Έργα πνοής και καινοτόμες δράσεις στην Ανατολική Αττική από την Περιφέρεια Αττικής

Δωρεάν δημιουργία e-shop σε καταστήματα λιανικής και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
13 Ιανουαρίου 2021
Πράσινο Κίνημα: Μόνη δίκαιη λύση η 4μηνη παράταση των 36.000 συμβασιούχων στους δήμους
14 Ιανουαρίου 2021
Show all

Έργα πνοής και καινοτόμες δράσεις στην Ανατολική Αττική από την Περιφέρεια Αττικής


Έχει συμπληρωθεί ένα έτος από την ανάληψη των καθηκόντων του ως Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής και ο Θανάσης Αυγερινός εργάζεται με αμείωτους ρυθμούς για την υλοποίηση του οράματος του στην Ανατολική Αττική σύμφωνα πάντα με τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη. Οι δράσεις και τα έργα που σχεδιάζονται και υλοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή είναι πάντοτε με γνώμονα την ανάπτυξη και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών κυρίως μέσω της προσφοράς αναβαθμισμένων υπηρεσιών προάγοντας την αλληλεγγύη και εξασφαλίζοντας το αίσθημα ασφάλειας σε συνεργασία με τους 13 Δήμους της Ανατολικής Αττικής αλλά και με κοινωνικούς, πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς και άλλους δημόσιους φορείς.
Ο παρακάτω σύντομος απολογισμός για τις πιο σημαντικές δράσεις και παρεμβάσεις του Αντιπεριφερειάρχη και των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής που υλοποιηθήκαν κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας του, αποτελούν την αφετηρία μακρόπνοων έργων που οραματίζεται ο Θανάσης Αυγερινός για την Ανατολική Αττική όπου θα αναλυθούν εκτενέστερα στο υπό σύνταξη δεκαετές MASTER PLAN 2020-2030 το οποίο και θα δημοσιοποιηθεί εν ευθέτω χρόνο.

ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ & ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Ως πρώτη προτεραιότητα για τον Θανάση Αυγερινό αλλά και για την διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και προσωπικά του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη είναι η ολοκλήρωση των σημαντικών έργων υποδομής στην Ανατολική Αττική πολλά από τα οποία είχαν «παγώσει» κατά την προηγούμενη διοίκηση.
Ειδικότερα από την αρχή της νέας διοίκησης έως τον Δεκέμβριο 2020 ολοκληρώθηκαν δεκαοχτώ (18) έργα συνολικού προϋπολογισμού 23.467.582€, βρίσκονται σε εξέλιξη είκοσι τέσσερα (24) έργα συνολικού προϋπολογισμού 39.691.750€, έχουν υπογραφεί δέκα (10) συμβάσεις για νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 4.861.500€ και έχουν δημοπρατηθεί τρία (3) νέα έργα με ποσό σύμβασης 971.564€ ενώ βρίσκονται υπό δημοπράτηση τρία (3) νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 7.900.000€. Συνολικά κατά το οικονομικό έτος 2020 εντάχθηκαν στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων και στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας σαράντα τρία (43) νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 51.907.216€ ενώ για το οικονομικό έτος 2021 εντάχθηκαν στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων και στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας δέκα (10) έργα συνολικού προϋπολογισμού 25.237.000€ παρόλο που ο προϋπολογισμός είναι κάπως περιορισμένος λόγω αντιμετώπισης ειδικών και έκτακτων αναγκών για την καλύτερη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης εξαιτίας του COVID-19.
Επιπλέον, ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας αποτελεί η αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής και για το λόγο αυτό σύμφωνα με τις οδηγίες του Αντιπεριφερειάρχη Θανάση Αυγερινού οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση για τη καλή συντήρηση και τον καθαρισμό των ρεμάτων όπως και για τη διευθέτηση τους με σκοπό τη προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών. Εντός του 2021 αναμένεται να δημοπρατηθούν δεκαεπτά (17) νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 147.488.800,00€ που στο σύνολο τους αφορούν τον καθαρισμό ρεμάτων, την οριοθέτηση και διευθέτηση τους καθώς και έργα αποχέτευσης όμβριων σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής.
ΕΡΓΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ
Μέσω της χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται στο τελικό στάδιο η κατασκευή του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Παιανίας –Κορωπίου ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τα Κ.Ε.Λ.: Ραφήνας – Πικερμίου – Σπάτων – Αρτέμιδος και Μαραθώνα – Νέας Μάκρης. Τα έργα αυτά βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής του Αντιπεριφερειάρχη με στόχο την έγκαιρη και αποτελεσματική ολοκλήρωση τους καθώς έχουν θετικό πρόσημο για την ευρύτερη περιοχή τόσο ως προς την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και κατά συνέπεια και τη βελτίωση του οικοσυστήματος αλλά και ως προς την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας των πολιτών από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών αποτελεί μια ακόμα προτεραιότητα της νέας διοίκησης της Περιφέρειας και προσωπικά του Αντιπεριφερειάρχη. Το διάστημα 1-9-2019 έως σήμερα έχουν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, φαινόμενα έντονων βροχοπτώσεων, χιονόπτωσης αλλά και πυρκαγιών μέσω της άριστης συνεργασίας των κρατικών φορέων Πολιτικής Προστασίας και των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής. Ενδεικτικά αναφέρεται η ουσιαστική συμβολή της Περιφέρειας στις δυο μεγάλες πυρκαγιές στους Δήμους Μαραθώνα και Σαρωνικού (αρχές Σεπτεμβρίου 2019), όπως και αυτές του Εθνικού Δρυμού Σουνίου του Δήμου Λαυρεωτικής, στο Χέρωμα του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης (Ιούλιος 2020), Ν. Μάκρης Δήμου Μαραθώνα και Αναβύσσου-Κερατέας Δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής (Σεπτέμβριος 2020).
Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί η συνεχής προσπάθεια του Αντιπεριφερειάρχη, ανάδειξης της σημασίας της σωστής οργάνωσης και πρόληψης κατά την εκδήλωση έντονων φυσικών φαινομένων αφού επανειλημμένως με επιστολές του εφιστά την προσοχή των Δήμων και των άλλων εμπλεκόμενων κρατικών υπηρεσιών για θέματα αρμοδιότητας τους όπως π.χ. την φύλαξη των ιρλανδικών διαβάσεων, τον καλό καθαρισμό φρεατίων, τη σύνταξη σχεδίων εκτάκτων αναγκών με καταγραφή της διαδικασίας οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών κ.α.
Σχετικά με το θέμα αυτό αξίζει να σημειωθεί η σημαντική συμβολή του Αντιπεριφερειάρχη κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο ώστε να ενεργοποιηθεί αποτελεσματικά όλος ο κρατικός μηχανισμός για τη φύλαξη της προστατευόμενης περιοχής NATURA 2000 του Εθνικού Πάρκου Σχοινιά. Στο πλαίσιο αυτό με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη διοργανώθηκε διήμερη δράση εθελοντικού καθαρισμού από την Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το ΣΚΑΙ και το «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ», καθώς και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Επιπλέον τοποθετήθηκαν μεταλλικές μπάρες ελέγχου κυκλοφορίας των τροχοφόρων στις εισόδους του πευκοδάσους καθώς και ενημερωτικές πινακίδες για την πλήρη εφαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας και στάθμευσης των μηχανοκίνητων τροχοφόρων στο πευκοδάσος εφαρμόζοντας το Π.Δ. που διέπει τη λειτουργία του Εθνικού Πάρκου Σχινιά.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΛΚΕΘΕ & ΤΟ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Αντιπεριφερειάρχη βρίσκεται από την πρώτη στιγμή της θητείας του η αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Αττικής. Μέσα από πρωτοπόρες συνεργασίες επιδιώκεται η προστασία της παράκτιας ζώνης αλλά και η ανάδειξη της υπαίθρου και του αγροδιατροφικού τομέα. Στο πλαίσιο αυτό οι δυο πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που δρομολογήθηκαν κατά το πρώτο έτος θητείας του Αντιπεριφερειάρχη είναι το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) με βασικό σκοπό τη λήψη μέτρων για την αποφυγή θαλάσσιας ρύπανσης και διάβρωσης ακτών, ο συνεχής έλεγχος ποιότητας νερών κολύμβησης, η μέριμνα για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας κ.α. Ακόμα, το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με βασικό σκοπό την εκπόνηση ενός Στρατηγικού Σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης της υπαίθρου καθώς και του Αγροδιατροφικού Τομέα της Ανατολικής Αττικής.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ &
ΕΛΕΓΧΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Στο πλαίσιο της προστασίας της Δημόσιας Υγείας ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μέριμνα στις δράσεις της Περιφέρειας Αττικής που έχουν ως στόχο την διασφάλιση του αισθήματος ασφάλειας και προστασίας της Δημόσιας Υγείας.
