«Θέλω να κάνω τη Στερεά Ελλάδα πρωταγωνίστρια»

“Καρέ” στηρίξεων από το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου
5 Σεπτεμβρίου 2023
“Δημόσιος διάλογος με έμπνευση – σεβασμό και όχι με φανατισμό”
6 Σεπτεμβρίου 2023
Show all

«Θέλω να κάνω τη Στερεά Ελλάδα πρωταγωνίστρια»

«Θέλω να κάνω τη Στερεά Ελλάδα πρωταγωνίστρια»

Ενα βασικό θέμα είναι η διαχείριση του υδάτινου δυναμικού και τα εγγειοβελτιωτικά έργα. Η ύπαιθρος και ο πρωτογενής τομέας απαιτούν επείγοντα έργα για να μην ερημοποιηθούν τα χωριά μας.

«Φιλοδοξία μου, να διαμορφωθεί ένα προοδευτικό αυτοδιοικητικό κίνημα ενάντια στη συντήρηση και την καθυστέρηση», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Λουκάς Αποστολίδης, υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Παρουσιάζει το όραμά του για την περιοχή και προτείνει μια ρηξικέλευθη αλλαγή στη διοικητική διαίρεση της χώρας.

 Τι σας ώθησε να διεκδικήσετε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας;

Η Στερεά είναι το μέρος που γεννήθηκα, μεγάλωσα και αγάπησα όσο κανέναν άλλον τόπο. Για δεκαετίες ασχολούμαι μέσα από πλήθος μελετών και βιβλίων με την περιφερειακή ανάπτυξη και με τον θεσμό της Περιφέρειας. Κατεβαίνω ως υπ. περιφερειάρχης, για να προσφέρω με την εμπειρία και τη γνώση μου και για να αλλάξω το πρόσωπο της Στερεάς με ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα δεκαετίας και με γενναίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα θέσουν τόσο τον θεσμό της Περιφέρειας όσο και τη Στερεά Ελλάδα ειδικά πρωταγωνιστή των εθνικών και ευρωπαϊκών εξελίξεων.

● Ποια είναι τα βασικά προβλήματα της περιοχής και πώς σκοπεύετε να τα αντιμετωπίσετε;

Προτεραιότητα, η αγοραστική δύναμη των πολιτών, το δημογραφικό και η στήριξη των νέων. Να σταματήσουμε την αιμορραγία της μετανάστευσης. Ενα βασικό θέμα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, στην Περιφέρεια της Στερεάς, είναι η διαχείριση του υδάτινου δυναμικού και τα εγγειοβελτιωτικά έργα. Η ύπαιθρος και ο πρωτογενής τομέας απαιτούν επείγοντα έργα για να μην ερημοποιηθούν τα χωριά μας. Προτείνουμε, λοιπόν, για την προστασία του περιβάλλοντος την ίδρυση περιφερειακού φορέα που θα ασχολείται ακριβώς με αυτά τα έργα σε όλες τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις της περιφέρειας (Κωπαΐδα – Σπερχειάδα – Δομοκός – Ξυνιάδα – πεδινές εκτάσεις Εύβοιας) με σκοπό την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της περιφέρειας στον πρωτογενή τομέα, επιτρέποντας στη Στερεά να αναπτυχθεί οικονομικά και κοινωνικά δίκαια, με σεβασμό απέναντι στη φύση και τον άνθρωπο.

 Γιατί οι πολίτες να επιλέξουν τον δικό σας συνδυασμό και όχι εκείνον του απερχόμενου περιφερειάρχη;

Η δημοκρατική παράταξη θεμελίωσε τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς. Υπηρετώ και εκπροσωπώ την παράταξη για πολλά χρόνια σε διάφορες θέσεις ευθύνης ως βουλευτής, αντιπρόεδρος της Βουλής και υφυπουργός Εθνικής Αμυνας. Εχω συσσωρευμένη γνώση, εμπειρία και δημοσιεύσεις, έρευνες και μελέτες για την ανάπτυξη της Στερεάς. Ασφαλώς το αξιακό μας πλαίσιο, οι προσωπικές μου εμπειρίες στον δημόσιο βίο, η ικανότητα και η δυνατότητα διαχείρισης αλλά και η μεταρρυθμιστική μου πνοή πιστεύω ότι είναι τα βασικά για να ψηφίσουν οι πολίτες. Η Στερεά Ελλάδα είναι μια περιφέρεια με τεράστιες πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες, τόσο στον πρωτογενή όσο και στον δευτερογενή τομέα. Αυτό που χαρακτηρίζει τη θητεία της παράταξης του περιφερειάρχη είναι η καθυστέρηση, η εγκατάλειψη και η αδράνεια. Στην υφιστάμενη κατάσταση, η παράταξή μας απαντά με ένα δεκαετές αναπτυξιακό πρόγραμμα και με γενναίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα ξανακάνουν τη Στερεά να πατά στέρεα στα δικά της πόδια.

 Το ΠΑΣΟΚ σας στηρίζει. Εσείς σε ποιο κοινό απευθύνεστε και ποιες συμμαχίες θα επιδιώξετε αν περάσετε στον β΄ γύρο;

Ασφαλώς και το ΠΑΣΟΚ με στηρίζει και πολλά στελέχη του είναι υποψήφιοι μαζί μου. Ο δημοκρατικός κόσμος, ο απλός πολίτης που ασπάζεται τις αρχές και το πρόγραμμα της παράταξης είναι το εκλογικό σώμα που απευθύνομαι. Φιλοδοξία μου, να διαμορφωθεί ένα προοδευτικό αυτοδιοικητικό κίνημα ενάντια στη συντήρηση και την καθυστέρηση.

 Συμφωνείτε με τη σημερινή διοικητική διαίρεση της χώρας σε 13 περιφέρειες; Ποιο εναλλακτικό μοντέλο θα προκρίνατε;

Η σημερινή τεχνητή και αφύσικη απόσπαση/κατάτμηση περιοχών της χώρας αντιστρατεύεται όχι μόνο την Ιστορία και τη γεωγραφία αλλά και την ίδια την κοινή λογική. Είναι αδιανόητο η Ελλάδα να έχει 13 περιφέρειες τη στιγμή που η Ιταλία έχει 20, η Γαλλία 13, η Ισπανία 17, η Πορτογαλία 6 κ.λπ. Ως υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, θα επιδιώξω να αποκαταστήσω την ιστορική και οικονομικοπολιτισμική ταυτότητα της Ρούμελης.

Η Ρούμελη πρέπει να ξαναβρεί την ιστορική, κοινωνική, πολιτισμική και αναπτυξιακή ταυτότητά της από την Αιτωλοακαρνανία έως τη Βοιωτία και την Εύβοια και να αποτελέσει μία ενιαία περιφερειακή οντότητα. Η περιφέρεια πρέπει να προστατεύσει την αυτονομία της στα συνταγματικά πλαίσια και να μη μετατραπεί σε απλό διαχειριστή της κεντρικής εξουσίας.

Πληθυσμιακά, η περιφέρεια να αυξηθεί στις 700 χιλιάδες κατοίκους. Στο πλαίσιο του δημοκρατικού διαλόγου με την κεντρική εξουσία αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών θα δρομολογηθεί η προσαρμογή με το ευρωπαϊκό θεσμικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Ελπίζω η θεσμική αυτή παρέμβαση να αποτελέσει καθολικό αίτημα όλων των παρατάξεων. Η παράταξή μας διεκδικεί να επαναφέρει στο προσκήνιο τη Στερεά Ελλάδα των ευκαιριών, της προοπτικής και της κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης.