“Δημόσιος διάλογος με έμπνευση – σεβασμό και όχι με φανατισμό”
Ο Δημόσιος διάλογος όπου αυτός και αν πραγματοποιείται (μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πλατείες, αμφιθέατρα), θα πρέπει να εμπνεύσει για αλλαγή – βελτίωση – συνέχεια, να δώσει κατεύθυνση και να διασφαλίσει ότι θα επιτευχθεί το όραμα.
Ο Δημόσιος διάλογος σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να φανατίζει, μέσα από την εκμετάλλευση της άγνοιας και αμάθειας του πλήθους, δαιμονοποιώντας τον οποιοδήποτε αντίπαλο και δραματοποιώντας την οποιαδήποτε κατάσταση, ώστε να φανταζόμαστε τα χειρότερα δυνατά σενάρια.
Ο Δημόσιος διάλογος σαν λόγος, αντίλογος, αντιπαράθεση, ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, με τον εριστικό του χαρακτήρα και την αγωνιστική του διάθεση, πρέπει να συντηρεί τη γνώση και βελτιώνει τη ζωή.
Πάνω από όλα όμως ο Δημόσιος Διάλογος πρέπει να δείχνει σεβασμό στους πολίτες, δημιουργώντας συνθήκες και κλίμα αισιοδοξίας, που με απλά λόγια «αισιοδοξώ» σημαίνει: ξεκινώ από την ιδέα ότι μπορούμε να βελτιώσουμε το μέλλον. Η δομή του Θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να θυσιάζει το ατομικό συμφέρον στο γενικό καλό, σύμφωνα με τις πολιτικές αρχές του «Περικλή» που έλεγε: «εγώ νομίζω πως μια πόλη, αν βρίσκεται σε καλή κατάσταση σαν σύνολο, ωφελεί πιο πολύ τους πολίτες, απ’ ότι αν έχει ευτυχισμένους πολίτες σαν άτομα, αλλά σαν σύνολο δυστυχεί».
Κανένας δεν πρέπει να συμπεριφέρεται στον πολίτη σαν άβουλο όν ή σαν ιθαγενή στην ίδια του την πόλη και να τον παρασύρει μέσα από τον φανατισμό, τα επικοινωνιακά τρικ και την υπεργενίκευση, με σκοπό την παρουσίαση της πραγματικότητας μέσα από παραμορφωτικά γυαλιά.
Οι σημερινές ανάγκες απαιτούν έμπνευση και σεβασμό στον πολίτη, μέσα από οργανωμένες λύσεις, για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού: να μετατρέψουμε και να αναδείξουμε Ελευσίνα και Μαγούλα ως «Πόλεις», όπου καθένας από εμάς θα έχει ενεργό συμμετοχή και πρωταγωνιστικό ρόλο στη βελτίωσή τους.
Με εκτίμηση Ιωάννης Π. Παναγιωτούλιας
Γενικός Γραμματέας Δημου Ελευσίνας