Σημειώνεται ότι στην Ανατολική Αττική σύμφωνα με τις οδηγίες του Αντιπεριφερειάρχη πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά εφαρμογές επίγειων και εναέριων ψεκασμών καταπολέμησης των κουνουπιών.
Επιπλέον, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πανδημίας βρίσκεται σε συνεχή ενημέρωση και συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Αττικής και τους 13 Δημάρχους της Ανατολικής Αττικής για τον συντονισμό δράσεων αλληλεγγύης και περιορισμού του κορωνοϊού.
Ειδικότερα κατά το προηγούμενο διάστημα ο Αντιπεριφερειάρχης συντόνισε με απόλυτη επιτυχία και στους 13 δήμους της Ανατολικής Αττικής τις πρωτοβουλίες του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη όπως: α) την εντατικοποίηση των ελέγχων της Περιφέρειας Αττικής για την πάταξη της αισχροκέρδειας και την εξασφάλιση της υγιεινής των τροφίμων σε λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ καθ’ όλη την περίοδο του lockdown και ιδιαίτερα κατά το Πάσχα και τα Χριστούγεννα, β) την δωρεάν παράδοση 4.150 γευμάτων τον Μάιο 2020 σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες σε όλους τους Δήμους της Ανατολικής Αττικής στο πλαίσιο της επιχορήγησης 5 εκ. ευρώ της Περιφέρειας Αττικής από το Υπουργείο Εσωτερικών και γ) την παράδοση ειδών αυτοπροστασίας όπως γάντια, μάσκες και αντισηπτικά και στους 13 Δήμους της Ανατολικής Αττικής, δ) την εντατικοποίηση των ελέγχων στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων για τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας της υγείας των περιθαλπομένων ηλικιωμένων και του προσωπικού από το COVID-19 όπως και για τις ομαλές συνθήκες διαβίωσης των περιθαλπομένων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατόπιν εντολής του Αντιπεριφερειάρχη κατά το έτος 2020 πραγματοποιήθηκαν στοχευμένοι έλεγχοι σε δείγματα μελιών και εντοπίστηκαν ποσότητες με νοθευμένα προϊόντα σε ράφια σούπερ μάρκετ. Αναμένεται η επιβολή προστίμου στους εμπλεκόμενους από την Περιφέρεια, τον ΕΦΕΤ και τον Υπουργό λόγω σοβαρής παράβασης και μεγάλου τζίρου των συγκεκριμένων εταιρειών και φυσικά η αποστολή του φακέλου στον εισαγγελέα. Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν και στο ελαιόλαδο καθώς αποτελεί προϊόν πρώτης ανάγκης και νοθεύεται εξίσου εύκολα με το μέλι.
Μεγάλη Αύξηση σημειώθηκε σε κτηνιατρικούς ελέγχους και ιδιαίτερα εν μέσω της πανδημίας του COVID-19, καθώς οι τρείς κτηνίατροι της υπηρεσίας, παρά την υψηλή επικινδυνότητα, διενέργησαν τους απαραίτητους ελέγχους στα δυο σφαγεία της Ανατολικής Αττικής (πτηνοσφαγείο & σφαγείο οπληφόρων). Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίστηκε η εγχώρια παραγωγή σε κρέας άρα και ο εφοδιασμός της αγοράς ιδιαίτερα κατά την περίοδο του περασμένου Πάσχα αλλά και των Χριστουγέννων που υπήρχε μεγάλη ζήτηση στην αγορά.
Τέλος, το 2020 σημειώθηκε ιδιαίτερη αύξηση και στους ελέγχους εμπορίου και ιδιαίτερα των αντλιών των πρατήριων υγρών καυσίμων (659 έλεγχοι), των ζυγών μικρής δυναμικότητας, των βυτιοφόρων κ.α. καθώς και στο υπαίθριο εμπόριο κατά της πάταξης της αισχροκέρδειας και την προστασία του καταναλωτή.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΑΑ
Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του Αντιπεριφερειάρχη Θανάση Αυγερινού ξεκίνησε και πλέον ολοκληρώνεται η διαδικασία επέκτασης και ανακαίνισης σε δυο ορόφους του κτιρίου της Δ/νσης Μεταφορών της Π.Ε.Α.Α. στο Σταυρό Αγ. Παρασκευής, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό περιβάλλον για τους εργαζόμενους αλλά και τους 400 και πλέον πολίτες που επισκέπτονται την υπηρεσία ημερησίως. Με τον τρόπο αυτό εμφανίζεται ένα νέο πρόσωπο της Περιφέρειας Αττικής στις συναλλαγές του με τους πολίτες.
