Άμεση συνάντηση με ΚΕΔΕ και ΥΠΕΣ ζητά η ΠΟΕ -ΟΤΑ

Ψήφισμα του ΠΕ.ΣΥ. Πελοποννήσου για το Περιβαλλοντικό Νομοσχέδιο: Αντίκειται στη διεθνή, κοινοτική και εθνική νομοθεσία
10 Μαΐου 2020
Τ. Θεοδωρικάκος: Τις επόμενες μέρες νέα οικονομική ενίσχυση στους δήμους- Οι πέντε ρυθμίσεις για τα καταστήματα εστίασης
11 Μαΐου 2020
Show all

Άμεση συνάντηση με ΚΕΔΕ και ΥΠΕΣ ζητά η ΠΟΕ -ΟΤΑ

Άμεση συνάντηση ζητά η ΕΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ τόσο με το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ όσο και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να υπάρχουν λύσεις και απαντήσεις με σαφές χρονοδιάγραμμα στα αιτήματά της.

Παράλληλα η ΠΟΕ-ΟΤΑ δηλώνει πως το επόμενο χρονικό διάστημα, που αίρονται σιγά σιγά τα περιοριστικά μέτρα, «θα υπάρξει μηδενική ανοχή στις κατάπτυστες ευνοϊκές και σκανδαλώδεις διατάξεις εξυπηρέτησης των εργολαβικών-ιδιωτικών συμφερόντων που θεωρούν πως είναι η ευκαιρία για εύκολο κέρδος».

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην συνεδρίασή της που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Μαΐου 2020, διαπίστωσε πως η κυβέρνηση, δεν έχει ανταποκριθεί στα αιτήματα της για συναντήσεις με στόχο την επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μεθοδικά επιμένει στην υποβάθμιση των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και προωθεί την ιδιωτικοποίηση τους. Με βάση την παραπάνω διαπίστωση η ΠΟΕ-ΟΤΑ επιδιώκει τις συναντήσεις ζητώντας μεταξύ των άλλων:

Την ανάκληση όλων των καταχρηστικών αντεργατικών ρυθμίσεων που μέσω Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) θέσπισε η κυβέρνηση και που στόχο έχουν να ξεχειλώσουν τα εργασιακά δικαιώματα και να ξεπουλήσουν σε ιδιώτες υπηρεσίες-φιλέτα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ιδιωτικοποιήσεις με αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής, διεύρυνση ωραρίου, ενοικίαση απορριμματοφόρων σε εργολάβους, μεταφορά εργατών καθαριότητας στην καθαριότητα Σχολικών Μονάδων κ.α.).
Κατάργηση του άρθρου 178 του Ν.4635/2019 που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δίδοντας στα Δημοτικά Συμβούλια το δικαίωμα χωρίς αιτιολογημένη απόφαση και μειοψηφίες να εκχωρήσουν τις υπηρεσίες Καθαριότητας, Ηλεκτροφωτισμού και Πρασίνου στους ιδιώτες, και φυσικά του άρθρου 117 του Ν.4674/2020 που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση με την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου να αποφασίζει πλέον την εκχώρηση των υπηρεσιών στους ιδιώτες.
Την επέκταση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας και σε άλλες ειδικότητες εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που απέδειξαν πως στις δύσκολες ώρες στάθηκαν στην πρώτη γραμμή, θέτοντας τους ίδιους και τις οικογένειές τους πολλές φορές σε κίνδυνο. Καμιά περικοπή σε όσους ήδη το λαμβάνουν.
Την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και την μονιμοποίηση εργαζομένων που εργάζονται αποδεδειγμένα για πολλά χρόνια σε κομβικές υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», υπηρεσίες Καθαριότητας, αλλά και καθαριότητας σχολείων και άλλες υπηρεσίες Κοινωνικής προσφοράς, όπως οι Παιδικοί Σταθμοί και οι λοιπές Κοινωνικές Δομές.
Να συγκροτηθούν άμεσα σε όλους του Δήμους υπηρεσίες Δημοτικής Αστυνομίας και να προβλεφθεί εκ νέου ο τρόπος πρόσληψης νέου προσωπικού (Προκηρύξεις, εκπαίδευση, αρμοδιότητες, ιεραρχία κ.λπ.). Η υγειονομική κρίση ανέδειξε το σημαντικό ρόλο της Δημοτικής Αστυνομίας.
Να καθοριστούν με σαφήνεια οι προϋποθέσεις επαναλειτουργίας των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, όποτε αυτοί και εάν ανοίξουν σε σχέση με τα μέτρα αποφυγής εξάπλωσης του Κορωνοϊού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πτυχές της λειτουργίας τους (προσωπικό, αναλογίες παιδιών, καθαριότητα, ύπνος, φαγητό κ.λπ.). Οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί έχουν πολλές ιδιαιτερότητες, ενώ προέχει η ασφάλεια παιδιών και εργαζομένων.
Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου περί Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων των Ο.Τ.Α.
Η Εκτελεστική Επιτροπή σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει πως «η κυβέρνηση θα κληθεί πέρα από τα «ευχαριστώ» να αναγνωρίσει ουσιαστικά την συμβολή των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δίνοντας λύσεις τόσο στα θεσμικά όσο και στα πολλά καθημερινά προβλήματά τους που εγγράφως πολλές φορές έχουμε θέσει, αλλά για τα οποία επιδεικτικά αδιαφορεί».