Άδεια ειδικού σκοπού για εργαζόμενους γονείς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Συντονισμός κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος του κορωνοϊού
11 Μαρτίου 2020
Κείμενο Συναντίληψης και Συνεργασίας υπέγραψαν η ΚΕΔΕ και η Επιτροπή «Ελλάδα 2021»
11 Μαρτίου 2020
Show all

Άδεια ειδικού σκοπού για εργαζόμενους γονείς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Άδεια ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές θα δοθεί για τη διευκόλυνση των εργαζόμενων γονέων. Η άδεια αφορά όλους τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και θα μπορεί να λαμβάνεται και από τους δύο γονείς, αλλά όχι ταυτόχρονα. Θα μπορεί να χορηγείται έως και τις 10 Απριλίου. Το μέτρο ισχύει για όσους γονείς έχουν παιδιά έως 15 ετών.

Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μετά την απόφαση για κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για 14 ημέρες

για κάθε τέσσερις ημέρες άδειας, τρεις θα καταγράφονται ως ειδικού σκοπού και μία ως κανονική άδεια. Εξαιρούνται περιπτώσεις στις οποίες ο ένας γονέας έχει προσβληθεί από τον κορωναϊό, νοσηλεύεται για άλλη ασθένεια ή είναι ΑμεΑ.

Παράλληλα στην σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα εκδοθεί, θα προβλέπεται η δυνατότητα του εργοδότη να προτείνει ευέλικτο ωράριο και τηλεργασία.

Σε ότι αφορά το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου ο κ. Πέτσας εξήγησε πως για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα το κράτος θα καλύψει από τον τακτικό προϋπολογισμό το 1/3 των αποδοχών του. Για εργαζόμενους του δημοσίου τομέα, το κράτος θα καλύψει το σύνολο των αποδοχών του.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως οι έκτακτες δημοσιονομικές επιπτώσεις από τα μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης του Covid-19 θα πρέπει να εξαιρεθούν από τους δημοσιονομικούς στόχους που καλείται να εκπληρώσει η χώρα. Ενώ αναφερόμενος και στις συστάσεις της Ιεράς Συνόδου, σημείωσε πως θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.