Διεθνές Βραβείο «UCLG – MEXICO CITY – CULTURE 21» για Δήμους και Περιφέρειες που αναδεικνύουν τον Πολιτισμό
Υποβολή προτάσεων μέχρι 16 Φεβρουαρίου
Το παγκόσμιο δίκτυο πόλεων United Cities and Local Governments (UCLG) για έκτη φορά απονέμει Βραβείο για τον πολιτισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτού, θα αναδειχθούν καινοτόμες πρωτοβουλίες των Δήμων και των Περιφερειών, που συνδέονται με τα πολιτιστικά δικαιώματα, την ιδιότητα του πολίτη και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Γενικός στόχος του εν λόγω βραβείου είναι να αναδειχθεί η σημασία των πολιτικών για τον Πολιτισμό σε τοπικό επίπεδο και η σύνδεσή τους με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), όπως αυτοί περιλαμβάνονται στην Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών και το Νέο Αστικό Θεματολόγιο (New Urban Agenda).
Οι θεματικές ενότητες βραβείου είναι οι εξής:
Δημόσια Αγαθά και πρόσβαση στον Πολιτισμό
Υποβάλλονται υποψηφιότητες για πολιτικές, πρακτικές, προγράμματα ή έργα που ενισχύουν τη συμμετοχή στο πολιτιστικό γίγνεσθαι, την πρόσβαση σε πολιτισμικά αγαθά και υπηρεσίες, την ατομική και συλλογική έκφραση. Επίσης, προτάσεις που συμβάλλουν στην άρση των διακρίσεων και του αποκλεισμού, και γενικά προωθούν μία κουλτούρα που αφουγκράζεται τον πολίτη.
Πολιτιστική ανάπτυξη κοινοτήτων και προώθηση της κουλτούρας ειρήνης Αφορούν υποψηφιότητες πολιτικές, πρακτικές, προγράμματα ή έργα που ενισχύουν την κοινωνική ενσωμάτωση και συνοχή και την καταπολέμηση της φτώχειας και των ανισοτήτων, μέσω ολιστικών και διεπιστημονικών στρατηγικών, εμπλέκοντας δράσεις για την υγεία, την εκπαίδευση, την ασφάλεια, την ισότητα των φύλων, τη σεξουαλική διαφορετικότητα, τα δικαιώματα και την πρόσβαση σε υπηρεσίες.
Πολιτιστικά δικαιώματα, ανάπτυξη και κοινή ευημερία
Αφορούν υποψηφιότητες για έργα που επικεντρώνονται στα πολιτιστικά αγαθά ως φορείς κοινής ευημερίας, σε δράσεις που βασίζονται στην βιώσιμη και συμπεριληπτική πολιτιστική οικονομία, στην τοπική ανάπτυξη, την απασχόληση με αξιοπρεπείς όρους εργασίας στον καλλιτεχνικό και πολιτιστικό τομέα. Επιλέξιμα είναι έργα που προωθούν τον βιώσιμο πολιτιστικό τουρισμό, την ψηφιοποίηση και την τεχνολογία.
Πολιτισμός, εδαφική ενότητα και βιώσιμος αστικός σχεδιασμός
Σε αυτή την κατηγορία επιδιώκεται να αναγνωριστούν καινοτόμες και βιώσιμες προτάσεις, οι οποίες βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών σε τοπικό επίπεδο. Οι προτάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν έργα των φορέων για το πολιτιστικό τοπίο, τον δημόσιο χώρο, την τέχνη σε δημόσιους χώρους (public art), την αρχιτεκτονική, την αστική σχεδίαση, τα τοπία, τις στρατηγικές εφαρμογής πολιτιστικών θεσμών, υποδομών και της χωροταξίας.
Περιβάλλον και προστασία του πλανήτη
Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει πολιτικές, πρακτικές, προγράμματα ή έργα που αντιμετωπίζουν τα πολιτιστικά δικαιώματα ως παράγοντα προστασίας της φύσης και ενίσχυσης της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Προτάσεις που μπορεί να υποβληθούν περιλαμβάνουν τους τομείς: διαχείριση τοπίου, προστασία και διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς, ενίσχυση της βιοποικιλότητας. Αφορούν επίσης πολιτιστικές δράσεις που συνδέονται με τη γεωργία, τη διατροφή, τη γαστρονομία, ή και δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη διαχείριση φυσικών καταστροφών και κρίσεων.
