας των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 με νέες χρήσεις που δεν προβλέπονταν από το έτσι κι αλλιώς προβληματικό ισχύον καθεστώς. Χαρακτηριστικά, στις ζώνες προστασίας της φύσης (δεύτερη σε αυστηρότητα ζώνη προστασίας) προβλέπονται πλέον η κατασκευή και λειτουργία τουριστικών καταλυμάτων και άλλων τουριστικών υποδομών, εγκαταστάσεων ΑΠΕ, καθώς και κατασκηνώσεων, ενώ σε όλες τις κατηγορίες (πλην της “απόλυτης” προστασίας) προβλέπονται πλέον εξορυκτικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των εξορύξεων υδρογονανθράκων.
  • Την περαιτέρω υποβάθμιση του ήδη αναξιόπιστου θεσμού των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ), καθώς προβλέπει ότι οι αξιολογητές των ΜΠΕ θα αμείβονται απευθείας από τους φορείς των έργων που ελέγχουν, δημιουργώντας έτσι μια υπαλληλική σχέση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, η οποία ακυρώνει την ανεξαρτησία που πρέπει (σύμφωνα και με τη νομοθεσία της ΕΕ) να περιβάλλει το σύστημα αξιολόγησης των περιβαλλοντικών μελετών.
  • Να διακωμωδήσει την έννοια της δημόσιας διαβούλευσης, απαιτώντας από τους ενδιαφερόμενους να μελετήσουν και να σχολιάσουν μέσα σε μόλις μία εβδομάδα ένα νομοσχέδιο 95 άρθρων. Μάλιστα, το υπουργείο στην πορεία μείωσε την προθεσμία για κατάθεση σχολίων κατά μισή μέρα, εμπαίζοντας ενδιαφερόμενους πολίτες και φορείς και καταστρατηγώντας το δικαίωμά τους να συμμετέχουν στη διαδικασία.
    Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ μαζί με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν από την κυβέρνηση και το υπουργείο να αποσύρουν τα κεφάλαια του νομοσχεδίου που αφορούν την περιβαλλοντική αδειοδότηση και τις προστατευόμενες περιοχές. Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της που απορρέουν από τη νομοθεσία της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα και να ολοκληρώσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις και παλινωδίες τη θεσμική θωράκιση των περιοχών Natura 2000.

Το κοινό αίτημα των περιβαλλοντικών οργανώσεων
Έντεκα περιβαλλοντικές οργανώσεις κατέθεσαν με την παρακάτω επιστολή αίτημα στον Υπουργό Περιβάλλοντος να παραταθεί η διαβούλευση για το νομοσχέδιο περί περιβαλλοντικής αδειοδότησης

