Έργα 3,5 εκ. ευρώ στον Ναό του Ολυμπίου Διός

Σχεδιασμός νέων έργων στη Νέα Ιωνία
12 Μαΐου 2021
Περιφέρεια Αττικής: Τρία επιπλέον εκατομμύρια ευρώ για τον Πολιτισμό
12 Μαΐου 2021
Show all

Έργα 3,5 εκ. ευρώ στον Ναό του Ολυμπίου Διός

Αυτοψία στο έργο «στερέωσης και συντήρησης του Ναού του Ολυμπίου Διός» πραγματοποίησαν ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. Η Υπουργός και ο Περιφερειάρχης, συνοδευόμενοι από το Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού Γιώργο Διδασκάλου, τον Προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόση, τον Διευθυντή του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Σ. Νικολαρόπουλο  και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ, επιθεώρησαν τα έργα δομικής αποκατάστασης και συντήρησης, τα οποία ξεκίνησαν πρόσφατα και υλοποιούνται με χρηματοδότηση 3,5 εκ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» 2014-2020.
Πρόκειται για σημαντικά έργα συντήρησης μεγάλης κλίμακας που πραγματοποιούνται για πρώτη φορά στο μνημείο το οποίο έχει διαγνωσμένα χρόνια προβλήματα δομικής ευστάθειας και επιδείνωσης της φθοράς του υλικού του. Το έργο έχει εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ήδη από το 2018, ωστόσο λόγω γραφειοκρατικών ζητημάτων δεν είχε προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό. Με παρεμβάσεις της Υπουργού και του Περιφερειάρχη τα ζητήματα που υπήρχαν ξεπεράστηκαν και η υλοποίηση του έχει ήδη επιταχυνθεί με στόχο να ολοκληρωθεί εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.
Η Υπουργός και ο Περιφερειάρχης ενημερώθηκαν για την πορεία των έργων από τον υπεύθυνο παρακολούθησης του έργου Αρχιτέκτων Μηχανικό της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΟΑ Δρ Μιχάλη Λεφαντζή, ενώ στη συνέχεια προχώρησαν στις παρακάτω δηλώσεις:

Το έργο
Το Πρόγραμμα του Έργου «Στερέωση και Συντήρηση του Ναού του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα», είναι ενταγμένο, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» 2014-2020, με χρονικό ορίζοντα λήξης το τέλος του 2023 και με συνολική επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 3.425.870,00€
Το Φυσικό αντικείμενο του έργου μεταξύ άλλων αφορά:
• στην υλοποίηση εργασιών δομικής αποκατάστασης,
• στην υλοποίηση εργασιών συντήρησης,
• διενέργεια περιορισμένων ανασκαφικών καθαρισμών και αποχωματώσεις,
• εκπόνηση γεωτεχνικής μελέτης, μελέτης σεισμικής συμπεριφοράς, μελέτη ενόργανης παρακολούθησης, καταγραφή διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών. Έλεγχο μηχανικών αντοχών και αναλύσεις των δομικών υλικών του μνημείου.
Στο πλαίσιο του ιδίου προγράμματος γίνεται αρχαιολογική έρευνα στα ανάντη του δυτικού περιβόλου του αρχαίου Ιερού.
Ο Ναός
Ο Αδριάνειος Ναός του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα, είναι κορινθιακού ρυθμού, κατασκευασμένος από πεντελικό μάρμαρο και ήταν από τους μεγαλύτερους του αρχαίου κόσμου. Είχε μήκος 110,35μ., πλ. 43,68μ., δύο σειρές από 20 κίονες στις μακρές πλευρές και τρεις σειρές από 8 κίονες στις στενές, ύψους 17μ. Δέσποζε στο μέσο ενός μεγάλου ορθογωνίου περιβόλου με πρόπυλο στα βόρεια. Ο σηκός στέγαζε δύο υπερμεγέθη χρυσελεφάντινα αγάλματα του Δία και του αυτοκράτορα Αδριανού που λατρεύονταν εδώ ως σύμβωμοι, ενώ πλήθος αγαλμάτων και αναθημάτων κοσμούσαν τον περίβολο.