Με αντικείμενο το στρατηγικό σχεδιασμό προληπτικών έργων και παρεμβάσεων αλλά και τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων μεταξύ της Πολιτείας και της Περιφέρειας Αττικής για την αποτελεσματικότερη θωράκιση της Αττικής από πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα, εξαιτίας των πρόσφατων πυρκαγιών, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπό τον Υπουργό Χ. Στυλιανίδη με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη.
Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης ο Υφ. Πολιτικής Προστασίας Ε. Τουρνάς, ο Γ. Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Β. Παπαγεωργίου, ο Διευθυντής Ερευνών ΕΑΑ και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου BEYOND Ερευνών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης του ΕΑΑ Δρ. Χ. Κοντοές, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αλ. Καλογερόπουλος, ο Προιστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης, η Διευθύντρια Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Μ. Μίσκα, ο Διευθυντής Τεχνικών έργων Αν. Αττικής Γ. Ασπρουλάκης και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου.
Στο πλαίσιο της σύσκεψης ο κ. Πατούλης ενημέρωσε τον Υπουργό και τα μέλη της πολιτικής ηγεσίας πως με δεδομένο το έκτακτο της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν εντατικοποιήσει όλες τις παρεμβάσεις αρμοδιότητάς της, όπως είναι οι καθαρισμοί ρεμάτων, οι οποίοι γίνονται σε καθημερινή βάση, με επιμέλεια και επαναλαμβανόμενα όπου απαιτείται κυρίως σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας. Παράλληλα όπως επισήμανε έχουν εντατικοποιηθεί οι ρυθμοί υλοποίησης και των αντιπλημμυρικών έργων αλλά και των έργων διευθέτησης ομβρίων που ήδη εκτελούνται σε ευρύτατο βαθμό, ενώ παρέδωσε στον κ. Στυλιανίδη, προς ενημέρωσή του, μία λίστα έργων και μελετών, που σχεδιάζονται από την Περιφέρεια, με προεκτίμηση κόστους υλοποίησης για την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν, τα οποία, όπως ανέφερε απαιτούνται για την αποτελεσματικότερη θωράκιση της Αττικής. Στην συνέχεια ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως η Περιφέρεια είναι πρόθυμη να συνδράμει τις υπηρεσίες του Υπ. Περιβάλλοντος και σε παρεμβάσεις εκτός των αρμοδιοτήτων της, όπως είναι η κατασκευή έργων στο ορεινό τμήμα των ρεμάτων με την προυπόθεση να αναληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα επιταχύνουν τις σχετικές διαδικασίες, ενώ παράλληλα θα διασφαλιστούν οι απαιτούμενοι πόροι.
«Αποτελεί πεποίθησή μου ότι πρέπει να κινηθούμε σε δύο χρονικές φάσεις. Άμεσα στην υλοποίηση των μεσοπρόθεσμων παρεμβάσεων που θα προστατεύσουν την Αττική στις πρώτες βροχές και ακολούθως στο σχεδιασμό απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων και μελετών που θα θωρακίζουν την Αττική κατά τον πλέον βέλτιστο τρόπο. Ωστόσο για την υλοποίηση του σχεδιασμού μας σε ότι αφορά τα μακροπρόθεσμα μέτρα τα οποία απαιτούν χρόνο, εκτός από τους δικούς μας πόρους που έχουμε διασφαλίσει μέσω του ΠΕΠ Αττικής και του ΠΔΕ, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διασφάλιση πόρων από την Πολιτείας» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Είναι και μία ευκαιρία να επενδύσουμε με μεγάλα και στοχευμένα έργα υποδομής στην πρόληψη, που είναι το βασικό μας όπλο στην προσπάθεια μας να προστατέψουμε τους πολίτες».
Παράλληλα ο κ. Πατούλης μαζί τον κ. Κοντοέ παρουσίασαν στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου τα αποτελέσματα της πρώτης από τις συνολικά 6 μελέτες που θα εκπονηθούν με ταχεία διαδικασία και η οποία αφορά τις επιπτώσεις στην υδρολογική λεκάνη Αιγειρουσών-Αλεποχωρίου, εξαιτίας της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε τον περασμένο Μάιο στο Σχίνο Κορινθίας.
