Βοήθεια για να δημιουργηθούν γέφυρες συνεργασίας ανάμεσα στη Silicon Valley και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιζτικώστας, μιλώντας στο Stanford University, παρουσία των μελών της επιχειρηματικής αποστολής της Περιφέρειας στις ΗΠΑ. “Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για επενδύσεις στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κεντρική Μακεδονία” είπε και σημείωσε ότι μια ‘γέφυρα’, που θα συνδέει την Κεντρική Μακεδονία και τη Silicon Valley θα είναι αμοιβαία επωφελής.
“Πιστεύω ότι η πρώτη έκθεση Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας ‘Beyond 4’, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 2020, μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια συνεργασίας και οφείλουμε από κοινού να κινηθούμε περισσότερο και με μεγαλύτερη ταχύτητα, ώστε να βάλουμε τα θεμέλια του στόχου μας για περισσότερες επενδύσεις, με έμφασή στον τομέα της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών” τόνισε και πρότεινε να γίνει το Πανεπιστήμιο Stanford τιμώμενο Πανεπιστήμιο στην ‘Beyond 4’. Αναφέρθηκε, άλλωστε, στην ανάκαμψη στην Ελλάδα και υπογράμμισε ότι η Κεντρική Μακεδονία είναι πρωταγωνίστρια στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας ως επενδυτικός πόλος, διότι διαθέτει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, με κυριότερα τη γεωστρατηγική της θέση και το ανθρώπινο δυναμικό της. “Ο δικός μας στόχος είναι να δημιουργήσουμε στην Κεντρική Μακεδονία τη Silicon Valley της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και πιστέψτε με, θα το πετύχουμε” πρόσθεσε.
Ο κ. Τζιτζικώστας παρουσίασε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κεντρικής Μακεδονίας, τα χαρακτηριστικά της περιοχής και τις δυνατότητές της σε φοιτητές, καθηγητές, startupers, ερευνητές, στελέχη εταιριών τεχνολογίας, επενδυτικών funds, ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων και angel investors. Σε αυτά περιλαμβάνονται η αύξηση των αφίξεων τουριστών στην Ελλάδα, η αύξηση των εξαγωγών κατά 50%, η υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στην Περιφέρεια και το Cern, η ανάπτυξη των κλάδων της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών, η δημιουργία του πάρκου υψηλής τεχνολογίας στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, τα υψηλά ποσοστά απορρόφησης ευρωπαϊκών πόρων και οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν για τον δραστικό περιορισμό της γραφειοκρατίας και τη δημιουργία one stop shop υπηρεσιών, για να γίνει η Κεντρική Μακεδονία η πιο φιλική περιοχή της Ελλάδας για την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, την έρευνα και τις νέες τεχνολογίες.
Τον περιφερειάρχη προλόγισε στην εκδήλωση η λέκτορας στην Ελληνική Γλώσσα και Βιβλιογραφία του Stanford University, Eva Prionas, ενώ το λόγο πήραν ακόμη ο πρόεδρος της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης Τάσος Τζήκας, ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Κυριάκος Λουφάκης, ο προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος, Κώστας Καγγελίδης.