Τρίκαλα: Υπογράφεται η σύμβαση για την ανάπλαση των πλατειών στο κέντρο της πόλης
Νέα όψη αποκτά το κέντρο της πόλης των Τρικάλων με το διπλό έργο της ανάπλασης των κεντρικών πλατειών Ηρώων Πολυτεχνείου και Εθνικής Αντίστασης που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για την υπογραφή της σύμβασης του έργου της αισθητικής και περιβαλλοντικής ανάπλασης:
-της πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου (κεντρική πλατεία Τρικάλων), συνολικού εμβαδού 5.755,54 τ.μ.
-της πλατείας Εθνικής Αντίστασης, συνολικού εμβαδού 3.916,46 τ.μ. και
-της περιοχή στο μέτωπο προς την πλευρά του ποταμού Ληθαίου, που συνδέει τις δύο πλατείες εμβαδού 1.103 τ.μ., η οποία ξεκινά από την οδό Αμαλίας κοντά στη συμβολή της με την οδό Σαράφη και συνεχίζει επί της οδού Τσιτσάνη. Δικαιούχος του έργου προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ είναι ο Δήμος Τρικκαίων.
«Πιο σύγχρονο, όμορφο και λειτουργικό γίνεται το κέντρο της πόλης των Τρικάλων με το μεγάλο έργο της ανάπλασης των δύο πλατειών και του μετώπου προς το Ληθαίο. Σε συνεργασία με το Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 προχωράμε ένα έργο ουσίας που ενσωματώνει την έννοια της βιωσιμότητας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των πόλεων, μέσα από την ουσιαστική ανασυγκρότηση του αστικού τους ιστού» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.
«Σε συνδυασμό με τα άλλα δυο μεγάλα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 και αφορούν την ανάπλαση της παρόχθιας ζώνης του Ληθαίου ποταμού και την αισθητική αναβάθμιση της νότιας εισόδου αλλάζουμε την εικόνα της πόλης των Τρικάλων. Είναι έργα τα οποία περιμένουν οι Τρικαλινοί εδώ και πολλές δεκαετίες, δίνουν προστιθέμενη αξία και δημιουργούν μια σύγχρονη πόλη που θέλεις να ζεις και να επισκέπτεσαι» προσθέτει επίσης ο Περιφερειάρχης.
Τα έργα ανάπλασης
Αναφορικά με την Κεντρική πλατεία (Ηρώων Πολυτεχνείου), προβλέπονται οι απαραίτητες εργασίες διαμόρφωσης εδάφους (εκσκαφές, επιχώσεις, καθαιρέσεις) για τη δημιουργία ενός εκτεταμένου, ανοιχτού κεντρικού πλατώματος.
Το κεντρικό τμήμα της επιφάνειας της πλατείας διαστρώνεται με μάρμαρο τύπου Διδύμων, επί βάσεως από οπλισμένο σκυρόδεμα, ενώ η εγκάρσια ζώνη σύνδεσης της κεντρικής πεζογέφυρας και της διάβασης πεζών προς Κονδύλη δαπεδοστρώνεται με κυβόλιθο από μάρμαρο αντίστοιχου τύπου. Η ζώνη περιμετρικά της κεντρικής επιφάνειας της πλατείας αποτελεί διαδρομή συσχέτισης -σύνδεσης των δύο πλατειών αφού οδηγεί τον περιπατητή προς την πλατεία Εθνική Αντίστασης και διαμορφώνεται από χυτό δάπεδο επεξεργασμένου σκυροδέματος. Στη βορειοδυτική γωνία της κεντρικής πλατείας διαμορφώνεται μια υπερυψωμένη περιοχή με ανάλογη επίστρωση από χυτό επεξεργασμένο σκυρόδεμα.
Την διαμόρφωση του χώρου της κεντρικής πλατείας συμπληρώνουν χαμηλή και νέα υψηλή φύτευση, καθώς και μία υδάτινη διαδρομή τεθλασμένου γραμμικού σχήματος που καταλήγει στη μία εκ των δύο εκτεταμένων υδατοδεξαμενών. Επιπλέον κατασκευάζονται δύο στέγαστρα. Το ένα εξ αυτών στεγάζει δύο είδη λειτουργιών, του info point και του χώρου υγιεινής, ενώ το δεύτερο πέρα από τη βασική του λειτουργία ως χώρος σκίασης και ανάπαυσης, στη διάρκεια της νύχτας δρα ως γιγάντιο φωτιστικό.
Η περιοχή προς την πλευρά του Ληθαίου ποταμού, που συνδέει τις δύο πλατείες, διαμορφώνεται με δύο τύπους χυτού έγχρωμου επεξεργασμένου σκυροδέματος, περιλαμβάνει ζώνη όδευσης τυφλών όπως και ποδηλατόδρομο και οδηγεί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.
Στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης προβλέπεται υπερύψωση του κεντρικού τμήματός της με σκοπό την ομαλότερη προσέγγιση της γέφυρας Μαρούγγαινας, ιδιαίτερα από άτομα περιορισμένης κινητικότητας. Το κύριο υλικό διάστρωσης είναι χυτό δάπεδο επεξεργασμένου σκυροδέματος. Διαμορφώνεται έτσι, ένα υπερυψωμένο «belvedere» συσχετισμένο με την τοποθέτηση ενός μικρού αναψυκτηρίου που περιλαμβάνει το παρασκευαστήριο, αποθηκευτικό χώρο και τους απαραίτητους χώρους υγιεινής υπό τη στέγαση ενός επιμήκους μεταλλικού στεγάστρου. Η αντίστοιχη εγκάρσια ζώνη που συνδέει τη γέφυρα με τη διασταύρωση των οδών Τσιτσάνη και Διονυσίου δαπεδοστρώνεται με κυβόλιθο από μάρμαρο Διδύμων. Στο πράσινο πρανές του Ληθαίου ποταμού, και επί της ιδιοκτησίας του Δ.Τρικκαιων, διαμορφώνονται αμφιθεατρικά κερκίδες και μια ράμπα ομαλής κατάβασης προς την όχθη του ποταμού. Νότια της πλατείας, αναπτύσσεται ο κήπος των Ιαμάτων, από επιφάνειες πρασίνου φυτεμένες με αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Στη βόρεια πλευρά της πλατείας διαμορφώνονται επάλληλα πλατώματα από σκυρόδεμα που συνοδεύονται από μικρές υδατοδεξαμενές, δημιουργώντας μια ατμοσφαιρική αλλά και φιλότεχνη είσοδο αφού εκεί προβλέπεται η τοποθέτηση γλυπτών. Στοιχεία αστικού εξοπλισμού (καθιστικά, ψηλός, χαμηλός και ενδοδαπέδιος φωτισμός, δοχεία απορριμμάτων, κρήνες κα) ολοκληρώνουν αισθητικά και λειτουργικά την ανάπλαση των δύο πλατειών.