Επιπλέον, σε αυτό το διάστημα προχώρησαν οι ενέργειες για δωρεάν παραχώρηση ή έναντι μικρού τιμήματος από την ΕΤΑΔ κεντρικού οικοπέδου στη Λ. Μαραθώνος στην Παλλήνη για την ανέγερση νέου σύγχρονου διοικητηρίου. Αναμένεται η γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας της ΕΤΑΔ ώστε να ξεκινήσει σχετική οικονομοτεχνική μελέτη
Σε κάθε περίπτωση θα βρεθεί λύση για το θέμα της στέγασης της ΠΕΑΑ σε ιδιόκτητο κτίριο. Εάν δεν ευοδωθεί η πρώτη εξεταζόμενη λύση για ανέγερση ιδιόκτητου κτιρίου αυτή την περίοδο, υπάρχει ήδη μελέτη των τεχνικών υπηρεσιών για ενοικίαση του παρόντος κτιρίου των μισών τετραγωνικών για κάποια έτη με την υποχρέωση του ιδιοκτήτη για όλες τις ανακαινίσεις που θα απαιτηθούν με δικά του έξοδα.

ΔΙΟΔΙΑ, ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ & ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Ο Αντιπεριφειάρχης καθ’ όλο το διάστημα της θητείας του παρείχε έμπρακτη υποστήριξη στον δίκαιο αγώνα των Δήμων Αχαρνών και Διονύσου για την μη κατασκευή διοδίων στους Α/Κ Βαρυμπόμπης Δήμου Αχαρνών και Αγίου Στεφάνου Δήμου Διονύσου και επανατοποθέτηση τους στα όρια της Περιφέρειας Αττικής με αποτέλεσμα να πάρει σχετική απόφαση κατά και το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Επιπλέον, μετά από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, κατά την 11η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής ψηφίστηκε ομόφωνα, πλην ενός Περιφερειακού Συμβούλου, η έκδοση ψηφίσματος κατά της τοποθέτησης ανεμογεννητριών στο Πάνειο Όρος στην Λαυρεωτική όπου επιχειρείται η εγκατάσταση 18+1 ανεμογεννητριών. Αν και όλοι στη σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας συμφωνούμε απόλυτα στη προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι κρίσιμο η χωροθέτηση τους να γίνει σε σημείο που δεν δημιουργούν πρόβλημα πλησίον οικισμών ώστε να μην υπάρχουν αντιπαραθέσεις με τους κατοίκους.
Τέλος, κατόπιν πρότασης του Αντιπεριφερειάρχη η Ελληνική Εταιρεία Διανομής Φυσικού Αερίου δεσμεύτηκε να εξετάσει κατά προτεραιότητα την πιλοτική εφαρμογή εγκατάστασης και τροφοδότησης απομακρυσμένου δικτύου φυσικού αερίου στον Δήμο Μαραθώνα. Επιπλέον, υπάρχει πρόβλεψη για τον Δήμο Λαυρεωτικής να τροφοδοτηθεί υπό προϋποθέσεις μέσω του αγωγού που καταλήγει στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ.

Κλείνοντας τον σύντομο απολογισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής θα ήθελε να ευχαριστήσει και δημόσια τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη για την τιμή που του κάνει και τον εμπιστεύεται να διοικήσει την Ανατολική Αττική, «το στολίδι της Αττικής», μια περιοχή με πολλές ιδιαιτερότητες και ανομοιομορφίες αλλά πλούσια σε φυσική ομορφιά και με πολλές αναπτυξιακές προοπτικές.
Ο Θανάσης Αυγερινός έχει ως βασική του αρχή ότι ο πολιτικός θα πρέπει να οραματίζεται το μέλλον της περιοχής του με ορίζοντα τουλάχιστον 40/50 ετών. Βλέποντας τις πόλεις της Ανατολικής Αττικής 40 χρόνια μετά, θα ήθελε να λειτουργούν ως σύγχρονες βιώσιμες ημιαστικές πόλεις που θα αναβαθμίζονται σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα Αειφόρου Ανάπτυξης όπου οι παρούσες ανάγκες θα καλύπτονται χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τις μελλοντικές γενιές.
