Το ΕΜΠ σε συνεργασία με το δήμο Αγράφων σχεδιάζει την πρότυπη αναβίωση της ιστορικής Βίνιανης

Δωδώνη: Οκτώ νέες παιδικές χαρές δημιουργούνται σε ισάριθμες Κοινότητες του Δήμου
26 Απριλίου 2023
Καλαμαριά: Δήμος και Ολυμπιονίκες ενώνουν τις δυνάμεις τους για καθαρές ακτές και ασφαλή κολύμβηση
26 Απριλίου 2023
Show all

Το ΕΜΠ σε συνεργασία με το δήμο Αγράφων σχεδιάζει την πρότυπη αναβίωση της ιστορικής Βίνιανης

Στην Παλαιά Βίνιανη των Αγράφων επέστρεψε την Κυριακή 23 Απριλίου η πολυμελής εθελοντική επιστημονική ομάδα καθηγητών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου στην εργασία πεδίου, σε συνέχεια υλοποίησης του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας Δήμου Αγράφων και του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, το οποίο υπεγράφη τον Φεβρουάριο 2022. Το έργο αφορά τον πρότυπο σχεδιασμό για την αναβίωση του Ιστορικού Οικισμού Παλαιάς Βίνιανης, της ερειπωμένης έδρας της Κυβέρνησης του Βουνού της Εθνικής Αντίστασης.

Επισημαίνεται ότι στο έργο αυτό εμπλέκονται ήδη δύο σχολές των αρχιτεκτόνων και των τοπογράφων. Η ομάδα πλαισιώνεται από τους καθηγητές/τριες Νίκο Μπελαβίλα, Έλενα Κωνσταντινίδου, Κώστα Καραδήμα, Ειρήνη Εφεσίου της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, υπεύθυνους/ες του Μεταπτυχιακού Προγράμματος “Προστασία Μνημείων”, τον καθηγητή Γιώργο Πανταζή της Σχολής Τοπογράφων Μηχανικών, την καθηγήτρια Βάσω Τροβά του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την συντονίστρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Δρα Μαρία Μπαλοδήμου και τη συντονίστρια ερευνών του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος Πολίνα Πρέντου.

Η εργασία θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 28 Απριλίου και περιλαμβάνει: την πλήρη τοπογράφηση του ιστορικού οικισμού, τις καρτέλες καταγραφής και των 130 κτιρίων, των δημόσιων χώρων και των μονοπατιών, όπως και των ερειπίων του λόφου του Αγίου Γεωργίου. Στην έρευνα συμμετέχουν οι ειδικότητες πολεοδόμων, αρχιτεκτόνων, πολιτικών, τοπογράφων μηχανικών και αρχαιολόγων.

Να σημειωθεί ότι στην πρώτη της αποστολή τον Ιούνιο του 2022 η ομάδα προχώρησε στην πρώτη εκτεταμένη καταγραφή των εκατόν είκοσι κτιρίων συμπεριλαμβανομένων των ερειπίων, των δημόσιων χώρων, πλατειών, μονοπατιών, προαυλίων, του σχολείου-μουσείου, των ναών, του νεκροταφείου, δηλαδή του συνόλου του οικισμού όπως και των υστεροβυζαντινών ερειπίων του λόφου Αγίου Γεωργίου συγκροτώντας τη βάση του τεχνικού μητρώου-βάσης δεδομένων της Βίνιανης

Το στρατηγικό σχέδιο για την αναβίωση του ιστορικού τόπου της Παλαιάς Βίνιανης αναμένεται να ολοκληρωθεί με τη διατύπωση των οριστικών προτάσεων και του πακέτου των προτεινόμενων έργων. Αυτό προβλέπεται να γίνει εντός του καλοκαιριού και να παρουσιαστεί το φθινόπωρο του 2023. Ο δήμος Αγράφων προσέφερε τη φιλοξενία του στην εθελοντική πολυτεχνειακή ομάδα, η οποία αριθμεί 32 άτομα, στα χωριά της Νέας Βίνιανης, της Κρέντης και της Ανατολικής Φραγκίστας.