Συνεργασία ΕΟΑΝ -ΕΣΔΑΚ για τη μονάδα παραγωγής βιοπλαστικού

Οι ιαματικές πηγές παραμένουν υπό προϋποθέσεις στους δήμους
23 Φεβρουαρίου 2022
Πρόταση Δήμου Ιωαννιτών για την ανάπτυξη δράσεων έξυπνης πόλης
23 Φεβρουαρίου 2022
Show all

Συνεργασία ΕΟΑΝ -ΕΣΔΑΚ για τη μονάδα παραγωγής βιοπλαστικού

Ο ΕΟΑΝ θα συνεισφέρει στην αναζήτηση τρόπων χρηματοδότησης της πιλοτικής λειτουργίας ώστε να γίνει εφικτή η αναβάθμιση της διεργασίας σε βιομηχανική κλίμακα της νέας Πιλοτικής Μονάδας Παραγωγής Βιοπλαστικού του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ).

Αυτό ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) Νίκος Χιώτακης, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης του στο νησί.

Ο κ. Χιωτάκης αφού ξεναγήθηκε από τον πρόεδρο του ΕΣΔΑΚ Ζαχαρία Καλογεράκη και τους επιβλέποντες μηχανικούς, συνεχάρη όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την υλοποίηση της πρωτοποριακής ιδέας επαναχρησιμοποίησης τροφικών υπολειμμάτων προς παραγωγή βιοπλαστικού και δεσμεύτηκε ότι θα συνεισφέρει στην αναζήτηση τρόπων χρηματοδότησης της πιλοτικής λειτουργίας ώστε να γίνει εφικτή η αναβάθμιση της διεργασίας σε βιομηχανική κλίμακα.

Η πιλοτική μονάδα παραγωγής βιοπλαστικού υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου A2UFood «Αποφευκτέα και μη τροφικά υπολείμματα: Μια ολιστική προσέγγιση διαχείρισης για αστικές περιοχές».

Επικεφαλής εταίρος του A2UFood είναι ο δήμος Ηρακλείου και εταίροι του έργου αποτελούν ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ), το πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, η εταιρία Enviroplan Α.Ε., καθώς και το πανεπιστήμιο της Στουτγκάρδης.

Η λειτουργία της πιλοτικής μονάδας σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας κοινής δράσης ολοκληρωμένης διαχείρισης των βιοαποβλήτων που παράγονται σε μεγάλες μονάδες εστίασης όπως μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και φοιτητικά εστιατόρια. Αξιοποιώντας απόβλητα τροφίμων θα παράξει το PLA, μια βιοδιασπάσιμη πρώτη ύλη που έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει το πλαστικό. Ειδικότερα η νέα πρώτη ύλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή βιοδιασπώμενων πλαστικών όπως καλαμάκια, σακούλες, νήμα για 3D printers κ.α.

Τη νέα Πιλοτική Μονάδα Παραγωγής Βιοπλαστικού έχει εγκαταστήσει, ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ), σε χώρο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ηράκλειου (ΔΕΥΑΗ).

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Α2UFood ανέρχεται σε 3.877.948,75 € και συγχρηματοδοτείται από την Πρωτοβουλία Αστικών Καινοτόμων Δράσεων (UIA) μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).