Η μεγάλη ανάπτυξη που σημειώθηκε την τελευταία τουλάχιστον εικοσαετία στην Ανατολική Αττική συνοδεύεται από έντονες ελλείψεις σε βασικές υποδομές που εντοπίζονται σχεδόν και στους 13 δήμους της Ανατολικής Αττικής. Αν και τα τελευταία χρόνια γίνεται σημαντική προσπάθεια ολοκλήρωσης των έργων αποχέτευσης και εφαρμογής σχεδίου πόλης εξακολουθούν και παραμένουν ως τα δυο κυρίαρχα προβλήματα των περιοχών της Ανατολικής Αττικής, μαζί φυσικά και με τη διαχείριση των απορριμμάτων, γεγονός που υποβαθμίζει αρκετά το περιβάλλον, τον τρόπο ζωής των κατοίκων καθώς και την αξία των περιουσιών τους.
Σε δήλωση του ο Αντιπεριπεριφερειάρχης τονίζει:
«Ως νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έχουμε θέσει τον πήχη της ποιότητας ζωής των πολιτών πολύ υψηλά. Από την πρώτη ημέρα διοίκησης σχεδιάζουμε και εκτελούμε έργα πνοής με γνώμονα την βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεών μας, για το σήμερα αλλά και για το μέλλον των επόμενων γενεών. Έχουμε όραμα και θα το υλοποιήσουμε.
Για το 2021 προγραμματίζουμε μια σειρά από σημαντικά έργα και πρωτοβουλίες και ενδεικτικά θα αναφέρω μερικά από αυτά:
-Προώθηση ενεργειών για την ίδρυση νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, σε τοποθεσία εύκολα προσβάσιμη, έργο που ζητά διακαώς όλη η περιοχή για δεκαετίες,
-Σχεδιασμός εγκατάστασης και λειτουργίας Κτηνιατρικής Σχολής όπως και παρατήματος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου EU-CONEXUS του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Ανατολική Αττική,
-Σχεδιασμός ίδρυσης Οινολογικού Ινστιτούτου –συμβουλευτική υποστήριξη σε οινοπαραγωγούς, διοργάνωση οινοτουριστικών δραστηριοτήτων κ.λ.π. σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,
-Σχεδιασμός ίδρυσης πρότυπου ερευνητικού κτηνοτροφικού Πάρκου στα Λεγραινά του Δήμου Λαυρεωτικής κυριότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έκτασης 341στρ. για το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει μελέτη σκοπιμότητας από Μεταπτυχιακό φοιτητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.
-Σχεδιασμός διαμόρφωσης Κτηνοτροφικού Πάρκου για τη δυνατότητα συγκέντρωσης των κτηνοτρόφων της ευρύτερης περιοχής ώστε να περιοριστεί η παράνομη και ανεξέλεγκτη βόσκηση, επίσης κυριότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην ίδια περιοχή, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,
-Εγκατάσταση και λειτουργία Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με προοπτική μετεξέλιξης σε Τεχνολογικό Πάρκο,
-Καταγραφή και αποτύπωση σε σύστημα GIS του υφιστάμενου χωροταξικού, πολεοδομικού (χρήσεις γης), τουριστικού, και αγροκτηνοτροφικού δυναμικού στην Ανατολική Αττική για προσέλκυση νέων επενδυτών,
-Ενέργειες σε ανάδειξη αθλητικού πάρκου ποδηλασίας, ιππασίας, running κ.α. του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοϊου μέσω κοινών δράσεων με αρμόδιους φορείς (Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Δήμος Διονύσου, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, κ.α.)

  • Ενέργειες σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την ΕΥΔΑΠ και Σύνδεσμο Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσογείων για την δυνατότητα άρδευσης του κάμπου των Μεσογείων μέσω της επαναχρησιμοποίησης του επεξεργασμένου νερού από το ΚΕΛ Κορωπίου τόσο για τις ανάγκες του γεωργικού τομέα της περιοχής όσο και της βιωσιμότητας ενός τέτοιου μεγάλου έργου,
    -Δράσεις για την ανάδειξη της ιστορικής και λαογραφικής κληρονομιάς της Ανατολικής Αττικής από την αρχαιότητα έως σήμερα,
    καθώς και πολλές άλλες δράσεις που θα ανακοινωθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα».