Συνεργασία των Δήμων Κοζάνης και Braunsbedra στους τομείς της ενεργειακής μετάβασης και κυκλικής οικονομίας

ΔΥΠΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για 3.000 θέσεις με επιδότηση μισθού μέχρι 700 ευρώ
10 Απριλίου 2023
Στην τελική ευθεία η δημιουργία του νέου Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου στα Ψαρά
10 Απριλίου 2023
Show all

Συνεργασία των Δήμων Κοζάνης και Braunsbedra στους τομείς της ενεργειακής μετάβασης και κυκλικής οικονομίας

Θέματα της κυκλικής οικονομίας και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν στο προσκήνιο κατά την πρόσφατη αποστολή του δήμου Κοζάνης στη Γερμανία στο πλαίσιο συνεργασίας του με το δήμο Braunsbedra με τη στήριξη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

Οι εκπρόσωποι της αποστολής του Δήμου Κοζάνης είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν πολύ ενδιαφέρουσες συναντήσεις και επισκέψεις και να έρθουν σε επαφή με χρήσιμα παραδείγματα εφαρμογής πράσινων πολιτικών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή.

Επίσης, η αποστολή του Δήμου Κοζάνης και ο Δήμαρχος Λάζαρος Μαλούτας επισκέφτηκαν την εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων Rhein-Hunsrück Entsorgung (RHE). Εκεί καλωσορίστηκε από τον κ. Thomas Lorenz, μέλος Δ.Σ. της RHE, τον κ. Bertram Fleck, πρώην έπαρχο και τον κ. Frank-Michael Uhle, Υπεύθυνο Προστασίας του Κλίματος της επαρχίας και ακολούθησε διάλεξη από τον πρώην έπαρχο κ. Bertram Fleck με θέμα «Η περιφέρεια Rhein-Hunsrück – Από εισαγωγέα σε εξαγωγέα ενέργειας», όπου αναλύθηκαν οι τρόποι για να πετύχει μια τοπική κοινότητα την ενεργειακή της αυτάρκεια. Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο κέντρο θέρμανσης στο σχολικό κέντρο Simmern με εκπρόσωπο του RHE και τον κ. Uhle. Ακολούθως, η αποστολή επισκέφτηκε τον παλιό ΧΥΤΑ της περιοχής, ο οποίος έχει επιχωματωθεί και όπου υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος για περιβαλλοντική εκπαίδευση, ένα κτίριο ανάκτησης ενέργειας και ένα οργανωμένο φωτοβολταϊκό πάρκο, φωτεινά παραδείγματα για τη μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη και οικολογική εποχή.

Σε επίσκεψη της στο Neukirch-Külz, παρουσιάστηκε το τοπικό δίκτυο τηλεθέρμανσης με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πραγματοποιήθηκε συζήτηση πώς αυτό στηρίζεται ηλιοθερμικά αλλά και με ενεργειακή αξιοποίηση υπολειμμάτων ξύλου.

Οι εκπρόσωποι του Δήμου Κοζάνης είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Περιβαλλοντική Πανεπιστημιούπολη Birkenfeld, το πιο «πράσινο» campus της Ευρώπης. Ο καθηγητής Δρ. Peter Heck, εξήγησε το σχέδιο διαχείρισης ροής υλικών, μιας βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης μέσω οικολογικής κυκλικής οικονομίας και ανέλυσε την ανάπτυξη του θεωρητικού concept τόσο για την περιφέρεια Rhein-Hunsrück όσο και για το ενεργειακό πάρκο Morbach με τα οικονομικά πλεονεκτήματα και την αυτάρκεια που αυτό δίνει σε βάθος χρόνου. Τέλος, στη συνάντηση με τον εκπρόσωπο του Δημάρχου Braunsbedra κο Holger Geithner, και εκπροσώπους της Περιφέρειας Saalekreis και της εταιρείας Ενέργειας, Ύδρευσης και Αποχέτευσης Geiseltal (EWAG), ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας και η αποστολή του Δήμου Κοζάνης συζήτησαν τους τρόπους ανάδειξης μιας πρώην λιγνιτικής περιοχής σε τουριστικό προορισμό, το ζήτημα του δημογραφικού που προκαλεί έλλειψη διαφόρων τεχνικών ειδικοτήτων, τα θέματα της βιομηχανικής κληρονομιάς αλλά και τη συνεργασία των δύο Δήμων στο πλαίσιο των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.