Πολιτιστική διακυβέρνηση και συνεργασία
Θα διακριθούν προτάσεις που ενισχύουν την συμμετοχή των πολιτών, τη δημοκρατία, τη διαφάνεια, τη συνεργασία και την τοπική και διεθνή συνεργασία. Επίσης, μπορεί να υποβληθεί υποψηφιότητα για πρωτοβουλίες βελτίωσης της δημόσιας διοίκησης και αποτελεσματικότερης άσκησης των δικαιωμάτων των πολιτών είτε μέσω δράσεων για καλύτερη πληροφόρηση και γνώση, είτε μέσω μηχανισμών επικοινωνίας.
Κριτήρια Επιλογής των Καλύτερων Υποψηφιοτήτων
Οι ενδιαφερόμενοι φορείς θα πρέπει μέσω των δράσεων που έχουν εφαρμόσει, να έχουν αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα μία συγκεκριμένη τοπική ανάγκη, ένα πρόβλημα, ή μια πρόκληση.
Θα πρέπει να υπάρχουν τεκμήρια για τα αποτελέσματα και την ποιότητα εφαρμογής της δράσης.
Η πρόταση υποψηφιότητας χρειάζεται να έχει πρωτοτυπία και να εντάσσει την καινοτομία στην επίλυση τοπικού ζητήματος. Η δημιουργική διαδικασία, ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη, καθώς και η μετασχηματιστική αλλαγή θα πρέπει να είναι εμφανείς.
Η αποτελεσματικότητα και η βιωσιμότητα, η δυναμική και τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν. Τέλος, η πρόταση χρειάζεται να έχει στοιχεία που να επιτρέπουν να εφαρμοστεί και από άλλες χώρες με παρόμοιες ανάγκες.
Προϋποθέσεις Συμμετοχής
Υποψηφιότητες μπορούν να υποβάλλουν άμεσα ή έμμεσα μέλη του UCLG. Ως έμμεσα μέλη νοούνται Δήμοι ή Περιφέρειες, που συμμετέχουν σε οργανώσεις, ομοσπονδίες, δίκτυα, ενώσεις, ή περιφερειακές αρχές, οι οποίες με τη σειρά τους, είναι άμεσα μέλη του UCLG.
Οι υποβαλλόμενες προτάσεις θα πρέπει να:
α) επικεντρώνονται σε καινοτόμες πρακτικές ή/και πολιτικές, προγράμματα ή έργα, τα οποία έχουν ελάχιστη διάρκεια υφιστάμενης λειτουργίας/εφαρμογής δύο (2) ετών, β) έχουν υλοποιηθεί άμεσα από τοπική ή περιφερειακή αρχή, ή από τοπικούς πολιτιστικούς φορείς (Κοινωνία των Πολιτών, σωματεία, πολιτιστικά ινστιτούτα, πολιτιστικούς οργανισμούς, πανεπιστήμια, ακτιβιστές, κ.α.,
Η πρόταση υποβάλλεται σε Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά. Κάθε πόλη, τοπική ή περιφερειακή αρχή θα πρέπει να υποβάλλει μόνο μία υποψηφιότητα.
Διαδικασία επιλογής, προθεσμία υποβολής προτάσεων
Η διαδικασία επιλογής διεξάγεται σε τρεις φάσεις.
Η αρχική προθεσμία έχει οριστεί για τις 16 Φεβρουαρίου τ.ε..
Στους φιναλίστ θα απονεμηθεί: -Βραβείο -«Ειδική Μνεία των Κριτών» -Αναγνώριση εφαρμογής «καλών πρακτικών».
Η αναγνώριση αυτή παρέχει την ευκαιρία να αναγνωριστούν πρωτοβουλίες από όλο τον κόσμο, ως «υποδείγματα» που μπορούν να αναπαραχθούν, με σκοπό την προαγωγή των πολιτιστικών δικαιωμάτων στην τοπική βιώσιμη ανάπτυξη.
Περισσότερες πληροφορίες
Το κείμενο της προκήρυξης του Διεθνούς Βραβείου, καθώς και τη φόρμα υποβολής της υποψηφιότητας μπορείτε να αναζητήσετε στον εξής ιστότοπο (www.agenda21culture.net/award).