“Άλιμος: όψεις της ιστορίας της πόλης και του Δήμου”

77η Επέτειος του Ολοκαυτώματος του Κορωπίου
13 Οκτωβρίου 2021
Ολοκληρώθηκαν οι δράσεις του Δήμου Πετρούπολης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας
13 Οκτωβρίου 2021
Show all

“Άλιμος: όψεις της ιστορίας της πόλης και του Δήμου”

Μια λαμπρή πανηγυρική βραδιά χάρηκαν όσοι παρευρέθηκαν την Τετάρτη στο ανοιχτό θέατρο «Μαίρη Αρώνη», στο Άνω Καλαμάκι, κατά την παρουσίαση της Β’ Έκδοσης του Λευκώματος “ΑΛΙΜΟΣ: όψεις της ιστορίας της πόλης και του Δήμου”.
«Είναι μεγάλη χαρά, τιμή και συγκίνηση να βρίσκομαι εδώ, για να μιλήσω για τη σπουδαία Β’ Έκδοση του λευκώματος για τον Άλιμο που είναι η αποτύπωση ολόκληρης της ιστορίας της πόλης, και θα μου επιτρέψετε να πω και ολόκληρης της ιστορίας της χώρας, γιατί εδώ συγκεντρώνεται όλη η ιστορία της πατρίδας μας.
Μία πόλη 5.000 ετών είναι μία σπάνια περίπτωση οργανωμένου οικισμού και για αυτό τον λόγο είναι πολλά εκείνα τα οποία μπορούν να αναδειχθούν. Εδώ ήταν στην αρχαία Αθηναϊκή Δημοκρατία η μία από τις δέκα φυλές, κυρίως η Λεοντίδα φυλή, και είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι αποδεικνύεται και με ιστορικά τεκμήρια ότι εδώ στον Άλιμο ήταν ο γενέθλιος τόπος των Θεσμοφορίων. Μία πάρα πολύ σπουδαία γιορτή της αρχαιότητας, η μόνη γιορτή της παλιάς Αθηναϊκής Δημοκρατίας, αφιερωμένη στη γυναίκα. Εδώ είναι η πατρίδα του Θουκυδίδη, εδώ στην περιοχή μας υπήρχαν δύο συγκροτημένα αρχαία θέατρα, το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της πολιτιστικής μας ταυτότητας.
Το λεύκωμα είναι ιδιαίτερα καλαίσθητο. Λόγω της ακαδημαϊκής μου ιδιότητας έχω δει και έχω διαβάσει πολλά λευκώματα, αλλά αυτό θέλω να πω υπερηφάνως ότι είναι το πιο όμορφο και αναπτυγμένο και υψηλής αισθητικής λεύκωμα».
Αυτά δήλωσε ο Υπουργός Επικρατείας, Καθηγητής Γιώργος Γεραπετρίτης, Αλιμιώτης και αυτός, κατά την παρουσίαση. Για το Λεύκωμα μίλησαν επίσης οι Αλιμιώτες Θανάσης Θεοχαρόπουλος Διευθυντής Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Γιάννης Λούλης Συγγραφέας-Επικοινωνιολόγος με το γνωστό του μότο «Το μαγικό κρατίδιο του Αλίμου» και ο Βασίλης Χιώτης Δημοσιογράφος – Διευθυντής του ΣΚΑΪ 100,3.
Η πρώτη έκδοση του Λευκώματος έγινε το 2006 επί Δημαρχίας Κωνσταντίνου Μαντζουράνη και η σημερινή Δημοτική αρχή, πιστεύοντας στη συνέχεια και στην εξέλιξη σημαντικών έργων, προχώρησε στην ανανεωμένη και πληρέστερη Β’ έκδοση.
Ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης ανέφερε: «Θέλω να ευχαριστήσω τους πρώην δημάρχους και επικεφαλής παρατάξεων που είναι κοντά μας (Βασίλης Ξένος, Αργύρης Αργυρίου, Αλέξανδρος Αλούκος, Κώστας Μαντζουράνης, Αριστείδης Θωμόπουλος). Όλοι τους έχουν συμβολή στο να είναι η πόλη μας εδώ που βρίσκεται σήμερα. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης θα τους προσφέρουμε ένα συμβολικό δώρο, ενώ στους ομιλητές θα προσφέρουμε το μετάλλιο του Θουκυδίδη. Δεν είναι εύκολο κανείς να πει και να γράψει για μία πόλη που έχει ιστορία τουλάχιστον 5.000 ετών! Χρειάστηκαν δύο χρόνια εργασίας, για να εμπλουτίσουμε το βιβλίο και να ετοιμάσουμε την Β’ Έκδοσή του».
Στην εκδήλωση παρέστησαν Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι των Φορέων του Δήμου Αλίμου, ενώ το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων και οι:
Μιχάλης Σταυριανουδάκης, Γεν. Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών, Βασίλης Σπανάκης Βουλευτής ΝΔ, Νίκος Παπάς, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Τάσος Γαϊτάνης Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Δήμητρα Νάνου, Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών, Γιάννης Φωστηρόπουλος, Δήμαρχος Παλ. Φαληρου, Γιώργος Παπανικολάου, Δήμαρχος Γλυφάδας, Πάνος Μπαντούνας Αντιδήμαρχος Αγ. Δημητρίου, Γιώργος Λιακόπουλος, πρώην Αντιδήμαρχος Αλίμου, Μάνος Δανέζης, Καθηγητής Αστροφυσικής στο ΕΚΠΑ, Χρήστος Αντωναρόπουλος, εικαστικός, Αντώνης Ρουπακιώτης, πρώην πρόεδρος του Δ.Σ.Α. και Γρηγόρης Λαμπράκης, Πρόεδρος Ιδρύματος ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ.