Έξι Ομοσπονδίες κατά της απεργοκτόνας διάταξης Βορίδη -Ζητούν να αποσυρθεί

Απ. Τζιτζικώστας: Το παιδιατρικό νοσοκομείο πρέπει να γίνει χθες στην περιοχή μας
20 Φεβρουαρίου 2023
Ιωάννινα: Σε νέα ημερομηνία η συνεδρίαση για την μελέτη της λίμνης
22 Φεβρουαρίου 2023
Show all

Έξι Ομοσπονδίες κατά της απεργοκτόνας διάταξης Βορίδη -Ζητούν να αποσυρθεί

Τη φωτογραφική «απεργοκτόνα» ρύθμιση που έχει ενταχθεί σε πρόσφατο νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή, το υπουργείο Εσωτερικών, με την οποία να μπορεί να προσφεύγει το Ελληνικό Δημόσιο στα Πρωτοδικεία και να κηρύσσει παράνομες όλες τις κινητοποιήσεις στους Ο.Τ.Α. ή άλλο Ν.Π.Δ.Δ., καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωση τους, έξι Ομοσπονδίες εργαζομένων.

Συγκεκριμένα οι Ομοσπονδίες (ΟΣΥΑΠΕ, ΟΣΕΑΔΕ, ΕΜΔΥΔΑΣ, ΠΟΓΕΔΥ, ΠΟΣΕΥΠΕΧΩΔΕ, ΠΟΜΗΤΕΔΥ) ζητούν την απόσυρση της ρύθμισης και σε ανακοίνωση τους, σημειώνουν:

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στο υπό συζήτηση Νομοσχέδιο “Σύστημα Καινοτομίας στον δημόσιο τομέα – Ρυθμίσεις Γενικής Γραμματείας Ανθρωπίνου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα – Ρυθμίσεις για τη λειτουργία των Ο.Τ.Α. α΄ και β’ βαθμού και των αποκεντρωμένων διοικήσεων και για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Λοιπές επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών “ περιλαμβάνεται στο Άρθρο 29 προσθήκη στο Νόμο 1264/82, όπως αυτός τροποποιήθηκε από τον αντεργατικό Νόμο Χατζηδάκη, που αναφέρει ότι :“Το Ελληνικό Δημόσιο νομιμοποιείται σε κάθε περίπτωση να προσφύγει ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 22, και δια του Υπουργού που ασκεί τη σχετική εποπτεία, και όταν έχει εκχωρήσει τις σχετικές κρατικές 17 αρμοδιότητες σε Ο.Τ.Α. ή άλλα ν.π.δ.δ., ακόμη και με μεταφορά προς αυτούς των κατ΄ αντικείμενο αρμόδιων υπαλλήλων. “

Με λίγα λόγια μετατρέποντας σε κενό γράμμα το «αυτοδιοίκητο» των ΟΤΑ, επεκτείνει νομοθετικά στον Υπουργό Εσωτερικών το “Έννομο Συμφέρον” να καταθέτει αγωγές σε βάρος απεργιακών κινητοποιήσεων εργαζομένων σε ΟΤΑ και ΝΠΔΔ αυτών, με στόχο να τις απαγορεύει μέσω της κήρυξής τους από τα Δικαστήρια ως “παράνομες και καταχρηστικές”.

Η εκδικητική αυτή ρύθμιση έρχεται σε απάντηση της δικαστικής ήττας που είχαν τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, τόσο Πρωτόδικα, όσο και εφετειακά, απέναντι στην Απεργία-Αποχή που προκήρυξαν οι τρεις Ομοσπονδίες (ΠΟΕ ΟΤΑ, ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, ΠΟΜΗΤΕΔΥ) για τα προβλήματα λειτουργίας των Υπηρεσιών Δόμησης. Κινητοποίηση η οποία ήταν απόλυτα δικαιολογημένη (στη λήξη της μάλιστα τα συναρμόδια Υπουργεία έσπευσαν να παρατείνουν τη Διοικητική υποστήριξη για άλλη μια φορά και να μειώσουν την απαιτούμενη στελέχωση), με πολύ μεγάλη συμμετοχή, θετική ανταπόκριση και από πλήθος φορέων και επιτυχή αναμέτρηση με το αυταρχικό πλαίσιο του Νόμου Χατζηδάκη.

Πρόκειται περί νομοθέτησης σε βάρος συνδικαλιστικών δικαιωμάτων σε συνέχεια όλων των απεργοκτόνων νόμων (Χατζηδάκη/ΝΔ, Αχτσιόγλου/ΣΥΡΙΖΑ κλπ). Αποτυπώνει τις προθέσεις για ουσιαστική απαγόρευση κάθε κινητοποίησης που αναδεικνύει προβλήματα και δημιουργεί πίεση για την επίλυσή τους. Γιατί δεν αρκεί οι Υπάλληλοι να είναι φτωχοί, πρέπει να είναι και υποταγμένοι και να μην αντιδρούν.

Δεν τους αρκεί το 98% των κινητοποιήσεων που βγαίνουν από τα Δικαστήρια “παράνομες” ή και “καταχρηστικές”, θέλουν να μην ξεφεύγει καμία.

Η ταχύτητα με την οποία η Κυβέρνηση νομοθετεί εναντίον των εργαζομένων και των Σωματείων τους είναι ανάλογη με τη σκληρότητα του περιεχομένου της πολιτικής της και αντιστρόφως ανάλογη με τη διάθεση διαλόγου και εξεύρεσης λύσεων.

Η ρύθμιση πρέπει να αποσυρθεί και σε αυτό πρέπει να συνδράμουν το σύνολο των οργανώσεων του εργατικού κινήματος. Όπως έχει δείξει και το παρελθόν, ο ενωτικός αγώνας των εργαζόμενων μπορεί να ανατρέψει αντιδημοκρατικούς σχεδιασμούς και νόμους.