Σύλλογος Ελλήνων Γεωλόγων: Η κλιματική κρίση απαιτεί σοβαρή διεπιστημονική αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων

Συνάντηση του Δημάρχου Αμαρουσίου με το Διοικητή του 9ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών
2 Οκτωβρίου 2023
European City Facility: Επιχορήγηση ύψους 60.000 ευρώ για ενίσχυση της βιωσιμότητας και της ενεργειακής απόδοσης στις Πρέσπες
2 Οκτωβρίου 2023
Show all

Σύλλογος Ελλήνων Γεωλόγων: Η κλιματική κρίση απαιτεί σοβαρή διεπιστημονική αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων

A flooded town by the Storm Daniel , in Astritsa village, Karditsa on September 8, 2023. / Πλημμυρισμένο πόλη απο την κακοκαιρία Daniel στο χωριό Αστρίτσα, στην Καρδίτσα , στις 8 Σεπτεμβρίου , 2023

Σύλλογος Ελλήνων Γεωλόγων: Η κλιματική κρίση απαιτεί σοβαρή διεπιστημονική αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων

Η κακοκαιρία Daniel αποτελεί μέχρι σήμερα το πιο καταστροφικό πλημμυρικό φαινόμενο που έπληξε ολόκληρες περιοχές στην περιφέρεια της Θεσσαλίας και ο απολογισμός της επόμενης ημέρας είναι δραματικός για ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και υποδομές, τονίζει ο Σύλλογος Ελλήνων Γεωλόγων.

Σημειώνει ότι στην εποχή της κλιματικής κρίσης, η ένταση και η συχνότητα των φαινομένων πλέον αλλάζει και τα σχέδια αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων οφείλουν να επικεντρωθούν στην πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση.

Υπογραμμίζει πως θα πρέπει να υπάρχει σοβαρή διεπιστημονική αντιμετώπιση του προβλήματος με ξεκάθαρες αρμοδιότητες σε επίπεδο Δήμων, Περιφέρειας και Υπουργείων και στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς και ότι θα πρέπει να ενσωματωθεί η συνεισφορά των Ερευνητικών Ινστιτούτων και Οργανισμών στα σχέδια της πολιτικής προστασίας, οι δομές της οποίας είναι αναγκαίο να στελεχωθούν με εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό.

Ειδικότερα όσον αφορά τις πλημμύρες, αναφέρει ότι θα πρέπει να αλλάξει η συνήθης, μέχρι σήμερα, προσέγγιση με μεγάλες παρεμβάσεις στις εκβολές.

Επίσης υπογραμμίζει ότι οι καταστροφικές συνέπειες του φαινομένου και ο τρόπος αντιμετώπισης δεν πρέπει να αποτελέσουν βήμα για «επείγουσες» αναθέσεις έργων «πυροσβεστικού χαρακτήρα» χωρίς μελέτη και αξιολόγηση των αιτίων που συνέβαλαν στην έκταση της καταστροφής. Προκειμένου οι περιοχές να θωρακίζονται απέναντι στα ακραία φαινόμενα, πιθανά θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν οι προδιαγραφές σχεδιασμού και υλοποίησης των έργων.

Επιπλέον τονίζει ότι απαιτείται τόσο για τα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης – Πολιτικής Προστασίας, όσο και για όλους τους συναρμόδιους φορείς, η θεσμική και οργανωμένη συνεισφορά των συναφών Ερευνητικών Ινστιτούτων και Οργανισμών. Θεωρείται επίσης αναγκαία η άμεση και ουσιαστική ενίσχυση με εξειδικευμένο προσωπικό της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των αντίστοιχων δήμων.

Τέλος ο Σ.Ε.Γ δηλώνει διαθέσιμος να συμβάλλει στο σχεδιασμό των ανωτέρω ενεργειών μέσω των επιτροπών Υδατικών Πόρων και Φυσικών Καταστροφών, καταθέτοντας Υπόμνημα στα αρμόδια Υπουργεία με συγκεκριμένες προτάσεις, όπως οι έλεγχοι στις υδρογεωτρήσεις που είχαν κατακλυσθεί ως προς τη λειτουργικότητά τους και την ποιότητα του υπόγειου νερού, η ταμίευση των πλημμυρικών απορροών, ο τεχνητός εμπλουτισμός των υπόγειων υδροφόρων και η άμεση αξιολόγηση και εκτίμηση των κινδύνων που συνδέονται με κατολισθήσεις και διαβρώσεις εδαφών.