Δυτ. Λέσβος: Σε σύγχρονο ξενώνα για μαθητές, μετατρέπεται εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο στο Σίγρι
Ένα εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο στο Σίγρι, η «Νησιώπη», ιδιοκτησίας του Δήμου Δυτικής Λέσβου μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο χώρο φιλοξενίας μαθητών που επισκέπτονται το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και επιλέγουν να διανυκτερεύσουν στο Σίγρι.
Η μελέτη της μετατροπής ενός ερειπιώνα σε μια σύγχρονη μονάδα φιλοξενίας 28 μαθητών παρουσιάστηκε χθες Πέμπτη 18 Ιουλίου στην Καλλονή στις εγκαταστάσεις της Αναπτυξιακής Εταιρείας «Αρμός», από τη μελετητική ομάδα. Την αρχιτέκτονα Ήβα Φράγκου, τον πολιτικό μηχανικό Κώστα Αχείμαστο και τον Ηλεκτρολόγο – Μηχανολόγο Στέλιο Βαβαλιάρο.
Το κλειστό και εγκαταλειμμένο από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 ξενοδοχείο, παραχωρήθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους από το Δήμο Δυτικής Λέσβου ενώ όπως σημείωσε ο κ. Ζούρος Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου «η μελέτη διήρκεσε περί τα 2,5 χρόνια αφού χρειάσθηκε να εγκριθεί και από υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού λόγω της γειτνίασης του με το Ναό της Αγίας Τριάδας Σιγρίου αλλά και το κάστρο του Σιγρίου».
Σύμφωνα με την παρουσιασθείσα μελέτη η «Νησιώπη» μετατρέπεται σε κέντρο φιλοξενίας μαθητών που θα διανυκτερεύουν στο Σίγρι στα πλαίσια επίσκεψης τους στο Σίγρι. Θα έχει σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές εστίασης και διαμονής, χώρους εκπαίδευσης και υγιεινής. Ενώ έχει προδιαγραφές φιλοξενίας και ατόμων με κινητικά προβλήματα. Αρχιτεκτονικά η επένδυση τμημάτων με πέτρα κάνουν τον ξενώνα να προσομοιάζει με το Μουσείο αλλά και το γειτονικό ναό αλλά και με το κάστρο.
Η μελέτη του έργου χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ενώ η υλοποίηση του με προϋπολογισμό περί τα 700.000 ευρώ θα ενταχθεί το επόμενο διάστημα σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.
Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, «η περίπτωση του κλειστού και εγκαταλειμμένου επί σχεδόν 40 χρόνια ξενοδοχείου του Σιγρίου είναι απόδειξη για το πώς η αυτοδιοίκηση αξιοποιεί την ακίνητη της περιουσία. Σε ότι μας αφορά συνέχισε, αξιοποιούμε την ακίνητη μας περιουσία σε όφελος των τοπικών κοινωνιών. Τη χρησιμοποιούμε ως μοχλό ανάπτυξης και αυτό φαίνεται συνεχώς από τις εξωστρεφείς μας δράσεις όπως η δημιουργία κέντρο καινοτομίας στο σχολείο στην Ανεμώτια ή Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία της Δυτικής Λέσβου στη Βατούσα. Αλλά και κλειστούς και εγκαταλειμμένους επί πολλά χρόνια χώρους ξανανοίγουμε και αποδώσουμε σε χρήση. Τα λουτρά του Πολιχνίτου λειτουργούν και σε λίγο θα λειτουργήσουν και τα λουτρά της Εφταλούς. Το κλειστό κάμπινγκ ζούγκλα στην Εφταλού επαναχρησιμοποιείται από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. Ένα δίκτυο χώρων πολιτισμού και κοινωνικών συναθροίσεων χτίζεται σιγά σιγά στη θέση παρατημένων υποδομών ιδιοκτησίας των τοπικών κοινωνιών. Όλα αυτά μαζί, αλλάζουν την εικόνα της Δυτικής Λέσβου και αυτό αρχίζει να φαίνεται».
Σημειώνεται ότι ο Δήμος Δυτικής Λέσβου πρόσφατα υπέγραψε προγραμματική συμφωνία με το μουσείο Φυσικής ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Με τη συμφωνία αυτή οι δυο φορείς δήλωσαν ότι έμπρακτα στηρίζουν διαδικασίες προσέλκυσης πανεπιστημίων και σχολείων για την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων. Υποστηρίζουν δράσεις δημιουργίας υποδομών για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην Δυτική Λέσβο (μονοπάτια, παρατηρητήρια, σημεία ενημέρωσης επισκεπτών, κλπ). Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, των επισκεπτών της Λέσβου και ιδιαίτερα των νέων σε θέματα ανάδειξης και προστασίας της φυσικής κληρονομιάς, της γεωποικιλότητας και της βιοποικιλότητας, των προστατευόμενων περιοχών, της ορνιθοπανίδας και των υγροτόπων της Δυτικής Λέσβου. Υποστηρίζουν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών της Δυτικής Λέσβου και ιδιαίτερα των νέων, σε θέματα κλιματικής κρίσης, φυσικών κινδύνων και αντιμετώπισης καταστροφών. Συμμετέχουν στη διοργάνωση εκδηλώσεων, εκθέσεων και συνεδρίων. «Προπάντων όμως με τη προγραμματική συμφωνία θέλουμε να αξιοποιήσουμε για πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και περιβαλλοντικές δράσεις, δημοτικά ακίνητα και να συμβάλουμε στην ανάπτυξη ξεχασμένων οικισμών και τελικά στην ανάπτυξη των χωριών του τόμου μας, με μοχλό τον πολιτισμό» είχε σχολιάσει υπογράφοντας τη συμφωνία ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου.
Όπως ανακοινώθηκε επίσης και σε επιβεβαίωση της αξίας της υπογραφείσας προγραμματικής συμφωνίας, μόνο για φέτος 24 ξένα Πανεπιστήμια και ειδικοί ερευνητές τους και επιστήμονες θα επισκεφθούν το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.