«Έξυπνα» ηλιακά παγκάκια και ηλεκτρονικές υποδομές πληροφόρησης στο Αγρίνιο

Σε ισχύ η ρύθμιση 100 δόσεων για οφειλές στο Δήμο Βισαλτίας
17 Μαρτίου 2021
Δήμος Περάματος: «Καμία νέα περιβαλλοντική επιβάρυνση στο Σχιστό δεν θα γίνει ανεκτή»
17 Μαρτίου 2021
Show all

«Έξυπνα» ηλιακά παγκάκια και ηλεκτρονικές υποδομές πληροφόρησης στο Αγρίνιο

Στην ηλεκτρονική αναβάθμιση επτά δημοτικών αιθουσών και την τοποθέτηση έξι «έξυπνων ηλιακών καθισμάτων (παγκάκια) σε κεντρικά σημεία της πόλης, προχωρά ο Δήμος Αγρινίου.

Ήδη, ο δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου υπέγραψε τη σύμβαση «Ηλεκτρονικές υποδομές και υπηρεσίες πληροφόρησης και εκδηλώσεων στον Δήμο Αγρινίου», που εντάσσεται στον άξονα προτεραιότητας «Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων», προϋπολογισμού 420.186,40 ευρώ.

Με το συγκεκριμένο σύστημα όπως επισημαίνει, προβλέπεται:

Εγκατάσταση ενημερωτικών οθονών στις έδρες των δημοτικών ενοτήτων

Στα δημαρχιακά κτίρια των δημοτικών ενοτήτων, θα τοποθετηθούν οθόνες του κοινού. Οι οθόνες θα είναι πλήρη υπολογιστικά συστήματα, στα οποία θα εκτελείται διαδικτυακή εφαρμογή που θα ενημερώνει διαδραστικά τους δημότες για διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Θα βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο των κτιρίων, θα είναι σύγχρονων προδιαγραφών και ικανές να αντέχουν σε δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Θα συνοδεύονται από κατάλληλο λογισμικό διαχείρισης. Θα χρησιμοποιούνται για την ενημέρωση των πολιτών, όσον αφορά το σύνολο των δραστηριοτήτων των δημοτικών υπηρεσιών, εκδηλώσεις στην πόλη και γενικότερα στην περιοχή, για την πολιτική προστασία, για επαγγελματικού σκοπούς κα. Σκοπός είναι, να αντικαταστήσουν τους παλαιούς πίνακες ανακοινώσεων και να εκμεταλλευτούν τις νέες τεχνολογίες για τον εμπλουτισμό των πληροφοριών.

Εγκατάσταση «έξυπνων» σημείων ξεκούρασης πεζών (ηλιακά παγκάκια)

Τα παγκάκια θα είναι υπαίθρια με ηλιακούς συλλέκτες για να έχουν ενεργειακή αυτονομία. Επίσης θα έχουν σύνδεση με το διαδίκτυο, η οποία θα παρέχεται δωρεάν στους πολίτες. Πέραν των χώρων ξεκούρασης, θα δίνουν τη δυνατότητα φόρτισης φορητών συσκευών και δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο. Συγκεκριμένα τα παγκάκια θα διαθέτουν τουλάχιστον δύο θύρες USB όπου ο πολίτης θα μπορεί να φορτίσει οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή και μία θύρα επαγωγικής φόρτισης όπου μπορεί να γίνει η φόρτιση χωρίς καλώδιο, εφόσον τα κινητά διαθέτουν τεχνολογία επαγωγικής φόρτισης, Επιπλέον θα φορτίζονται με χρώμα LED, όταν πέφτει το φως του ήλιου και θα αλλάζουν το χρώμα τους όταν γίνεται επαγωγική φόρτιση. Επιπροσθέτως θα υπάρχει ένας αισθητήρας, ώστε σε περίπτωση βροχής, τα παγκάκια να απενεργοποιούνται, αποφεύγοντας έτσι την άσκοπη κατανάλωση ενέργειας. Θα υπάρχει ενσωματωμένη δυνατότητα παροχής δικτύου, δωρεάν Internet WI-FI.

Σύμφωνα με τον δήμο, τα παγκάκια θα τοποθετηθούν στην πλατεία Δημάδη, στην πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου, στην πλατεία Παναγοπούλου, επί της οδού Ελ. Βενιζέλου (σταθμός ταξί πάρκο) και δύο στο πάρκο skate board μποστά από το γήπεδο του Παναιτωλικού.

Εγκατάσταση εξοπλισμού σε αίθουσες εκδηλώσεων

Σε κάθε αίθουσα ο εξοπλισμός και το λογισμικό θα παρέχει:

Πρόσβαση στο Internet, μέσω τοπικού δικτύου σε κάθε εγκατεστημένο Η/Υ και WI-FI.

Εμφάνιση των παρουσιάσεων σε οθόνη. Καταγραφή και ζωντανή αναμετάδοση της εκδήλωσης. Ηχητική κάλυψη. Ηλεκτρονικούς υπολογιστές για εκπαίδευσης, παρουσιάσεις, αναμετάδοση και καταγραφή. Τηλεδιάσκεψη και τηλεεκπαίδευση. Επιπλέον στην αίθουσα εκπαίδευσης (Δαγκλή 27) εξοπλισμό για εκπαίδευση με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στην Δημοτική Βιβλιοθήκη ηλεκτρονικούς υπολογιστές για πρόσβαση των επισκεπτών στο διαδίκτυο καθώς και εκπαιδεύσεις.

Πρόκειται για την αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στην οδό Αναστασιάδη, την αίθουσα εκπαίδευσης και τεχνικών συναντήσεων στην οδό Δαγκλή 27, αίθουσα εκδηλώσεων στην Παλαιά Δημοτική Αγορά Αγρινίου (πλατεία Δημάδη), δύο αίθουσες εκθέσεων –εκδηλώσεων στην Παλαιά Δημοτική Αγορά Αγρινίου, την αίθουσα Δημοτικής Βιβλιοθήκης (τέρμα Παπαστράτου) και την αίθουσα πρώην συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Αγρινίου.

Πρόκειται για φιλικές προς το περιβάλλον δράσεις που ενισχύουν και αναδεικνύουν το Αγρίνιο, ανέφερε ο δήμαρχος της περιοχής Γιώργος Παπαναστασίου. «Κάνουμε βήματα προς το «έξυπνο» Αγρίνιο, με εξυπνότερη διαχείριση πόρων και περιβάλλοντος. Είναι ανάγκη πλέον το αστικό περιβάλλον να υπηρετείται από τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών. Εργαζόμαστε μεθοδικά για μια πόλη που ονειρευόμαστε, οραματιζόμαστε και θέλουμε να ζήσουμε», κατέληξε