Δημόσιο: Πώς θα επεκταθεί το bonus σε όλους τους υπαλλήλους

Υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το Πράσινο Κίνημα ο Αλέξης Γεωργούλης
28 Μαρτίου 2024
Αξιολόγηση: Τι ισχύει με την προστασία των προσωπικών δεδομένων (ΦΕΚ)
29 Μαρτίου 2024
Show all

Δημόσιο: Πώς θα επεκταθεί το bonus σε όλους τους υπαλλήλους

Δημόσιο: Πώς θα επεκταθεί το bonus σε όλους τους υπαλλήλους

Την εφαρμογή του συστήματος bonus σε όλο το Δημόσιο και στους φορείς του, προωθεί με νομοσχέδιο, το ΥΠΕΣ.

Η χρηματική ανταμοιβή θα «ξεκλειδώνει» για μια υπηρεσία με την επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί από την ηγεσία του υπουργείου και στη συνέχεια, ο προϊστάμενος θα αναλαμβάνει να κατανείμει το ποσό ανάλογα με την απόδοση κάθε υπαλλήλου.

Στο εν λόγω νομοσχέδιο αναφέρθηκε με ανάρτησή της και η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, η οποία έγραψε:

Ποιοι είναι οι ως τώρα δικαιούχοι
Όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής για τους δημοσίους υπαλλήλους, έχει εφαρμοστεί πιλοτικά με βάση τις διατάξεις των άρθρων 23 – 27 του ν. 4940/2022 «Σύστημα στοχοθεσίας, αξιολόγησης και ανταμοιβής για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και άλλες διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα».

Με βάση τις εν λόγω διατάξεις, ως τώρα δικαιούχοι των πρόσθετων ανταμοιβών παραγωγικότητας είναι οι παρακάτω κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων:

οι πολιτικοί υπάλληλοι και το ένστολο προσωπικό του δημόσιου τομέα, οι οποίοι, λόγω αρμοδιότητας, υλοποιούν συγκεκριμένους στόχους του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής, όπου εντάσσονται τα Ετήσια Σχέδια Δράσης των υπουργείων
οι υπάλληλοι του δημοσίου τομέα, οι οποίοι υπηρετούν στις υπηρεσίες ή είναι μέλη των συλλογικών οργάνων για την παρακολούθηση, τον συντονισμό και την επιτάχυνση της υλοποίησης των Δράσεων, Έργων ή και ομάδας Έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης
οι υπάλληλοι που ορίζονται ρητά από τους φορείς υλοποίησης, φορείς χρηματοδότησης ή υπουργεία ευθύνης ότι υλοποιούν τα έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»
οι υπάλληλοι της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων Αποκεντρωμένων Μονάδων Κρατικών Ενισχύσεων, των τεχνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ α’ βαθμού και στην Προεδρία της Κυβέρνησης, εφόσον εμπλέκονται σε έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»
οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι, στο πλαίσιο της εφαρμογής των προβλέψεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, υλοποιούν συγκεκριμένους στόχους των δικαστηρίων, των εισαγγελιών και των λοιπών υπηρεσιών στις οποίες απασχολούνται.
Στην πορεία -και εντός του έτους- αναμάνεται το bonus να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, ανάλογα με τον τομέα που δραστηριοποιούνται.

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο, η εφαρμογή του συστήματος κινήτρων στο Δημόσιο θα περάσει στην επόμενη φάση, όπως είχε εξαγγελθεί.

Με απλά λόγια στο ΥΠΕΣ επιθυμούν: “δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν υπάρξει ιδιαιτέρως παραγωγικοί θα επιβραβεύονται οικονομικά”.
Πρόσφατα μάλιστα σε συνέντευξη της, η Νίκη Κεραμέως, αναφερόμενη στο μπόνους παραγωγικότητας, επισήμανε ότι «είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής του μπόνους παραγωγικότητας και στόχος μας να επεκταθεί σε όλο το δημόσιο, για να υπάρχει ακόμα ένα υγιές κίνητρο στο να βελτιώσουμε την απόδοση των δημοσίων υπαλλήλων», τονίζοντας ότι «βάζει σε εφαρμογή την προσπάθεια που κάνουμε για υγιή κίνητρα στο δημόσιο, πως θα βελτιώσουμε την επίδοση στο δημόσιο. Πλέον μπαίνουν στόχοι και η αξιολόγηση γίνεται με βάση το κατά πόσο έχεις επιτύχει τους στόχους σου».

Εφαρμογή με “δικλείδες ασφαλείας”
Οσον αφορά, ωστόσο, την εφαρμογή του συστήματος του μπόνους, θα προηγείται αξιολόγηση και προτεραιοποίηση των στόχων από τον αρμόδιο υπουργό και το μπόνους θα αφορά κάθε έτος τις διευθύνσεις που έχουν σχέση με την επίτευξη των σημαντικών στόχων που έχουν τεθεί. Θεσμοθετείται επίσης συγκεκριμένο σύστημα για την τεκμηρίωση της επίτευξης των στόχων. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι εφόσον «ξεκλειδώσει» το ποσό του μπόνους για συγκεκριμένη διεύθυνση, στο νομοσχέδιο προβλέπονται δικλίδες ασφαλείας ώστε τα χρήματα να μη μοιράζονται σε όλους τους υπαλλήλους με ισοπεδωτικό τρόπο.

“Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων”
Υπενθυμίζεται επίσης, πως στους πολιτικούς υπαλλήλους και στο ένστολο προσωπικό των Γενικών Διευθύνσεων Οικονομικών Υπηρεσιών των Υπουργείων, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Γ.Λ.Κ.), καθώς και στις λοιπές υπηρεσίες και φορείς, που εποπτεύονται ή υπάγονται στο Υπουργείο Οικονομικών μπορεί να καταβάλλεται Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων (Κ.Ε.Δ.Σ.), με βάση την επίτευξη συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών για κάθε υπηρεσία.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο προϊστάμενος κάθε διεύθυνσης των παραπάνω υπηρεσιών λαμβάνοντας υπόψη ιδίως τη φύση των καθηκόντων των υπαλλήλων, την υλοποίηση των ποσοτικών στόχων και την εύρυθμη λειτουργία της οργανικής μονάδας, ορίζει τους υπαλλήλους, οι οποίοι εμπλέκονται άμεσα στην επίτευξη των στόχων και είναι επιλέξιμοι για την καταβολή του Κινήτρου Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων. Η παραπάνω επιλογή τελεί υπό την έγκριση του οικείου Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης.

Το Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων υπολογίζεται επί του βασικού μισθού και του επιδόματος θέσης ευθύνης, δεν συμψηφίζεται με την προσωπική διαφορά στο μισθολόγιο των υπαλλήλων του ΥΠΟΙΚ, δεν μπορεί να υπερβαίνει, ανά έτος, το 15% του αθροίσματος του ετήσιου βασικού μισθού και του επιδόματος θέσης ευθύνης κάθε υπαλλήλου και υπόκειται στις ασφαλιστικές εισφορές και λοιπές κρατήσεις των πρόσθετων αποδοχών.