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
στις 6 Ιουλίου 2022 θέσατε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου με τίτλο «Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και την προστασία του περιβάλλοντος, επείγουσες δασικές, χωροταξικές και πολεοδομικές διατάξεις, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και ζητήματα κυκλικής οικονομίας» στον διαδικτυακό τόπο διαβουλεύσεων http://www.opengov.gr/minenv/?p=12390, με προθεσμία υποβολής σχολίων την 13η Ιουλίου.
Το εκτενές αυτό σχέδιο νόμου των 11 επιμέρους κεφαλαίων και των 97 άρθρων αφορά σε θέματα αιχμής των περιβαλλοντικών πολιτικών σχετικά με την περιβαλλοντική αδειοδότηση και τους περιβαλλοντικούς ελέγχους, τις προστατευόμενες περιοχές, τον ΟΦΥΠΕΚΑ και το Πράσινο Ταμείο, τα δάση και την αντιπυρική περίοδο, τη χωροταξία και πολεοδομία, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, την ενεργειακή κρίση και την κυκλική οικονομία στη χώρα μας.
Οι αλλαγές που προτείνονται στο ισχύον νομικό πλαίσιο είναι πολυδιάστατες και καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος θεμάτων. Οι περιβαλλοντικές διαστάσεις των αλλαγών αυτών είναι άκρως σημαντικές, ενώ συγχρόνως επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας στη χώρα μας.
Είναι προφανές ότι μία τέτοια σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία θα πρέπει να συνοδεύεται από επαρκούς διάρκειας δημόσια διαβούλευση. Όμως το χρονικό διάστημα των μόλις 7 ημερών που προσδιορίσατε για κατάθεση σχολίων και προτάσεων περιορίζει ασφυκτικά τα περιθώρια για ουσιαστικό δημόσιο διάλογο και, ουσιαστικά, αποτελεί εμπαιγμό απέναντι σε κάθε ενδιαφερόμενο φορέα και πολίτη στο πλαίσιο της καλής διακυβέρνησης.
Επιπρόσθετα, επισημαίνουμε ότι η διευθέτηση των ζητημάτων που επιχειρείται με το σχέδιο νόμου είναι πραγματικά κρίσιμη και, για πολλά από τα ζητήματα αυτά, έχει καθυστερήσει για πολλά χρόνια. Από αυτή την άποψη, η διαχρονική και διακομματική αδυναμία της πολιτείας να αντιμετωπίσει με επάρκεια τα κρίσιμα αυτά ζητήματα δεν είναι δυνατόν να δικαιολογεί τον επείγοντα χαρακτήρα των προτεινόμενων αλλαγών, αλλά ούτε και αυτός ο επείγων χαρακτήρας να εξαντλείται στην χρονική σύντμηση της διαβούλευσης.
Με βάση τα παραπάνω, σας καλούμε να παρατείνετε άμεσα την καταληκτική ημερομηνία της διαβούλευσης στον ένα μήνα, δίνοντας έτσι χώρο στον δημόσιο διάλογο που τόσο έχει ανάγκη η χώρας μας προκειμένου να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο τις μείζονες περιβαλλοντικές προκλήσεις του καιρού μας, αλλά και σε συμμόρφωση με τις προβλέψεις της διεθνούς Σύμβασης του Άαρχους και του εθνικού κυρωτικού νόμου για τη συμμετοχή του κοινού στη διαμόρφωση πολιτικών για το περιβάλλον.

Με τιμή,
Οι συνυπογράφουσες οργανώσεις
ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής
ΑΡΧΕΛΩΝ-Archelon, the Sea Turtle Protection Society of Greece
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Προστασία της Φύσης (Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης)
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Εταιρία Προστασίας Πρεσπών
Καλλιστώ
Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης
Greenpeace Greece
MEDASSET-Mediterranean Association to Save the Sea Turtles
WWF Greece.

Κ. Καλογράνης: “Είμαστε εδώ για να δώσουμε τον αγώνα μας”
Ο Συμπρόεδρος του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: “Δυστυχώς η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ξηλώσει όλους τους νόμους προστατεύουν το περιβάλλον. Το “έγκλημα” φάνηκε από την αρχή όταν για ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο, όπως αυτό για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, αποφασίστηκε να δοθεί μόλις μία εβδομάδα για δημόσια διαβούλευση. Είναι προφανές πως μας εμπαίζουν. Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ μαζί με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις θα δώσει τον αγώνα του ξανά για να μην περάσει αυτό το κατάπτυστο νομοσχέδιο, καθώς επιτρέπει τις εξορύξεις, έργα και δρόμους, τουριστικές δραστηριότητες, ακόμα και την αλιεία και τη βόσκηση σε προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Νatura 2000. Ενώ ανάβει το πράσινο φως ώστε οι περιβαλλοντικοί ελεγκτές να αμείβονται απευθείας από τους ελεγχόμενους και προχωρά και σε μειώσεις των επιβαλλόμενων προστίμων. Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ θα συνεχίσει να αγωνίζεται σθεναρά γιατί δεν είναι δυνατόν να τους επιτρέψουμε να καταστρέψουν το μέλλον των παιδιών μας.”

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη