Έκανε πίσω ο Κωνσταντέλλος, στηρίζει Κυρίζογλου για την ΚΕΔΕ

Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης: Ανατροπή στη σύνθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας
18 Δεκεμβρίου 2023
ΥΠΕΣ: Νέα εγκύκλιος για κατάργηση ΝΠΔΔ και κοινωφελών επιχειρήσεων δήμων
20 Δεκεμβρίου 2023
Show all

Έκανε πίσω ο Κωνσταντέλλος, στηρίζει Κυρίζογλου για την ΚΕΔΕ

Με σημερινή του δήλωση ο δήμαρχος  Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ανακοίνωσε ότι στηρίζει τον επίσημο υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας Λάζαρο Κυρίζογλου για την προεδρία της ΚΕΔΕ.

Αναλυτικά, η δήλωση έχει ως εξής:

Δήλωση Γρηγόρη Κωνσταντέλλου σχετικά με τις επικείμενες εκλογές της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας

Ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διανύει μια κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία οι δήμοι της χώρας μας, καλούνται να αντεπεξέλθουν σε σειρά ζητημάτων, χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα, τους απαιτούμενους πόρους και την κατάλληλη θεσμική θωράκιση, για την αποτελεσματική επίλυσή τους. Κατά τη νέα δημοτική περίοδο οι δημοτικές αρχές, πρέπει να λειτουργήσουν υπό το βάρος της νέας νομοθεσίας, με την κατάργηση χρήσιμων και λειτουργικών νομικών προσώπων, την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους εργασίας, το παράλογο και εξαντλητικό τέλος ταφής αλλά και τις αυξημένες δαπάνες που προκαλεί η ενεργειακή κρίση. Κατά τόπους, έχουν δημιουργηθεί λειτουργικά ζητήματα με τα δίκτυα ύδρευσης, τη διαχείριση απορριμμάτων, τη ναυαγοσωστική κάλυψη στους παραλιακούς δήμους και τις υποδομές αντιμετώπισης έκτακτων φαινομένων, από τις ανεπαρκείς δημοτικές υποδομές πολιτικής προστασίας. Οι μικροί νησιωτικοί και ορεινοί δήμοι βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ στο σύνολο των δήμων υπάρχει έντονο κλίμα ανασφάλειας. Μόνη λύση στα θέματα αυτά είναι να δημιουργήσουμε ισχυρούς δήμους, μέσω μίας μεγάλης αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης, μίας μεταρρύθμισης, όμως, που θα είναι προϊόν εξαντλητικού διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και όχι ένα νομοθέτημα που θα συνταχθεί και θα ψηφιστεί από το κεντρικό κράτος χωρίς τη δική μας συμμετοχή.

Σε λίγες μέρες ξεκινάει η νέα δημοτική περίοδος, κατά την οποία σχεδόν οι μισοί δήμοι της χώρας θα έχουν στο τιμόνι τους νέες, φιλόδοξες δημοτικές αρχές ενώ, όσοι έχουμε επανεκλεγεί θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε ένα άγνωστο θολό τοπίο κατά την άσκηση των καθηκόντων μας. Μοναδική διέξοδος στην πληθώρα των εμποδίων που διαφαίνονται είναι η θεσμική εκπροσώπηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω μία ισχυρής, διεκδικητικής Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Η ομάδα των αυτοδιοκητικών στελεχών που έχω την τιμή να εκπροσωπώ στην παρούσα συγκυρία, έχει εκφράσει εξ αρχής την πρόθεση της να συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία ανάδειξης της νέας διοίκησης της ΚΕΔΕ έχοντας αποκλειστικό γνώμονα την αποτελεσματική και θετική επίλυση όλων των ζητημάτων που υφίστανται σήμερα αλλά και την ουσιαστική αναβάθμιση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλα τα επίπεδα.

Έχοντας ολοκληρώσει περιοδεία σε όλη τη χώρα και μετά από παραγωγικές συναντήσεις με  εκπροσώπους των περισσοτέρων δήμων, για τα θέματα που αντιμετωπίζουν, ακούσαμε τους προβληματισμούς τους, ανταλλάξαμε απόψεις για την επόμενη μέρα του θεσμού, διαπιστώνοντας μάλιστα, πως οι κοινοί μας στόχοι, μπορούν να επιτευχθούν μόνο με ισχυρή εκπροσώπηση που θα χαρακτηρίζεται από διεκδικητικότητα, ενότητα και συνεργασία.

Για τους λόγους αυτούς, μετά από έντονο προβληματισμό και αναζήτηση, πάντα προτάσσοντας τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και παραμερίζοντας τις όποιες προσωπικές φιλοδοξίες, αποφασίσαμε από κοινού την εκ νέου συμμετοχή μας στο ψηφοδέλτιο της παράταξης «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι», η οποία σήμερα και ενόψει των επικείμενων εκλογών της ΚΕΔΕ εκπροσωπείται από τον κ. Λάζαρο Κυρίζογλου. Μέσω της επιλογής αυτής, έχουμε την πεποίθηση πως, με όπλα μας τη γνώση, τη θέληση και την ενότητα θα μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί και χρήσιμοι για την επόμενη μέρα των δήμων της χώρας.

Όσοι έχουμε την τιμή να εκπροσωπούμε το κοινωνικό σύνολο και να υπηρετούμε το θεσμό που είναι εγγύτερος στην κοινωνία, οφείλουμε να αναζητούμε τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο να προσφέρουμε και όχι να επιδιώκουμε να προσποριστούμε πολιτικά οφέλη. Συμμετέχουμε για να δώσουμε, όχι για να πάρουμε.

Από το αγώνα μας αυτό δεν περισσεύει κανείς.

Καλούμε το σύνολο των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους δημάρχους και τους αιρετούς των δήμων της χώρας να συνδράμουν, προκειμένου όλοι μαζί να δημιουργήσουμε μία ισχυρή και αποτελεσματική τοπική αυτοδιοίκηση.

Γρηγόρης Κωνσταντέλλος

Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Πρόεδρος Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας – ΚΕΔΕ