Έρχεται ειδικό τέλος για τις φυσικές καταστροφές -Ποιοι θα το πληρώσουν

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ τιμά την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας
14 Σεπτεμβρίου 2023
Ξεκινά η καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel
15 Σεπτεμβρίου 2023
Show all

Έρχεται ειδικό τέλος για τις φυσικές καταστροφές -Ποιοι θα το πληρώσουν

Η μάχη με το νερό και την λάσπη, συνεχίζεται στην Θεσσαλία για 8η ημέρα σήμερα μετά το καταστροφικό κύμα κακοκαιρίας Daniel που έπνιξε στην κυριολεξία τον Θεσσαλικό κάμπο. Οδοιπορικό στη περιοχή Μεταμόρφωση Καρδίτσας. Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023 (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Έρχεται ειδικό τέλος για τις φυσικές καταστροφές -Ποιοι θα το πληρώσουν

Ειδικό τέλος για τις φυσικές καταστροφές έρχεται το 2024 στην χώρα μας.

Μετά και τις βιβλικές καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία, η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει έναν νέο κορβανά, προκειμένου να αυξήσει τα χρήματα που διαθέτει για τις φυσικές καταστροφές.

Η προαναγγελία για το ειδικό τέλος ήρθε δημόσια και από τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος αναφέρθει σχετικά.

Στο ισχύον πρότυπο, οι πόροι που προβλέπονται για έκτακτες ανάγκες στον προϋπολογισμό είναι της τάξεως του 1 δισ. ευρώ ως αποθεματικό.

Ωστόσο, και με δεδομένο ότι η κλιματική κρίση και δη οι συνέπειες της θα αυξάνονται, το οικονομικό επιτελεί επιδιώκει να θωρακίσει τον προϋπολογισμό και τα δημοσιονομικά δεδομένα, ενόψει επόμενων καταστροφών και να διασφαλίσει νέες πηγές εσόδων που θα στηρίξουν το ταμείο των φυσικών καταστροφών.

Τι μέτρο θα θεσμοθετηθεί
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν μια στοχευμένη παρέμβαση με επίκεντρο τις επιχειρήσεις με μεγάλους τζίρους και ισχυρή κερδοφορία, όπως οι τράπεζες που ευνοούνται από την αύξηση των επιτοκίων αλλά και οι μεγάλες αλυσίδες και βιομηχανίες τροφίμων, οι οποίες παρουσιάζουν μεγάλα έσοδα λόγω των αυξημένων τιμών των προϊόντων.

Μετά και την δυσαρέσκεια που έχουν προκαλέσει οι φωτιές και οι πλημμύρες, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ένας καθολικός φόρος-τέλος θα αποφευχθεί για να αποφευχθούν πιθανές κοινωνικές αντιδράσεις.

Το πιθανότερο σενάριο είναι οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου κατά την εναρκτήρια ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Σλοβενία
Ένα από τα μοντέλα για το νέο φόρο – τέλος που εξετάζουν στην κυβέρνηση είναι αυτό που θεσμοθετήθηκε στην Σλοβενία μετά τις πλημμύρες που έπληξαν την χώρα το περασμένο Αύγουστο.

Εκεί, η σλοβενική κυβέρνηση υποχρέωσε τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τις τράπεζες, αλλά και τους πολίτες να συνδράμουν στην αποκατάσταση.

Όπως και να έχει πολύ σύντομα θα υπάρχουν νεότερα για το τι θα ισχύσει στη χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρμόδιοι αξιωματούχοι υπολογίζαν -ανεπισήμως- τις καταστροφές στην Θεσσαλία περί τα 2 δις.