Όπως επισήμανε, η Περιφέρεια στο πλαίσιο της σχετικής σύμβασης που έχει υπογράψει με το Αστεροσκοπείο, το ΕΚΠΑ και άλλους επιστημονικούς φορείς, έχει στη διάθεση της ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο αποτύπωσης της κατάστασης στις πληγείσες περιοχές, με προτεραιοποίηση κινδύνων, που θα αξιοποιήσει στο έπακρον, προκειμένου να προχωρήσει σε στοχευμένες παρεμβάσεις.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ευχαρίστησε τον κ. Πατούλη για την αναλυτική ενημέρωση και του διαμήνυσε ότι θα είναι, μέσω των υπηρεσιών του Υπουργείου και την Περιφέρειας, σε συνεχή συνεργασία. Μάλιστα με στόχο και τον καλύτερο συντονισμό όλων των συναρμόδιων υπουργείων με την Περιφέρεια, ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιηθεί άμεσα μία ευρεία διυπουργική σύσκεψη.
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη σύσκεψη ο Περιφερειάρχης Αττικής επισήμανε σχετικά: «Πραγματοποιήσαμε σύσκεψη σήμερα με τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Χ. Στυλιανίδη, τον υφ. κ. Τουρνά και στελέχη του υπουργείου με στόχο να ενημερώσουμε την πολιτική ηγεσία για τις δράσεις της Περιφέρειας, αλλά και να συζητήσουμε για τις ανάγκες που υπάρχουν και απαιτείται η συνδρομή της Πολιτείας, με στόχο τη διαμόρφωση ενός στρατηγικού σχεδιασμού σε συνεργασία κράτους-Περιφέρειας για την καλύτερη θωράκιση της Αττικής. Παράλληλα μαζί με τον τον διευθυντή ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Χ. Κοντοέ παρουσιάσαμε τις μελέτες που εκπονεί το Αστεροσκοπείο για λογαριασμό της Περιφέρειας, καθώς ήδη από το καλοκαίρι έχουμε ζητήσει επικαιροποίηση των στοιχείων και προτεραιοποίηση των πλημμυρικών κινδύνων, με αφορμή τις πυρκαγιές.
Πιστεύω πως με τα έργα που ήδη έχει εντατικοποιήσει η Περιφέρεια Αττικής, όπως είναι οι καθαρισμοί ρεμάτων και η εκπόνηση μελετών, αλλά και με τα έργα που προτιθέμεθα να ξεκινήσουμε, με χρηματοδότηση και από την Πολιτεία, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πιθανές πλημμυρικές καταστάσεις, με έμφαση και στην εκπαίδευση των πολιτών, ώστε να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν ή τι πρέπει να μην κάνουν σε μία τέτοια έκτακτη κατάσταση. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, είμαστε όμως σε συνεχή επαγρύπνηση και δουλεύουμε καθημερινά, για να μπορέσουμε να είμαστε με τους καλύτερους όρους έτοιμοι το φθινόπωρο και το χειμώνα».
Σε δηλώσεις του ο ο Διευθυντής Ερευνών ΕΑΑ και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου BEYOND Ερευνών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης του ΕΑΑ Δρ. Χ. Κοντοές, τόνισε:
«Σήμερα παρουσιάσαμε στον Υπουργό και στον Υφυπουργό και στο επιτελείο τους, την μελέτη που έχει κάνει η Περιφέρεια Αττικής σε σχέση με τα πρώτα αποτελέσματα για τον πλημμυρικό κίνδυνο στην περιοχή που βρίσκεται στη λεκάνη απορροής Αιγειρούσες και Αλεποχωρίου. Παρουσιάσαμε τις δράσεις οι οποίες γίνονται το τελευταίο διάστημα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές προκειμένου να εκτιμηθεί αυτός ο κίνδυνος και δώσαμε τα πρώτα συμπεράσματα σχετικά με τα σημεία εκείνα στα οποία πρέπει να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις από την Περιφέρεια, η οποία έχει ξεκινήσει με τις Τεχνικές της Υπηρεσίας την αποκατάσταση των σημείων αυτών. Ευχόμαστε να έχουμε έναν ήρεμο χειμώνα χωρίς ιδιαίτερα ακραία φαινόμενα, ωστόσο η μελέτη αυτή και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας δείχνουν αρκετά έτοιμες για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το οποιοδήποτε, εφόσον, αν και το απευχόμαστε, υπάρξει πρόβλημα».