Συμβουλευτικός Σταθμός Άνοιας στον Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων

Ρόδος: Έξυπνοι μετρητές από την ΔΕΥΑΡ σε 17.000 καταναλωτές
16 Ιανουαρίου 2023
Δήμος Δελφών: Νέα ψηφιακή εφαρμογή για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος
16 Ιανουαρίου 2023
Show all

Συμβουλευτικός Σταθμός Άνοιας στον Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων

Συμβουλευτικό Σταθμό Άνοιας, θα λειτουργήσει ο Δήμος Διρφύων Μεσσαπίων σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) και την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, όπως ενημερώνει η αρμόδια Αντιδήμαρχος Υγείας,Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων Σοφία Αφένδρα .

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός Άνοιας απευθύνεται σε :

Άτομα άνω των 60 ετών που επιθυμούν να εξεταστούν, αλλά και μικρότερης ηλικίας, εάν συντρέχουν λόγοι (πχοικογενειακό ιστορικό άνοιας)
Άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης, χωρίς ήδη διαγνωσμένη άνοια υπό αγωγή.
Φροντιστές και μέλη των οικογενειών τους οποιασδήποτε ηλικίας.
Παρεχόμενες Υπηρεσίες:

Αξιολόγηση από Νευρολόγο
Νευροψυχολογική εκτίμηση
Ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης (υγιών ατόμων και νοσούντων)
Διασύνδεση με άλλες υπηρεσίες, οργανώσεις, επιχειρήσεις κλπ
Δράσεις ενημέρωσης, πρόληψης και ευαισθητοποίησης.
Η επιστημονική ομάδα στελεχώνεται από Νευρολόγο ειδικό στις διαταραχές μνήμης, Γενικό Ιατρό, Νευροψυχολόγο, Κοινωνικούς Επιστήμονες και Νοσηλεύτριες.

Οι υπηρεσίες αυτές θα παρέχονται δωρεάν στον γενικό πληθυσμό στο γραφείο Κοινωνικών υπηρεσιών, Αγγ.Γοβιού 4, Ψαχνά, κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού στο τηλέφωνο 2228025322.

Άνοια είναι η προοδευτική έκπτωση των νοητικών λειτουργιών ενός ατόμου (μνήμη, συγκέντρωση, προσοχή, ομιλία, προσανατολισμός, αντίληψη), με αποτέλεσμα την αλλαγή της προσωπικότητάς του, τη δυσκολία επιτέλεσης καθημερινών λειτουργιών και αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι άνοιας με συχνότερη και γνωστότερη τη νόσο Alzheimer.

Η άνοια αποτελεί ένα μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα. Η πρώιμη διάγνωση είναι σημαντική για την κατανόηση της ασθένειας, την έγκαιρη έναρξη αγωγής, τη βελτίωση, τον προγραμματισμό και την ποιότητα της καθημερινής ζωής των ασθενών και της οικογένειας τους. Σε σχεδόν όλες τις περιπτώσεις, πριν την εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων προηγείται μία μακρά ασυμπτωματική περίοδος που αν αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στην καλή πρόγνωση και πορεία της νόσου.