Ένα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο για την Υγεία

Παράδοση εξοπλισμού για την ανακύκλωση βιοαποβλήτων από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη στον Δήμο Αγ. Αναργύρων – Καματερού
27 Μαρτίου 2023
Στις 21 Μαΐου το Πράσινο Κίνημα θα είναι στη Βουλή
28 Μαρτίου 2023
Show all

Ένα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο για την Υγεία

Ένα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο για την Υγεία

Γράφει ο Κώστας Καλογράνης, Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος

Αναρτήθηκαν στην ΑΠΟΓΡΑΦΗ, την κυβερνητική ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, τα στοιχεία για το Μόνιμο Προσωπικό του Δημοσίου για το μήνα Ιανουάριο 2023.

Σύμφωνα με αυτά, το μόνιμο προσωπικό του Υπουργείου Υγείας ανέρχεται σε 72.623.

Αφαιρώντας το μόνιμο προσωπικό που παρέλαβε η Ν.Δ όταν διαδέχτηκε στην κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2019 (ήταν 79.177) από αυτό που καταγράφεται σήμερα στην ΑΠΟΓΡΑΦΗ διαπιστώνεται ότι το μόνιμο προσωπικό είναι λιγότερο κατά 6.554 άτομα.

Πως μπορούμε άραγε να μιλήσουμε για θεσμική επέκταση της Υγείας, με τόσες χιλιάδες άτομα λιγότερα; Ειδικά μετά από μία διετία που με τον COVIDτο σύστημα, είχε ούτως ή άλλως ανάγκη από περισσότερους εργαζόμενους;

Για το Πράσινο Κίνημα, η Υγεία, έχει αναχθεί σε Κοινό Αγαθό. Θέση ηοποία επιβεβαιώθηκε πλήρως, με την περιπέτεια της πανδημίας. Έτσι θεσμοθετούμε τη Δωρεάν Πρόσβαση σε όλους τους πολίτες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η Ελλάδα, με βάση και την πρόσφατη εμπειρία, πρέπει να σχεδιάσει την επόμενη ημέρα.

Έτσι προτείνουμε ένα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο για την Υγεία με τις εξής παραμέτρους :

Οι δημόσιες δαπάνες υγείας πρέπει να αποτελούν το 7% του ΑΕΠ του Κρατικού Προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα:

  • 5 δις για αμοιβές προσωπικού (από 2 δις που είναι σήμερα).
  • 3,5 δις για φάρμακα χωρίς καμία συμμετοχή ασθενούς.
  • 3,5 δις για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη.
  • 2,5 δις για παροχές του ΕΟΠΥΥ για να καλυφθούν και άλλες ανάγκες που σήμερα δεν καλύπτονται.

Να Επενδύσουμε στο Ανθρώπινο Δυναμικό των Ιατρικών και παραϊατρικών επαγγελμάτων με τις εξής πολιτικές:

  • Μαζική πρόσληψη επικουρικού προσωπικού με διετείς συμβάσεις.
  • Ανανέωση με συμβάσεις αορίστου χρόνου όλων των συμβάσεων που έληξαν μετά τον Ιούλιο του 2019 και που λήγουν από επικουρικό προσωπικό, από τα προγράμματα ΟΑΕΔ (αυτό των 4000 και αυτό των 5500 νέων επιστημόνων).
  • Πρόσληψη επικουρικών γιατρών, όσων και όπου χρειαστούν με ταυτόχρονη ανανέωση της θητείας όλων όσων έχει λήξει ή λήγει η σύμβαση τους.
  • Με διαδικασίες fast-truck οι προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, σε μόνιμες και αξιόμισθες θέσεις, για να καλυφθούν οι ανάγκες στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία της Χώρας.
  • Κίνητρα για τον επαναπατρισμό, των επιστημόνων που έφυγαν από την Ελλάδα, την περίοδο της κρίσης.

Είναι επίσης κομβικό να Επαναλειτουργήσουμε όλα τα νοσοκομεία που έκλεισαν η παροπλίστηκαν και να ενισχύουμε την Πρωτοβάθμια Υγεία, στελεχώνοντας άρτια της Δομές της Περιφέρειας.

Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δώσουμε και στον τομέα της Φυσικής Αποκατάστασης, που αφορά πολλούς συμπολίτες μας. Μία από τις πολιτικές του Πράσινου Κινήματος στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι το «Εθνικό Πρόγραμμα Φυσικής Αποκατάστασης» που αφορά όλους τους συμπολίτες μας που έχουν κινητικά προβλήματα, προερχόμενα είτε εκ γενετής, είτε από αυτοάνοσα νοσήματα, είτε από τροχαία, είτε από εγκεφαλικά, κ.τ.λ. Αναβαθμίζουμε την Φυσική Αποκατάσταση στη χώρα, με αποκεντρωμένες δομές, σωστά εξοπλισμένες και στελεχωμένες. Αποδίδουμε στους φυσικοθεραπευτές και τους εργοθεραπευτές το ρόλο που τους αξίζει Χαράζουμε συγκεκριμένες πολιτικές και χρησιμοποιούμε τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία, περισσότερο στην αποκατάσταση.

Παράλληλα, υποστηρίζουμε την ίδρυση και λειτουργία Μονάδων Ανακουφιστικής Φροντίδας για τους καρκινοπαθείς που είναι στο τελευταίο στάδιο. Επίσης τη λειτουργία δομών στέγασης για τους άστεγους καρκινοπαθείς.

Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό, για να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε τις δομές Υγείας, οφείλουμε να έχουμε ένα νέο μείγμα πολιτικής. Ένα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο για την Υγεία…