Τροφοδοσία των πόλεων της Ηπείρου με μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου μετά το 2021

Μία βραδιά μνήμης και τιμής στο Π.Π.Ι.Ε.Δ.
23 Ιουλίου 2020
Απόπειρα αντιγραφής με ηλεκτρονικά μέσα από δύο υποψηφίους οδηγούς
23 Ιουλίου 2020
Show all

Τροφοδοσία των πόλεων της Ηπείρου με μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου μετά το 2021

Παραμένει ο σχεδιασμός για την τροφοδοσία των πόλεων της Ηπείρου με φυσικό αέριο, παρά την απένταξη του αγωγού Κομοτηνής – Θεσπρωτίας από το νέο Δεκαετές σχέδιο Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2030 του ΔΕΣΦΑ, το οποίο τέθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση, διαβεβαιώνει η ΔΕΣΦΑ.

Η τροφοδοσία θα γίνει μετά το τέλος του 2021 με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο που θα μεταφέρεται με φορτηγά από τη Ρεβυθούσα. Η τεχνική υποδομή είναι υπό κατασκευή και αναμένεται να ενταχθεί στο σύστημα στα τέλη του 2021.

Όπως ανέφεραν πηγές της εταιρείας, η τροφοδοσία μπορεί να γίνει με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (ΥΦΑ) που θα μεταφέρεται στην Ήπειρο με φορτηγά, αξιοποιώντας τις νέες υποδομές που κατασκευάζει ο ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα όπου λειτουργούν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης και αεριοποίησης του ΥΦΑ.

Διαμαρτύρεται ο δήμος Ιωαννιτών και αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να φτάσει το αέριο στην Ήπειρο

Η διαβεβαίωση εκ μέρους ΔΕΣΦΑ έρχεται μετά την έντονη διαμαρτυρία που εξέφρασε δημόσια ο δήμος Ιωαννιτών για την απένταξη του αγωγού φυσικού αερίου Κομοτηνής – Θεσπρωτίας από Σχέδιο Προγράμματος Ανάπτυξης για το διάστημα από το 2021 μέχρι το 2030 του ΔΕΣΦΑ. Εξέφρασε επίσης, την έντονη διαμαρτυρία του, καθώς στο πρόγραμμα έργων της δεκαετίας δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την τροφοδοσία της Ηπείρου με φυσικό αέριο. Παράλληλα δήμος Ιωαννιτών ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία να συνεργαστεί άμεσα με όλους τους δήμους της Ηπείρου, την Περιφέρεια, τους θεσμοθετημένους φορείς και το Πανεπιστήμιο και να καταθέσει πλήρη και τεκμηριωμένη πρόταση. Καλεί δε την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να παρέμβουν άμεσα. Να δρομολογήσουν την πλέον κατάλληλη και άμεσα υλοποιήσιμη λύση, ώστε το φυσικό αέριο να φτάσει και στην Ήπειρο.

Η ΔΕΣΦΑ, σε σχέση με τον αγωγό Κομοτηνής – Θεσπρωτίας που απεντάχθηκε από το πρόγραμμα, τονίζει ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μέρος ενός διακρατικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, το οποίο τη δεδομένη χρονική στιγμή εκτιμάται ότι δεν είναι αρκετά ώριμο, ώστε να ενταχθεί στο νέο Δεκαετές Πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ.

Για να προλάβει προφανώς περαιτέρω αντιδράσεις εκ μέρους της Αυτοδιοίκησης της περιοχής αλλά και των φορέων, διαβεβαιώνει ότι η τεχνική υποδομή για τον εφοδιασμό φορτηγών με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο στη Ρεβυθούσα είναι υπό κατασκευή και αναμένεται να ενταχθεί στο σύστημα στα τέλη του 2021. Με τον τρόπο αυτό θα επιτραπεί η μεταφορά φυσικού αερίου σε περιοχές που είναι βρίσκονται μακριά από το δίκτυο αγωγών, για την τροφοδοσία των καταναλωτών.

“Το συγκεκριμένο έργο (LNG truck loading) είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένο με το Πενταετές Πρόγραμμα της ΔΕΔΑ, που εγκρίθηκε πρόσφατα από τη ΡΑΕ, για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής στις πόλεις των Ιωαννίνων, της Άρτας, της Πρέβεζας και της Ηγουμενίτσας, μέσω σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ), που θα παρέχουν τη δυνατότητα στην περιοχή της Ηπείρου να αποκτήσει πρόσβαση στο φυσικό αέριο, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί”, τονίζεται από τον ΔΕΣΦΑ.